Naar de dokter in het buitenland? Je staat er niet alleen voor
Moderator ‎30-06-2016 08:51
Moderator

Ben je deze zomervakantie in het buitenland? Lekker luieren in de zon of actief op avontuur. Dan wil je natuurlijk niet dat er iets gebeurt waarvoor je naar de dokter moet. Gaat er onverhoopt toch wat mis, weet dan dat wij klaarzitten om je te helpen. Van medisch advies tot het vinden van een ziekenhuis. Van overleg met je dokter tot vervoer terug naar huis. En dat alles binnen de grenzen van jouw verzekering zodat je geen onnodige kosten maakt.

 

infographic_buitenland3.pngMedisch advies als er géén spoed is: App de Vakantiedokter

Als je je niet lekker voelt in het buitenland, heb je natuurlijk eerst oog voor je gezondheid. Maar let ook op je portemonnee. In sommige landen leiden zorgdiensten je naar dure privéklinieken of geven apothekers medicijnen mee zonder recept. Grote kans dat je dit (deels) uit eigen zak betaalt en hiervoor geen vergoeding krijgt. Zonde!

 

Onze tip is daarom: als er géén spoed is, vraag dan eerst advies via App de Vakantiedokter. Met deze smartphone-app kun je chatten met een medisch expert in Nederland. Die beoordeelt je situatie en wijst je de weg.

 

App de Vakantiedokter is beschikbaar voor Android en iOS.

 

Bij spoed: altijd Eurocross bellen

Is er daarentegen wél spoed (of twijfel je hieraan)? Bel dan zo snel mogelijk met Eurocross. Deze telefonische alarmcentrale in Nederland vertelt wat je het beste kunt doen en helpt je waar nodig.

 

In een spoedeisende situatie is het goed voor te stellen dat een ambulance je ophaalt en naar een onbekend ziekenhuis brengt. Ook dan is het ontzettend belangrijk dat jij of een reisgenoot met Eurocross belt (zodra dat kan). In de eerste plaats om te checken of je in goede handen bent. En of de zorg die je krijgt, betaald kan worden met je verzekering.

 

Eurocross is 24 uur per dag bereikbaar op +31 71 364 1850.

 

Je kunt en mag altijd bellen. Advies kost je niets en met een reisverzekering kun je de telefoonkosten vaak volledig declareren.

 

Advies en ondersteuning tijdens je behandeling

Terwijl je in het ziekenhuis ligt of op andere wijze onder behandeling bent in het buitenland, houd je contact met de hulpverlener van Eurocross. Die zorgt dat het medische team van Eurocross overlegt met je buitenlandse arts, en geeft je hiervan updates in je eigen taal. Daarnaast kijkt de hulpverlener of de ziekenhuisrekening meteen kan worden betaald via je verzekering. Kortom, alles om ervoor te zorgen dat jij je kunt focussen op herstel, in voorbereiding op je terugreis naar Nederland.

 

Met een reisverzekering kan Eurocross vaak nog extra diensten bieden. Bijvoorbeeld het laten overvliegen van oma, om te zorgen voor de kinderen van een zieke alleenstaande moeder.

 

Michiel de Wit (27) belde Eurocross toen zijn reisgenoot een akelige hoofdwond opliep in Turkije. Lees hier zijn volledige verhaal...

  

Eerder of later naar huis

Soms is het beter om je behandeling te vervolgen in Nederland. Eurocross stemt dit dan af, boekt een nieuw vliegticket voor je en zorgt voor de juiste begeleiding tijdens je terugreis.

 

Wat ook kan voorkomen, is dat je later dan gepland naar huis gaat. Bijvoorbeeld omdat je in je huidige conditie nog niet mag vliegen. Eurocross bespreekt dit met de buitenlandse arts en zorgt voor een nieuwe terugreis zodra je er klaar voor bent.

 

De kosten voor eerder of later naar huis gaan worden niet altijd door je zorgverzekering vergoed. Dit is afhankelijk van wat er met je aan de hand is. Regel dit dus nooit op eigen houtje, maar overleg eerst met Eurocross wat voor jou de beste oplossing is.

 

Check dus voor vertrek wat je (aanvullende) zorgverzekering dekt. En welke reisverzekering je hiernaast nodig hebt. Zo voorkom je kosten in het buitenland die je niet zag aankomen. 

