Griep voorkomen? Zo doen onze Olympische sporters dat

Onze topsporters gezond afleveren bij de Olympische startstreep, dat is de missie van de medische staf van TeamNL. Zij volgen de griepuitbraak in Nederland daarom op de voet. Met een speciaal 'infectiepreventieprotocol' helpen zij de atleten om niet besmet te raken en ziek te worden in voorbereiding op hun topprestatie. In dit artikel lees je de tien tips die in het Olympische infectiepreventieprotocol staan. Doe er je voordeel mee!

De griep is weer in het land. Een geniepig virus dat als een estafettestokje wordt doorgegeven van de een aan de ander. Ben je eenmaal aan de beurt dan lijkt er geen ontsnappen aan: kokende koorts afgewisseld met koude rillingen, spierpijn, loopneus, noem maar op. Er zit dan meestal niks anders op dan alles uit je handen te laten vallen en onder de wol te kruipen. Uitzieken maar.

Epidemie?

Eind januari zaten 165 op de 100.000 mensen ziek thuis met griep, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Omdat het aantal griepgevallen al wekenlang hoger is dan 51 op 100.000, spreken we van een griepepidemie.

Vorig jaar was er rond dezelfde periode ook een griepuitbraak. Die duurde toen 15 weken.

Griep = minder medailles

Hoogenband_75382.jpgVoor één groep komt de griepgolf op een wel heel ongelukkig moment: de Olympische sporters die ons vertegenwoordigen op de Winterspelen in PyeongChang. "Op vorige Spelen was namelijk te zien dat er meer medailles verloren gaan aan de griep dan aan blessures," vertelt Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van TeamNL. Hij bedacht daarom samen met de medische staf van TeamNL een infectiepreventieprotocol. Hierin staan tien tips waarmee de atleten tijdens hun training en in aanloop naar de Winterspelen de kans op griep drastisch kunnen verkleinen.

Infectiepreventieprotocol

Dit zijn de tips in het Olympische infectiepreventieprotocol. Zoals je zult zien, zijn deze tips niet alleen handig voor topsporters. Ook jij kunt ze volgen om de griep te slim af te zijn.

1. Houd afstand van mensen in je omgeving die ziek of verkouden zijn

Een virusinfectie kan snel via de lucht of water verspreid worden. Indien een zieke hoest kan een virus dus snel verspreid worden en er voor zorgen dat de mensen in zijn of haar omgeving ook ziek worden. Griep is besmettelijk 1 dag voor tot 4-5 dagen na de eerste ziekteverschijnselen.

2. Was je handen vaak, minimaal voor het eten en na toiletbezoek

Je handen zijn een bron van bacteriën, virussen en andere ziektemakers. Het is daarom belangrijk om, het liefst met een desinfecterende zeep, je handen goed te wassen. Je kunt ook een flesje desinfecterende handgel in je tas meenemen waar je regelmatig je handen mee insmeert.

3. Maak geen gebruik van een toilet in een openbare ruimte

Heel veel openbare toiletten zijn vies en worden niet regelmatig goed schoongemaakt. Hierdoor zijn ze een bron van besmetting voor griep of andere infecties. Indien je dus niet gebruik hoeft te maken van een openbaar toilet, vermijd dit dan.

4. Koop geen eten en drinken op straat

Zeker in het buitenland is het onverstandig eten en drinken op straat te kopen. Er wordt niet bijgehouden hoe lang het eten en drinken al open ligt of uit de koelkast is. Hierdoor kunnen er ziekteverwekkers in het eten en drinken komen die veelal maag- en darmklachten kunnen opleveren.

5. Vermijd rauw voedsel, eet alleen goed doorgebakken/gekookt vlees/vis

Als je ergens (openbaar) gaat eten let er dan in ieder geval op dat het eten en met name vlees en vis goed doorbakken of gekookt is. Door het verwarmen van het vlees gaan veel van de ziekteverwekkers dood waardoor de kans kleiner wordt op een infectie.

6. Niet te pas en te onpas iedereen gedag zoenen of knuffelen

Zoals eerder aangegeven kunnen virussen en bacteriën zich snel verspreiden via de lucht of water. Maar voor sommige ziekteverwekkers geldt ook dat ze via de huid verspreid kunnen worden. Daar hoef je dan niet direct zelf ziek van te worden, maar kan er wel voor zorgen dat anderen in je omgeving ziek worden omdat jij de ziekteverwekkers bij je draagt.

7. Hoef je je niet per se in grote groepen mensen te bevinden, doe dit dan niet

Tijdens een griepepidemie is het verstandig om je zo min mogelijk in grote groepen mensen te begeven om het risico op besmetting te verkleinen. Ook het reizen per trein, bus of vliegtuig kan een verhoogd risico opleveren, omdat de airco’s in deze vervoersmiddelen ervoor zorgen dat ziekteverwekkers sneller via de lucht verspreid worden.

8. Deel geen flesjes, bekers, handdoeken en dergelijke, en drink alleen uit een eigen bidon of flesje

Flesjes, bekers en handdoeken zijn een bron van besmetting omdat hier je eigen speeksel en huidschilfers aan blijft hangen. Het is daarom raadzaam om op flesjes en bekers je eigen naam te zetten zodat anderen hier geen gebruik van maken. Ook handdoeken kun je beter niet delen.

9. Houd stress in je leven (door welke factor dan ook) zoveel mogelijk op afstand

Een goed immuunsysteem beschermt je tegen infecties en bacteriën. Stress zorgt ervoor dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt door de bijnierschors. Dit hormoon is van invloed op je spieropbouw en kan je immuunsysteem onderdrukken. Door onderdrukking van het immuunsysteem krijgen ziekteverwekkers dus makkelijker de kans je echt ziek te maken.

10. Zorg ervoor dat je na inspanning niet nat en koud blijft

Het is belangrijk om na het sporten droge en warme kleding aan te trekken. Te lang rond blijven lopen met natte kleding kan er voor zorgen dat je sneller een verkoudheid oploopt.

"Er gaan meer medailles verloren aan de griep dan aan blessures." Aldus Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van TeamNL.

Meer tips!

Welke tips heb jij nog om griep te voorkomen? Deel het op ons forum!