Ik kan niet staan of lopen, toch deed ik de Zitcheck

Toen ik hoorde over een Zitcheck, dacht ik dat het iets was voor lopers. Ik zit zelf namelijk in een rolstoel. Als webcaremedewerker bij Zilveren Kruis herkende ik dat sentiment ook in de reacties op ons Facebook-bericht: "Dan moet je wel kunnen staan en met een lichamelijke beperking valt dat niet mee!" Maar misschien ging de Zitcheck daar niet echt om. Staan of lopen is voor mij geen optie, maar ik hou wel van een uitdaging. Dus gaf ik de Zitcheck een kans.

Ik heb me eerst wat beter verdiept in het onderwerp: we zitten te lang en we bewegen te weinig. Bewegen, dat doe ik gelukkig veel! Drie keer in de week naar de sportschool, twee keer per week trainen met mijn ploeg. Dat is vast voldoende. Maar voor elk uur dat ik stil zit, gaat er iets af van de winst die ik heb behaald met bewegen.

Is dit wel voor mij?

Hoewel ik de voorgestelde oefeningen niet allemaal kan doen, gaat het mij vooral om het bewust worden van dat ik nog meer zou moeten bewegen. Misschien niet de boodschap die ík wilde horen, maar wel een belangrijke.

Dus wat heb ik veranderd aan mijn dagelijkse niet-bewegen?

Mijn eerste quick win is om niet elke dag naar de bedrijfsrestaurant te gaan, maar met collega’s naar buiten in de lunchtijd. Zo kom je ook nog op leuke gesprekken. Daarnaast zoek ik nu een collega wat vaker op als ik een vraag heb, in plaats van een chatbericht of e-mail. Nog een simpele: vaker wat drinken halen voor collega’s. Een verandering die mijn collega's ook erg waarderen, kan ik je vertellen.

Een halte eerder uitstappen

Wat ik extra aan beweging kan doen buiten het werk, was lastiger om te bedenken. Ik ga elke dag naar mijn werk met het openbaar vervoer. Nou gaat het me wat ver om 25 kilometer in mijn rolstoel naar het werk te rollen (ze zien me al gaan over de snelweg!). Wat wel kan, is een paar haltes eerder uitstappen, zodat ik het laatste kwartier zelf kan rijden. Wie weet wordt dat in de lente en zomer nog wat langer.

Praat mee: ik hoor je graag

Ik ben dan ook benieuwd: wat doe jij om in beweging te blijven met een lichamelijke beperking? Deel hieronder jouw ervaringen en tips!

4 Opmerkingen

Heel goed van jou Bas Top ,

 

Zelf is het geen optie om buitenshuis in de rolstoel te gaan . De armen houden dat maar even vol 😉.

Buitenshuis kom ik niet vaak ( energie beperking) .

Maar binnenshuis zijn er ook nog mogelijkheden . Heb een zitfiets en zo kun je toch bewegen. En oefeningen die de fysio me geeft als huiswerk geven ook aardig wat beweging al is het liggend .

Leuk dat je een blog en een kijkje in jou leven geeft !

Groetjes Mieke

Webcare

Dag Mieke,

 

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen!

 

Bij het schrijven van de blog realiseerde ik me heel goed dat er genoeg mensen zijn die minder kunnen dan ik kan. Het belangrijkste is dat je de spirit hebt om te bewegen. Als ik jouw reactie zo lees, heb je die spirit zeker!

 

Oefeningen voor fysiotherapie lijken van afstand altijd zo simpel. Maar uit eigen ervaring weet ik dat ze best pitig zijn. Dus elke dag die doen, petje af!

Je geeft aan dat je het leuk vindt dat ik een kijkje in mijn leven geef. Zou je het leuk vinden als ik dat vaker deed? Of zou je dat zelf vaker willen doen? Het forum is natuurlijk dé plek om elkaars ervaringen te delen.

Groetjes,

Bas

Dag Mieke, Goedemorgen Bas

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen!

Bij het schrijven van de blog realiseerde ik me heel goed dat er genoeg mensen zijn die minder kunnen dan ik kan. Je kunt nooit de één met de andere vergelijken . Jij kunt misschien weer dingen die ik niet(meer) kan .Het belangrijkste is dat je de spirit hebt om te bewegen. Als ik jouw reactie zo lees, heb je die spirit zeker!

Oefeningen voor fysiotherapie lijken van afstand altijd zo simpel. Maar uit eigen ervaring weet ik dat ze best pitig zijn. Het is inderdaad soms heel pittig maar geeft voldoening ! Heel de dat liggen en zitten ga je in mijn ogen sneller achteruit Dus elke dag die doen, petje af!  Probeer het trouw iedere dag te doen , soms lukt het niet. Volgende keer beter .

Je geeft aan dat je het leuk vindt dat ik een kijkje in mijn leven geef. Zou je het leuk vinden als ik dat vaker deed?Tuurlijk lijkt me dat gezellig en interesant  Of zou je dat zelf vaker willen doen? Het forum is natuurlijk dé plek om elkaars ervaringen te delen.Lees tegenwoordig bijna dagelijks op forum, en antwoord ook op sommige onderwerpen. Maar heb best moeite met lezen. En waar zou ik dan een blog over schrijven ?

Groetjes en een hele fijne dag voor jullie van mij 🌸

Mieke  

Webcare

Dag Mieke,

 

Precies, je kan eigenlijk alleen voor jezelf spreken met bepaalde situaties. Toch denk ik dat in die situaties er vaak best wel veel overeenkomsten zijn. Misschien dat je ook wat herkende van jouw situatie in mijn blog.

Therapie is zeker pittig. Zoals je zelf al zegt, heeft het wel nut. Dat geeft je de kracht en het doorzettingsvermogen om door te gaan. En dat het een keer niet lukt, jammer dan. Fijn om ook te horen dat je er baat bij hebt!

Wat leuk dat je zo actief op het forum bent! Voel je zeker niet verplicht om een blog te schrijven hoor. Maar als ik zo je reacties lees, heb je veel te vertellen over je eigen situatie. Je vond het fijn om mijn blog te lezen en ik denk dat andere forumleden ook erg benieuwd zijn naar jouw ervaringen.

 

Groetjes,

Bas