Moeite met lezen en schrijven is slecht voor de gezondheid

Het is weer Boekenweek. Een goede aanleiding om lekker in een mooie roman te duiken, toch? Helaas is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor hen is het geschreven woord elke dag weer een hindernis. Niet alleen bij het lezen van een boek, maar ook bij allerlei dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen of reizen. Goed kunnen lezen is daarom ontzettend belangrijk. Zelfs voor de gezondheid.

In Nederland zijn 1,3 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij kunnen niet goed lezen en schrijven. Even op de verpakking kijken welke ingrediënten er in een product zitten of vlug een bijsluiter lezen is er voor hen niet bij. Zelfs een dag op pad met het openbaar vervoer kan al een hele opgave zijn.

Voorlezen helpt

Laaggeletterdheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals een taalachterstand in de jeugd of een aangeboren beperking. Veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, schamen zich hiervoor. Het onderwerp wordt nauwelijks besproken, waardoor ze vaak denken dat ze de enigen zijn met dit probleem.

Stichting Lezen en Schrijven zet zich daarom in om dit taboe te doorbreken. Zij helpt mensen met een leesbeperking aan een geschikte taalcursus en probeert laaggeletterdheid op verschillende manieren te voorkomen. Bijvoorbeeld door ouders te stimuleren om hun kinderen voor te lezen. Een verhaaltje voor het slapengaan vergroot namelijk de woordenschat en het leesplezier.

Gezondheidsrisico's voor laaggeletterden 

Met de nieuwe campagne 'Taal maakt gezonder' richt Stichting Lezen en Schrijven zich specifiek op taalproblemen bij patiënten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat laaggeletterden vaker te maken krijgen met astma, diabetes, kanker, hartinfarcten en psychische problemen. Dit komt omdat mensen met een taalachterstand meer moeite hebben met het vergaren van basiskennis over zorg en gezondheid. Daarnaast worstelen ze vaak met het goed formuleren van vragen of klachten wanneer ze bij de dokter zijn.

Om gezondheidsrisico’s voor laaggeletterden te beperken, is het belangrijk dat zorgverleners zich bewust worden van dit probleem. Zij kunnen een taalachterstand bij hun patiënten herkennen, dit bespreekbaar maken en hen vervolgens doorverwijzen naar een passende taalcursus. Ervaring leert dat zo'n cursus niet alleen taalvaardiger maakt, maar ook gelukkiger en sociaal actiever. Zilveren Kruis gunt het iedere Nederlander om volwaardig mee te kunnen doen in onze maatschappij. Daarom ondersteunen we Stichting Lezen en Schrijven met hun campagne.

Ken jij iemand die worstelt met lezen en schrijven en baat zou hebben bij een taalcursus? Of wil je hier zelf aan de slag als vrijwilliger? Kijk dan op taalvoorhetleven.nl.