In balans blijven? Zeg eens wat vaker 'nee'

Stel je voor: op je enige vrije avond van de week vragen je vrienden of je mee gaat naar een feestje. En dat terwijl jij eigenlijk een bankhangavond had gepland. Wat doe je dan? Ga je mee of blijf je thuis? Nog een voorbeeld: zit je nét lekker in de tuin, belt je zus opeens. Of je even op haar kinderen wilt passen. Doe je het? Als jij in deze situaties met tegenzin instemt, dan is het wellicht tijd om eens wat vaker 'nee' te zeggen. Hoe je dat doet? Zes tips!

Veel mensen hebben moeite met 'nee' zeggen. Door een verzoek af te wijzen vrezen ze iets te missen, zijn ze bang anderen te kwetsen, teleur te stellen of boos te maken. Mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen, willen graag iedereen te vriend houden en kunnen conflictvermijdend gedrag vertonen. En niet alleen in het sociale leven is het lastig om ‘nee’ te verkopen, ook op werk is dit voor veel mensen een lastige kwestie.

Maar wie alles toezegt, heeft een grote kans om teveel hooi op z’n vork te nemen. Dit gaat vaak gepaard met stress. In het ergste geval kan een gebrek aan 'nee' zeggen zelfs leiden tot een burn-out.

Door vaker dit kleine woordje uit te spreken, kun je al deze klachten voorkomen. ‘Nee’ zeggen zorgt ervoor dat je zelf meer controle hebt en minder geleefd wordt. Daarnaast is het een uiting van een sterk karakter: je kiest voor jezelf en laat niet over je heen lopen.

6 tips om vaker 'nee' te zeggen

Wil jij vaker 'nee' zeggen maar weet je niet goed hoe dit moet? Lees dan deze tips. Zo sta je sterker in je schoenen.

1. Vraagt iemand je iets te doen, maar komt dit je echt niet uit? Besef dan dat je 'nee' zegt op een vraag en niet tegen een persoon. Het is dus niets persoonlijks. Voel je daarom ook niet schuldig.

2. Twijfel je over het verzoek? Ga er niet meteen op in, maar gun jezelf even de tijd om erover na te denken. Daarna kun je met zekerheid een antwoord geven.

3. Heb je toch 'ja' gezegd, terwijl het je achteraf niet goed uitkomt? Bedenk dan dat je altijd van mening kunt veranderen. Het is misschien even vervelend te melden, maar de persoon in kwestie wil vast ook dat je er met je volle aandacht bij bent.

4. Sta erbij stil dat je het recht hebt om nee te zeggen en hier geen verklaring voor nodig hebt. Ook niet als je gewoon geen zin hebt. Je kunt altijd kort en simpel antwoorden met "Nee, sorry, dat komt op dit moment niet goed uit." Zo maak je het jezelf ook niet te moeilijk bij een aandringend persoon.

5. Onthoud: als je 'ja' zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je 'nee' tegen dingen die je wél graag doet. Beslis dus zelf waar je wel of geen energie in wilt steken.

6. Maak je niet te druk om wat anderen van je denken. Altijd aardig of leuk gevonden worden, is echt niet nodig. Heeft iemand een probleem en vragen ze of jij het wilt oplossen? Dat mag, maar dat maakt het nog niet jouw probleem. Dus jij mag ook 'nee' zeggen.

En jij? Durf jij 'nee' te zeggen? Deel jouw ervaringen in een reactie.