Hersenletsel en gebroken neuzen: extra regels voor vechtsport

Een ontwrichtte kaak na vuistslag, een gebroken neus na een flinke trap. Geen ongewoon verschijnsel in de vechtsport, zou je denken. Maar minister Schippers vindt het te gevaarlijk. Zij wil daarom de Nederlandse vechtsport aan banden leggen en introduceert meer regels voor het spel. Waarom eigenlijk? Is het dan echt zo gevaarlijk? Zilveren Kruis zocht het uit.

In Nederland worden verschillende vechtsporten beoefend, waarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen 'gewone' vechtsporten, zoals judo en aikido en 'risicovolle' vechtsporten, zoals boksen en kickboksen. Hierbij probeert een deelnemer punten te verdienen door zijn tegenstander op de juiste plek te slaan of schoppen, het hoofd niet uitgezonderd. Sterker nog: dit is zelfs het meest getroffen lichaamsdeel. En dat is niet zonder gevolg.

Hersenbeschadiging en blindheid

Zo liep de wereldberoemde bokser Muhammed Ali na zijn sportcarrière een boksgerelateerde vorm van Parkinson op – een ongeneeslijke ziekte waarbij de zenuwcellen in de hersenen zo erg zijn aangetast, dat ze langzaam afsterven. En Ali was niet de enige. Al sinds 1928 spreekt men van het 'punchdrunk syndroom', een aandoening die voortkomt uit de vele klappen en stoten die boksers op hun hoofd krijgen. Boksers die aan deze aandoening lijden, ontwikkelen dezelfde symptomen als alzheimerpatiënten. Ze raken verward, verliezen hun taalvermogen en worden vergeetachtig.

Maar dit zijn niet het enige gevolgen van de vechtsport. Ook andere blessures ontstaan door de klappen die boksers opvangen met hun lijf. Zo kan een harde trap of stoot op het gezicht leiden tot een gebroken neus, jukbeenderen of oogkas. In het laatste geval is blindheid een groot risico - iets wat soms nooit meer kan genezen. Breuken of kneuzingen aan ribben, polsen, handen of armen komen ook vaak voor.

Kopstootverbod 

Daarom is het belangrijk dat er goede richtlijnen worden gegeven voor het beoefenen van vechtsporten. En dat is waar minister Edith Schippers zich momenteel hard voor maakt. Zij is van mening dat er in de sportwereld teveel ongelukken gebeuren door slechte training, onveilige sportscholen en onvoldoende begeleiding bij een blessure.

Kort geleden is er een plan opgesteld om deze richtlijnen in de praktijk te brengen. Zo moet er van iedere bokser een wedstrijdboek worden opgesteld, met daarin al zijn medische en sportieve ervaringen. Heeft iemand meerdere malen een hersenschudding gehad? Dan kan daar rekening mee worden gehouden. Ook komt er een verbod op stoten en trappen tegen het hoofd bij jongeren onder de 17 jaar. Aanvullend moeten trainers en coaches een vergunning krijgen, zodat er altijd onder professioneel toezicht gesport wordt.

Dit betekent niet dat er nooit meer een botbreuk of een hersenbeschadiging wordt opgelopen. Maar wel dat het risico steeds minder wordt.

Wat vind jij van de plannen van minister Schipper om de vechtsport aan banden te leggen?