HartWacht: altijd een cardioloog in je broekzak

Leven met een hartprobleem gaat meestal gepaard met onzekerheid. Je ziet namelijk niet aankomen wanneer je hart weer eens een rare sprong zal maken. En als dat gebeurt, is snel contact met je arts van groot belang. Daarom steunde Zilveren Kruis de makers van HartWacht: een smartphone-app waarmee je zelf een hartslagmeting kunt doen en de resultaten online kunt delen en bespreken met een cardioloog – waar en wanneer je wilt. Door het grote succes van HartWacht vergoeden nu ook andere zorgverzekeraars deze e-health dienst.

 

foto 1.pngMadelon (43) heeft hartklachten. Sinds een half jaar heeft zij regelmatig last van een hartritmestoornis, waarbij haar hart ineens sneller en onregelmatig gaat kloppen. "Dat is niet direct levensbedreigend, maar wel potentieel gevaarlijk omdat door de onregelmatige hartslag mijn bloed niet goed wordt rondgepompt. Hierdoor kunnen bloedproppen ontstaan die een beroerte kunnen veroorzaken. Daarom moet deze stoornis binnen 24 tot 48 uur worden opgelost."

 

Steeds naar de spoedeisende hulp

Als hartpatiënt kom je dus al gauw terecht bij de spoedeisende hulp, met name in het weekend en de avonduren. Voor Madelon was dat 'de eerste harthulp' in het ziekenhuis. "Na een aantal spoedconsulten verwezen zij mij door naar Cardiologie Centra Nederland voor aanvullend onderzoek. Helaas is de oorzaak van mijn hartritmestoornis niet te vinden. Ik kreeg van mijn cardioloog een 'pill in the pocket' voor als mijn hartslag weer verstoord raakt. En hij bood mij aan om HartWacht te gebruiken, een vorm van digitale zorg waarbij de arts direct naar de door jezelf gemaakte ECG kan kijken."

 

Digitaal in contact

Madelon was gelijk enthousiast over HartWacht. "Met een smartphone-app en een hartslagmonitor kleiner dan een creditcard kan ik nu thuis mijn eigen ECG maken. Deze wordt automatisch doorgestuurd naar HartWacht. Een cardioloog kijkt dan meteen met mij mee, want HartWacht is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Zij hebben ook toegang tot mijn medische dossier en nemen zo nodig contact met mij op om het medicatiebeleid verder af te stemmen."

 

Geruststellend

Naast snel contact met je arts, zorgt HartWacht ook voor een gerust gevoel in het dagelijkse leven. "Als ik ongerust ben, kan ik ook gewoon zelf contact opnemen met HartWacht. Het is ontzettend fijn dat ik dankzij e-health niet steeds naar het ziekenhuis moet, maar thuis – op afstand – behandeld kan worden. Het voelt alsof de cardioloog altijd dichtbij is en meekijkt, wat heel geruststellend is en veilig voelt."

 

Doorbraak

Zilveren Kruis steunde de makers van HartWacht financieel, zodat de digitale dienst een vlucht kon nemen. Wij geloven namelijk dat patiënten, zoals Madelon, via e-health meer vrijheid en meer regie over hun leven krijgen. Hierdoor zitten onze verzekerden op de eerste rij bij dit soort innovaties. Nu de ervaringen van hartpatiënten met 'zorg op afstand' positief zijn, volgen ook andere zorgverzekeraars met een vergoeding. HartWacht komt dus snel binnen handbereik van nog veel meer patiënten. Een belangrijke doorbraak in e-health!

 

Meer informatie

Wil je ook gebruikmaken van HartWacht, ga dan naar de website van Cardiologie Centra Nederland.

6 Opmerkingen
Voorbijganger

Het lijkt mij een héél veilig idee , denk ook dat er Hartritmestoornissen gevangen kunnen worden die nu in een 24 uurs opname net niet voorkomen !

 

Heb zelf te maken gehad met het niet op tijd ontdekken . Heeft me 1/3 van m'n hart gekost , was toe 40 jaar .

Na al die jaren is de ritmestoornis weer terug . En mij zou het een hoop spanning wegnemen . En een veilig gevoel geven.

 

Croetjes Mieke 

Community Manager

Hallo @MiekedeZeeuw,

 

Bedankt voor je reactie en het delen van je ervaring. Wat een impact heeft dat gehad op je hart! En wat vervelend voor je dat de ritmestoornis nu is teruggekeerd, en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Overweeg je om HartWacht ook te gaan gebruiken?

 

Veel sterkte!

 

Groeten,

Rogier

Geregelde bezoeker

Fijn om te weten wat er zoal bestaat en mogelijk is! Ik heb een cursist met hetzelfde probleem. Als zij hartvibraties heeft tijdens de cursus kan ik alleen maar 112 bellen zei ze. Ik heb haar gelijk de link door ge-emailt. Bedankt voor de blog!

Community Manager

Hoi Ernya, wat leuk dat je dit dan net tegenkomt hier op de community, zo passende bij de situatie van je cursist. Hopelijk heeft ze er wat aan! 

Als ze een verwijzing kan krijgen naar een cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland kan er gekeken worden welke mogelijkheden er voor haar zijn. Ik ben wel benieuwd of ze er uiteindelijk gebruik van gaat maken en hoe het haar dan bevalt. Als het mag, deel dat hier gerust! 

 

Op de website van Cardiologie Centra Nederland staat ook nog een hoop handige informatie over de hartwacht. Zoals welke zorgverzekeraars een vergoeding aanbieden.

Ook interessant is ons nieuwsbericht uit januari met nog wat extra informatie: Lagere bloeddruk door elektronische cardioloog Hartwacht

Geregelde bezoeker

Ja, zeker heeft ze er iets aan. Ze was heel blij met de link die ik haar gestuurd heb en zoekt nu of haar zorgverzekeraar dit vergoedt. Ik hou jullie op de hoogte. 

Community Manager

Ik deel graag wat nieuwe informatie met jullie over thuismonitoring voor hartpatiënten. Inmiddels kunnen we terugkijken op een succesvolle pilot met de Hartwacht. Nu gaan we ook met ziekenhuizen in Nederland afspraken maken over telemonitoring van hartpatiënten. Zo krijgen nog veel meer verzekerden de mogelijkheid van telemonitoring aangeboden. 

 

Meer weten en verder in gesprek? Bekijk dan ook dit topic:Thuismonitoring voor duizenden hartpatiënten binnen bereik. Zou jij dat ook willen?