Leven op koolsla en kokoswater: orthorexia is levensgevaarlijk

Elke dag ontbijten met een bakje komkommer, lunchen met avocadostukjes en 's avonds een bak koolsla, weggespoeld met een glas water. Zo kan het dieet van iemand met orthorexia eruit zien. Gezond proberen te eten, daar is natuurlijk niets mis mee. Maar deze eetstoornis, waarbij iemand lijdt aan een obsessie voor gezond eten, zorgt voor een zeer eentonig voedingspatroon. En dat is juist ontzettend óngezond. Wat is orthorexia en hoe kun je het herkennen? Zilveren Kruis zocht het uit.

Orthorexia nervosa, zoals het in dokterstermen heet, zorgt voor een extreme, dwangmatige behoefte aan gezond eten. Orthorexia is afgeleid van het Grieks: orthos betekent recht of juist, orexis is eetlust. Het woord nervosa staat voor 'van psychische aard'. In 1997 werd de aandoening voor het eerst besproken door artsen en de laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan.

De oorzaak van orthorexia is niet makkelijk te achterhalen. Net zoals bij aanverwante eetstoornissen zoals anorexia en boulimia komt orthorexia voor bij een persoon die zich niet goed voelt over zichzelf als hij/zij geen strikte eetregels hanteert. Waar dit precies door komt, verschilt per persoon.

Kenmerken

Wat houden die eetregels dan in? In een notendop: mensen met orthorexia willen alleen nog maar gezond eten. Of liever gezegd: wat zij als ultiem gezond beschouwen. Vlees, zuivelproducten, brood: ontzettend veel voedingsmiddelen worden gezien als 'ongezond', terwijl dit niet per se zo is. Hierdoor ontbreken belangrijke voedingstoffen in het eetpatroon. Ondergewicht en ondervoeding zijn hiervan het resultaat, wat weer kan leiden tot duizeligheid, haaruitval, misselijkheid en gebitsproblemen.

Daarnaast zijn mensen met orthorexia zó met gezond eten bezig, dat hun gedrag en gedachten er volledig door in beslag worden genomen. Vaak mijden ze andere mensen die de 'slechte' voeding wél eten. Zo ontstaat verwijdering van familie en vrienden. De eetstoornis veroorzaakt dus niet alleen voor een eenzijdig eetpatroon, maar ook een sociaal isolement.

Hoe herken je orthorexia?

Veel mensen vinden gezond eten belangrijk. De scheidslijn tussen obsessief gezond eten en 'gewoon' gezond eten is daardoor niet makkelijk te herkennen. Herken jij jezelf of iemand anders in de volgende voorbeelden? Dan kun je je afvragen of gezond eten misschien een obsessie aan het worden is.

  • Alleen maar aan gezond eten kunnen denken, telkens naar informatie op zoek zijn of constant over gezond eten (willen) praten.
  • Nooit meer iets ongezonds durven eten, ook niet voor één keertje.
  • Sociale gelegenheden vermijden omdat er ongezonde dingen genuttigd worden, zoals verjaardagen of avondjes uit.
  • Niet meer kiezen voor 'lekker' eten, maar altijd kiezen voor 'gezond'.
  • Teleurgesteld zijn in jezelf of boos zijn omdat je niet gezond genoeg hebt gegeten op een dag.

Praat verder over dit onderwerp in de reacties hieronder.