Handboek veilig zwemmen: vergeet hier niet op te letten!

Bij hoge temperaturen is het natuurlijk heerlijk om verkoeling te zoeken in het water. Bijvoorbeeld in een meertje of onze eigen Noordzee. Maar niet al het zwemwater is veilig om zomaar in te duiken, letterlijk én figuurlijk. Zo zijn sommige wateren te ondiep, zitten ze vol met algen of is de stroming gevaarlijk. Zeker in de maand augustus. Lees daarom – voordat je de sprong waagt – eerst eens waar je wel en niet kan zwemmen. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

In de zomer zie je overal mensen zwemmen. We gaan massaal naar het strand en naar het zwembad, maar ook rivieren, slootjes en meertjes zijn op warme dagen geliefd. Dit is heerlijk, maar brengt echter altijd risico’s met zich mee.

Stroming op zee

Eén van de meest beruchte zwemmersgevaren is de sterke stroming. Zeker in de maand augustus, wanneer het warm is en de stand van de zon en de maan invloed uitoefent op het waterpeil. In de zee, maar ook in rivieren, kan er namelijk een stroming aanwezig zijn die je behoorlijk in de nesten kan werken. Zo is er op zee de bovenstroom - als de wind vanaf het land de zee op waait wordt de bovenlaag van het water de zee ingeblazen. Hoe harder de wind, hoe sterker de bovenstroom. Dit kan ervoor zorgen dat je gevaarlijk hard de zee opdrijft, bijvoorbeeld als je op je luchtbedje ligt te dobberen. Terugzwemmen is dan erg lastig.

Behalve de bovenstroom, is er ook een onderstroom. Ook als het niet waait op het strand, kan het op zee wel waaien. Water dat vanaf de zee het strand opgeblazen wordt, zorgt onder water voor een sterke stroming die zwemmers de zee in kan trekken.

Let daarom altijd op de vlaggen die de kustwacht uitzet. Afhankelijk van de kleur, kun je wel of niet zwemmen. Zo staat een oranje vlag voor veilig zwemwater en geeft een rode vlag aan dat je absoluut niet mag zwemmen.

Stroming in rivieren en kanalen

Naast stroming op zee, is er ook een stroming in rivieren en kanalen. Schepen veroorzaken gevaarlijke onderwaterstromingen en zien zwemmers vaak over het hoofd. Zwem daarom alleen op officiële zwemplekken en nooit in vaargeulen of in de buurt van schepen.

Troebel water

Ook is het water in rivieren vaak troebel door het opstuiven van zand. Als water ondoorzichtig is, kun je de bodem niet zien. In dit geval kan het gevaarlijk zijn om te zwemmen, omdat er scherpe voorwerpen kunnen liggen of omdat het water te ondiep is. Duik daarom nooit in ondoorzichtig water.

Algen
Behalve gevaren zoals een sterke stroming en ondiepe bodems, kan natuurlijk zwemwater ook voor andere problemen zorgen. Zo bevatten sommige wateren blauwalg. Dit zijn geen gewone algen of wieren, maar bacteriën die in water zitten en die vooral in de zomer tot bloei komen. Dit vanwege het warme weer. Vaak ligt er over het water dan een blauwe waas of drijft er een stinkende brij op het water. Is dit het geval, dan kun je hier niet zwemmen. Je kunt namelijk behoorlijk ziek worden van blauwalgen: klachten variëren van huiduitslag tot hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

Zwemmersjeuk

Ook zwemmersjeuk kan optreden na het zwemmen in natuurlijk, zoet water. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven die in het water zitten en zorgt voor bultjes die ontzettend jeuken en een nare huiduitslag, koorts en hoofdpijn. Gezwommen in water waarvan je vermoedt dat er blauwalg inzit? Of ben je in zoet water geweest? Neem dan na het zwemmen meteen een flinke douche.

Onderkoeling en kramp

Behalve uitslag en jeuk, kan zwemwater ook voor andere lichamelijke ongemakken zorgen. Zo is het water in Nederland vaak koud. Vooral in de zee: hier ligt de gemiddelde temperatuur ’s zomers op 18 graden. Ons lichaam is gemiddeld 37 graden, dus je raadt het al: het water is koud. Wie te lang in het water blijft, kan onderkoeld raken. Zwemmen kan dan moeilijk worden. Ook kan er kramp ontstaan. Door het koude water krijg je last van je armen en benen en terugzwemmen lukt dan vaak niet meer. Blijf daarom niet te lang in het water, ook al heb je het niet koud.

Zwemmen is leuk, maar het is dus wel belangrijk je eigen veiligheid in acht te nemen. Hoe doe jij dat?