Medicinale wiet meenemen op vakantie, kan dat?

Stel je voor, je hebt ADHD en slikt hiervoor dagelijks Ritalin. Over twee weken ga je op vakantie naar Noorwegen. Mag je dit dan meenemen? Of wat als je suikerziekte hebt en je insuline moet meenemen in het vliegtuig. Hoe doe je dit dan? Veel vakantiegangers hebben vragen over op reis gaan en hun medicijnen. Daarom een uitleg: zo neem je je medicijnen veilig en verantwoord mee op vakantie.

Ga je op vakantie en gebruik je medicijnen? Dan is het belangrijk dat je eerst uitzoekt of je deze medicijnen wel mee mag nemen. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet, een Nederlandse wet die het onder andere verbiedt om zogenoemde 'opiumwetmiddelen' te bezitten, te verkopen en te exporteren. Verdovende middelen zoals hard- en softdrugs staan op deze lijst, maar een aantal medicijnen valt hier ook onder. Denk aan sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen of medicinale cannabis. Wil je weten of de medicijnen die jij gebruikt onder de Opiumwet vallen? Bekijk hier de lijsten.

Verklaring

Als jouw medicijnen op de Opiumwetlijst staan, dan betekent dit niet dat je ze absoluut niet mee mag nemen. Wel heb je een verklaring nodig – heb je die niet, dan ben je strafbaar. Wat je precies moet regelen hangt af van het land waar je naartoe gaat. Op de website van het CAK kun je checken wat jij moet regelen om je medicijnen mee te nemen. De procedure hiervoor kan enige tijd kosten, vooral als je naar een land buiten het ‘Schengengebied’ gaat. Heb je medicijnen die onder deze regeling vallen, check dan zodra je geboekt hebt wat je moet regelen.

Verpakkingen

Neem je medicijnen altijd in hun originele verpakking mee op reis. Je kunt dan makkelijk aantonen dat je de producten gebruikt om medicinale redenen en niet voor genot. Daarnaast is het goed om een medicijnpaspoort mee te nemen. Dat is handig wanneer je de medicijnen verliest of wanneer je op vakantie onverhoopt bij de apotheek nieuwe moet halen.

Controleer de hoeveelheid en bijsluiter

Zorg er ook voor dat je voldoende medicijnen hebt voor je vakantie en een paar dagen daarna. Ga daarom altijd op tijd naar de huisarts voor een recept. Lees ook nog een keer goed de bijsluiter door en bekijk wat je moet doen als je moet braken of last hebt van diarree. Dit komt op vakantie nog weleens voor, dus het is verstandig om te weten hoe je dan met je medicatie om moet gaan. Sommige medicijnen maken je daarnaast extra gevoelig voor zonlicht. Als gevolg hiervan kun je ernstig verbranden in de zon, zelfs als je daar doorgaans helemaal geen last hebt. Controleer dit ook goed op de bijsluiter en blijf zo nodig uit de zon.

Medicijnen bewaren tijdens de reis

Medicatie zoals insuline en zetpillen dienen koel bewaard te worden. Omdat het op vakantie best warm kan worden, is het verstandig om deze medicijnen en hulpmiddelen te bewaren in een koelbox. Die kan handig in de achterbak van de auto. Ga je met het vliegtuig? Dan kan een koeletui uitkomst bieden. Normale vloeistoffen mogen alleen in kleine hoeveelheden (minder dan 100 ml) mee in de handbagage, maar voor medicijnen geldt dit niet. Wel heb je een verklaring nodig om aan te tonen dat jij je medicijnen mee mag nemen. Die kun je opvragen bij je huisarts of apotheker.

Je medicijnen meenemen op vakantie kan dus, mits je ze goed inpakt en het benodigde papierwerk regelt.

Heb jij nog meer tips over het meenemen van je medicijnen op reis? Deel ze onder dit blog.

5 Opmerkingen
Bezoeker

Hallo.

 

Ik heb tips over meenemen medicijnen als jij gaat op vakantie!

 

Als jij gaat op vakantie. Chek-of kijk op site van vliegveld of vliegtuigmaatschappij wat mag of mag niet meenemen! 

Webcare

Hallo Nastya,

 

Wat leuk dat je reageert op onze community. Bij deze van harte welkomSmiley Vrolijk.

 

Ik vind het een hele goeie tip van je. Heb je zelf ook medicijnen die je mee moet nemen op reis?

 

Groeten, Michiel

Bezoeker

Hallo Michiel88.

 

Dank!  Vrolijke kat Wat ik wilde nog toevoegen dat bij sommige vliegvelden of vliegtuigmaatschappijen staat dat moet recept hebben van dokter als persoon gaat via veilgheidscontrole bij vliegveld! Gelukkig mijn hebben dat nog nooit gevraagd! Ook tip. Gelukkig op sociale media zitten webcare van vliegtuigmaatschappijen. Als jij twijfel hoeveel medijcijnen mag meenemen dan vraag gewoon op sociale media!

 

Ik ga op vakantie met moeder. Zij neemt mee zakje. War zitten: Ibuprofen ook iets tegen diaree. Ook aspirine.  Ik neem mee sanalgin. Dat is pijnstiller tegen hoofdpijn!  

Webcare

Bedankt voor je goede tips Nastya!!

 

Het is inderdaad aan te raden een geneesmiddelen paspoort mee te nemen als je op vakantie gaat. Deze kan je aanvragen bij je arts of apotheker.

 

Groetjes,

Caroline 

Bezoeker

Caroline.

 

Hallo. Bedankt voor tip! Smiley Vrolijk