"Een aanvullende zorgpolis is geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling," kopte een artikel op de website van RTL Nieuws woensdagavond. Fysiotherapeuten die teveel behandelingen doen bij klanten, zouden het contract met Zilveren Kruis kwijtraken. Maar de strekking van dit nieuwsbericht is niet helemaal juist. Daarom leggen wij graag uit hoe het dan wél zit, zodat je zeker weet dat je de zorg krijgt die je verdient.
Fysiotherapie zit voor een groot deel niet meer in het basispakket. Omdat het soms toch noodzakelijk is, sluiten veel mensen een aanvullende verzekering af. De kosten die dan worden gemaakt, zijn voor de verzekeraar. Nu stijgen de uitgaven aan fysiotherapie jaarlijks met 15 miljoen euro en daalt het aantal afgesloten aanvullende verzekeringen. Toch verwachten klanten een aantrekkelijke premie. En die willen wij graag blijven bieden.
Premiestijging voorkomen
Hoe komt het dan dat de uitgaven stijgen? Omdat soms onnodig gebruik wordt gemaakt van zorg.
Stel je voor: je hebt een uitgebreide aanvullende verzekering bij Zilveren Kruis. Hierbij krijg je jaarlijks 27 fysiotherapiebehandelingen vergoed. Als je bijvoorbeeld met nekklachten naar de fysiotherapeut gaat, wordt er een behandelplan opgesteld. De meeste fysiotherapeuten in Nederland hebben voor het genezen van nekklachten 10 behandelingen nodig. Na het traject heb je dus nog 17 behandelingen tegoed.
Zijn alle behandelingen in jouw pakket op, dan betaal je de rest meestal uit eigen zak. Je gaat er daarom van uit dat de fysiotherapeut zuinig omgaat met het aantal behandelingen waarvoor je bent verzekerd. Bovendien, als het behandeltraject onnodig wordt voortgezet omdat je nog ruim voldoende vergoeding over hebt, kan de verzekeraar de zorg ook niet meer tegen een betaalbare premie aanbieden. Dit willen wij voorkomen.
Vastgestelde aantallen
Verzekeraars hebben daarom besloten om een grens te verbinden aan het aantal behandelingen dat een fysiotherapeut geeft. Zilveren Kruis werkt samen met fysiotherapeuten die goed omspringen met het vastgestelde aantal behandelingen en niet onnodig veel behandelingen doen om een klacht te verhelpen. Het gaat hier om 6.100 praktijken waar 18.000 fysiotherapeuten werkzaam zijn.
Zorgverbetering
Bij 96 procent van de fysiotherapeuten waarmee we werken, gaat dit goed. Een klein aantal fysiotherapeuten in Nederland doet veel langer over een behandeltraject dan vakgenoten, zonder dat duidelijk is waarom. Het risico bestaat dat volgend jaar hun samenwerkingsverband met Zilveren Kruis wordt stopgezet. Uit het nieuwsartikel van RTL blijkt dat er een fysiotherapeut is die zo bang is dat zijn contract wordt opgezegd, dat hij voortijdig behandelingen afbreekt.
Volgens Erwin Hol, hoofd inkoop op de afdeling Paramedische Zorg bij Zilveren Kruis, is dat absoluut niet nodig. Hij legt uit waarom: "Wij zijn eind 2014 gestart met het informeren van fysiotherapeuten door middel van spiegelinformatie. Hierin worden zij vergeleken met vakgenoten. Op het moment dat wij merken dat een fysiotherapeut veel langer over een behandeltraject doet dan anderen, vragen wij hem om dit te onderzoeken. Hij kan een jaar lang leren van praktijken uit zijn omgeving met eenzelfde groep patiënten en zich verbeteren. Voortijdig afbreken van behandelingen is dus niet aan de orde. Effectiever behandelen door te leren van vakgenoten wel. Pas als blijkt dat hij hier niets mee doet, overwegen we om het contract op te zeggen."
Heldere afspraken
De sancties waar fysiotherapeuten nu voor vrezen, zijn dus uit hun verband getrokken. Als zij zich aan de vastgestelde hoeveelheid behandelingen houden en dit duidelijk communiceren naar hun patiënten, hoeven behandeltrajecten heus niet voortijdig gestopt te worden. En hierbij is natuurlijk rekening gehouden met verschillende soorten patiënten, met verschillende soorten klachten. Want als je zorg nodig hebt, dan moet je die gewoon krijgen. Dat staat ook bij Zilveren Kruis voorop.