Knie uit de kom en je scooter total loss

Hoewel het aantal bromfietsen onder jongeren is afgenomen sinds de invoering van de nieuwe rijbewijsregels, zijn er nog steeds veel jongeren die de scooter verkiezen boven de fiets. Maar scooters gaan hard, dus ongelukken kunnen ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks komen er gemiddeld 2.500 brom- en snorfietsers met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een verkeersongeval. Zo ook de twintigjarige Daisy. Ze vertelt over deze gebeurtenis en welke gevolgen dit voor haar heeft gehad.

"Ik was zestien en kort daarvoor geslaagd voor mijn scooterrijbewijs. Samen met mijn zus reed ik terug naar huis, allebei op onze eigen scooter. Mijn zus ging voorop. Het was zomer en mooi weer dus ik reed zonder jas. Opeens stak er een man over. Zomaar, er was daar geen oversteekplaats. Sterker nog: het zebrapad lag twintig meter verderop. Mijn zus ontweek hem en ging onderuit."

Onervaren

"Ik had nog weinig ervaring op de scooter en omdat ik schrok van wat er voor mij gebeurde, drukte ik allebei mijn remmen in. Veel te hard. Hierdoor vloog ik over mijn scooter, door het scherm heen. Ik kwam met mijn kin op de stoep terecht. Gelukkig had ik een integraalhelm op, zo'n helm die je hoofd helemaal omsluit. De helm was naar binnen toe geklapt bij mijn kin, maar heeft wel mijn val gebroken. Ik had een tand door de lip en last van mijn knie. Er was heel veel bloed. Mijn zus en omstanders schoten me te hulp en hielpen me overeind. Toen viel ik flauw."

Nooit meer sporten

"Mijn knie bleek uit de kom en ik had schaafwonden over mijn hele lichaam. Maar ik maakte me vooral zorgen om mijn zus, die ik alsmaar aan haar nek zag voelen. De ambulance kwam en nam ons beiden mee naar het ziekenhuis. De overstekende man had niks, hij kon naar huis. Maar mijn zus heeft de hele dag met een nekbrace om in bed gelegen. Gelukkig waren mijn zus en ik goed verzekerd en zijn bijna al mijn zorgkosten vergoed."

"Mijn zus bleek een whiplash te hebben en heeft hier ruim een jaar last van gehad. Ik heb ook nog steeds last van mijn knie. Voor het ongeluk danste ik twee keer per week, dat kan nu niet meer. Geen enkele vorm van sport, trouwens. Dat is enorm balen."

Meteen weer op de scooter

"Na het ongeluk vond ik het eng om weer op de scooter te stappen. Mijn scooter was total loss en moest worden weggesleept. Die van mijn zus stond nog op de plek van het ongeluk. Door haar whiplash kon zij hem niet zelf ophalen. Mijn moeder vond dat ik het rijden niet moest uitstellen, omdat ik het dan misschien nooit meer zou durven. Dus heeft ze me de scooter opgeholpen. Vervolgens ben ik langzaam naar huis gereden."

"Het lijkt een strenge aanpak van mijn moeder, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Anders was ik niet snel weer gaan rijden. Nu pak ik elke dag de scooter. Ik rijd wel een stuk rustiger dan de meeste scooterrijders. En dat is maar goed ook, want een ongeluk kan zomaar gebeuren."

3 Opmerkingen
nicolaas van antwerpen
Niet van toepassing

Vreselijk zo'n ongeval. Maar waarom wordt de brommer/ scooter altijd zo negatief afgeschildert, alsof je op een zelfmoordmachine rondrijdt. Vind dat erg jammer. Er zijn genoeg mensen die er veilig mee door het verkeer rijden. En ook een auto, als je niet weet hoe je er mee moet rijden is een zelfmoordmachine.

els vermeer
Niet van toepassing

ik ben 5 weken terug op een auto gereden omdat de auto niet goed uitkeek maar ik zat de dag erna weer gewoon op de scooter

 

mensen maken eenmaal inschattings fouten ik trek me er niet teveel van aan

Webcare
Webcare

Ha Nicolaas, ik ben het helemaal met je eens! Het ligt niet aan het vervoersmiddel zelf, maar aan de bestuurder.
En Els, gelukkig ben je er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, en knap dat je het zo makkelijk los kan laten. Ik had laatst ook een aanrijding met mijn scooter. Gelukkig alleen een blauwe plek, maar ben daardoor wel een stuk alerter. Ik besef me nu hoe snel je gaat, en dat andere bestuurders dat ook niet altijd goed door hebben. 
Groet, Kim