 

Weer thuis met een nog niet-gedeclareerde zorgnota

Heb je in het buitenland zelf een zorgnota moeten betalen? Laat Zilveren Kruis dan eerst uitzoeken of je hiervoor een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering. Stuur een declaratie op met een duidelijke kopie van de zorgnota. Hierop moeten de details van je behandeling staan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans.

 

Ontvang je hierna niet het volledige bedrag terug, kijk dan wat je nog vergoed kunt krijgen vanuit je reisverzekering. (Met een reisverzekering van Zilveren Kruis kun je hier declareren.)

 

Zorgkosten op vakantie, is dat jou wel eens overkomen? Praat mee en deel je tips op ons forum!

8 Opmerkingen
Bezoeker

Leuke info.

Maar bij alle voorlichting van ZK  staat nergens dat het een App is ALLEEN  voor smartphones en niet voor tablets ( hoewel dat simpel zou kunnen).

Wat is dan het alternatief om er 'niet alleen voor te staan'   en het is niet spoedeisend (daarvoor is eurocross).

Is er en tel. nr  of chat mogelijkheid en waar zijn die  verborgen?

 

Nee, mensen die de App niet hebben staan er wel alleen voor omdat ZK denkt dat dit de ultieme en enige contact mogelijkheid moet zijn.

Cecilia.

Medewerker
Medewerker

Hallo Cecilia, 

 

ontzettend bedankt voor je kritische noot! Gelukkig is de app ook voor tablets, die op Android of iOS draaien, beschikbaar. Heb je problemen met het installeren ervan? 

 

Ook voor mensen die niet over een app beschikken is nagedacht. Zo is de vakantiedokter ook telefonisch bereikbaar en wel via het volgende nummer: + 31 (0)71 364 18 50. Dit nummer is te vinden op de pagina van de vakantiedokter. Tevens staat het nummer in de top 25 vragen over de app, op nummer 12 om precies te zijn.

 

Gelukkig hoeft er dus niemand alleen te staan.

 

Ga je zelf nog op vakantie?

Bezoeker

Hallo,

Ik vind het tel.nr. redelijk goed verstopt dan. Ga eens van de ZK homepage naar 'Naar de dokter in het buitenland'.  Zou je het nummer daar niet ook verwachten?  Mag best wat duidelijker vermeld worden want ik heb nu eurocross maar gebeld al heeft het geen spoed.

 

Ik kan de App niet installeren op mijn samsung galaxy met android 5.02.  Play store zegt dat het apparaat niet geschikt is.

Reden?

 

Mvrgr

Cecilia

Community Manager
Community Manager

@Adrian Welke pagina bedoel je precies? Heb je de link voor me? Als ik 'naar de dokter in het buitenland' intik in de zoekbalk op de homepage krijg ik als eerste resultaat de 'App de vakantiedokter' pagina waar het telefoonnummer op staat.

De app zou het moeten doen op Android 2.3.3 en hoger. Heb je de app geprobeerd te installeren via de Play app op je telefoon, of via de website van de Play store? 

Bezoeker

Hi Raoul,

Zoals ik schreef ga je naar de hompage van ZK.   Ik google zilv, krijg www.zilverenkruis.nl  en kom dan op https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/paginas/index.aspx.  mooi startpunt lijkt me maar van daaruit.....

Vertel me maar wat een logische vervolgstap is om dat tel.nr. te vinden. De enige 'buitenland verwijzing ' is dit blog, 

Onder de verwijzing naar eurocross zou me logisch lijke , maar ook daar  ..........

 

Ik probeer te installeren via play store. Graag tips.

M.vr.gr.

Cecilia 

 

Community Manager
Community Manager

@Adrian Als je op de homepage van Zilveren Kruis in de zoekbalk 'naar de dokter in het buitenland' in tikt krijg je als eerste resultaat de pagina waar het telefoonnummer op staat. Wat er precies mis gaat met de app durf ik niet te zeggen. Als je wil kunnen we er even over bellen, dan kijk ik met je mee. Stuur dan even je telefoonnummer in een privebericht.

Bezoeker

Hi Raoul,

Ik heb het gevonden. Bedankt.  Beetje omslachtig vind ik het wel. Er zijn tig wegen waarlangs ik eerder verwacht het tegen te komen. Bv. Onder de kop Buitenland ??

 

Ik kan je skypen. Bellen lukt niet van waar ik nu ben. Is dat ook wat?

Grtz.

Adrian

 

 

Community Manager
Community Manager

@Adrian Ik heb je een privébericht gestuurd.