Hoe kunnen we de zorg betaalbaar houden voor iedereen?

De economie van ons kikkerlandje groeit spectaculair, lezen we in de krant. Hierdoor komt er bij de overheid geld vrij om extra te investeren en lasten te verlichten. Toch lijkt het erop dat we in 2018 meer gaan betalen voor onze zorg. Hoe zit dat? We zochten het voor je uit.

 

Als je je been breekt of als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent, wil je kunnen terugvallen op uitstekende gezondheidszorg. Goed nieuws: die hebben we in Nederland. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan. In 2016 besteedden we per persoon gemiddeld 5.644 euro aan zorg. Ongeveer 45 jaar geleden was dat nog 484 euro (omgerekend).

 

 

Deze forse stijging komt onder meer doordat we steeds ouder worden en gebruik willen maken van nieuwe, duurdere behandelmethoden en medicijnen. Sinds 2010 lukt het ons aardig om de kostenstijging wat af te remmen. Maar een forse daling van de zorguitgaven van Nederlanders is voorlopig niet te verwachten.

 

Hoe betalen we dit?

Een deel van de zorg betalen we met de premie van de basisverzekering. Iedere Nederlander is verplicht om zo’n basisverzekering te hebben, bij een zorgverzekeraar naar keuze. Op die manier betalen we allemaal mee aan de kosten van de groep mensen die pech heeft en ziek wordt of een ongeluk krijgt. Zo blijft niemand – ook jij niet – achter met bijvoorbeeld een onbetaalbare ziekenhuisrekening van tienduizenden euro’s.

Toch betaal je als patiënt vaak ook een deel van je zorg uit eigen zak. Dit noemen we het eigen risico (naar verwachting 385 euro in 2018). De overheid voerde het eigen risico in om onnodig doktersbezoek te ontmoedigen en de basisverzekering betaalbaar te houden.

 

Verloop premie

De premie van de basisverzekering is de afgelopen jaren niet explosief toegenomen. Er is eerder sprake van een beheerste premiestijging.

 

 

De premie steeg zelfs minder hard dan de zorgkosten. Dit komt doordat zorgverzekeraars de afgelopen jaren noodzakelijke premiestijgingen wisten af te remmen door steeds eigen geldreserves in te zetten. Door deze tegemoetkoming is de extra reserve van de meeste zorgverzekeraars nu bijna op. Daarom lees je tegenwoordig berichten dat zorgverzekeraars premiestijgingen niet lang meer kunnen afremmen. (De geldreserves van zorgverzekeraars zijn eigenlijk bedoeld voor het opvangen van financiële klappen, bijvoorbeeld bij het uitbreken van een epidemie. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht hiervoor een minimale hoeveelheid geld achter de hand te houden.)

 

Verloop eigen risico

Het eigen risico steeg de afgelopen jaren hard, met name in 2012 en 2013.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het eigen risico in 2018 zou stijgen van 385 naar 400 euro. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet (de formatie) hebben gezegd dat ze de verhoging niet door willen laten gaan. Om dat ook daadwerkelijk geregeld te krijgen, moeten zij nu een spoedprocedure in gang zetten. Als dat voor 1 oktober afgerond wordt, blijft het eigen risico in 2018 inderdaad 385 euro. We verwachten dat dat lukt.

 

eigenrisico.png
Bron: Independer

 

Zilveren Kruis vindt een verdere stijging van het eigen risico een slechte ontwikkeling, omdat de solidariteit hierdoor onder druk komt te staan. Wij maken ons ook zorgen over de stapeling van eigen risico met eigen bijdrage bij gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Een nieuw kabinet moet daar echt naar kijken. Tegelijkertijd moet onze duurder wordende zorg wel op een of andere manier betaald worden.

 

Hoe kijkt Zilveren Kruis naar de zorgkosten in Nederland?

Alle mogelijkheden om mensen steeds langer en gezonder te laten leven kosten natuurlijk geld. En dat betalen we als zorgverzekeraar ook graag. Maar wij – en ook onze verzekerden – willen de premiestijging ook beheersen. En daar zijn ook mogelijkheden voor. De politiek bekijkt wat we met elkaar in de basisverzekering willen verzekeren. In afspraken tussen VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars leggen we vast hoeveel extra dat gemiddeld jaarlijks mag kosten. Als Zilveren Kruis kijken we daarnaast samen met zorgaanbieders hoe we de zorg slimmer in kunnen richten. Een controle hoeft niet altijd in het ziekenhuis maar kan soms ook bij de huisarts. Voor de patiënt dichterbij en het scheelt ook kosten. Het ziekenhuis houdt dan ruimte en tijd voor andere patiënten. 

Heb jij een idee om de zorg slimmer in te richten?

 

Meer in de basisverzekering

Voor wat je betaalt, krijg je natuurlijk wel iets terug: de basisverzekering. Een pakket, samengesteld door de overheid, waarmee je onder meer ziekenhuisbehandelingen en medicijnen vergoed kunt krijgen (na eigen risico). Zoals in de meeste voorgaande jaren wordt in 2018 de basisverzekering iets uitgebreid, ditmaal met:

  • Vergoeding van de eerste 12 behandelingen oefentherapie, voor mensen met artrose aan de knieën of heupen.
  • Vergoeding van zittend ziekenvervoer, voor mensen die vanwege kanker immuuntherapie ondergaan.
  • Vergoeding van verschillende nieuwe medicijnen, die gedurende dit jaar al aan de basisverzekering zijn toegevoegd.

Er verdwijnt komend jaar niets uit de basisverzekering.

 .

Alles nog eens op een rijtje

Elk jaar zijn er veranderingen in de zorgverzekering. Op Prinsjesdag maakt de overheid bekend wat wel en niet in de basisverzekering zit. En zij bepaalt de hoogte van het verplichte eigen risico. Wij zetten de veranderingen voor 2018 graag voor je op een rij.