Google jezelf een hersentumor

Google jij weleens een vraag over je gezondheid? Bijvoorbeeld omdat je niet kunt verklaren waarom je druk op de borst voelt of waar je hoofdpijn vandaan komt. Je bent niet de enige. Maar liefst 1 op de 20 online zoekopdrachten is medisch-gerelateerd. Sommige mensen draven echter door in hun zelfdiagnose. Zij maken zichzelf onnodig bang door het internet af te zoeken naar een ernstige oorzaak van een onschuldig pijntje. Dit fenomeen noemen we cyberchondrie.

We zijn graag meester over ons eigen lichaam. Bij medische vragen richten we ons daarom steeds vaker tot 'dokter Google'. De uitgebreide informatie op het internet laat ons immers zelf een diagnose stellen, voordat we een bezoek brengen aan de huisarts. In sommige gevallen leidt deze eigen speurtocht echter tot verkeerde conclusies en onnodige bezorgdheid.

Obsessie

Wordt dit online zoekgedrag een obsessie bij ieder symptoom, dan is er sprake van cyberchondrie, afgeleid van hypochondrie. Mensen met deze angststoornis ervaren alledaagse lichamelijke ongemakken als zeer storend en schadelijk. In hun ogen komt een droge keel door een dodelijk virus, leidt een onschuldige infectie tot amputatie, en zijn tintelende handen een teken van verlamming. Al zoekende naar bevestiging voor hun gelijk kan zelfs de huisarts dan niet geruststellen.

Angst

Hypochondrie is een serieuze aandoening die meestal aandacht vraagt van een psycholoog. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat horrorverhalen op het web gemakkelijk angst inboezemen bij onverklaarbare symptomen. Google op 'hoofdpijn' of 'druk op de borst' en binnen een paar klikken lees je over een hersentumor of hartaanval. Zodra die koppeling is gelegd, ontkom je maar moeilijk aan de gedachte dat er misschien wat mis is met je. Terwijl je je waarschijnlijk druk maakt om niets.

Betere zoekresultaten

De verantwoordelijkheid om cyberchondrie tegen te gaan, ligt deels bij online zoekmachines zoals Google, vindt Guido Zuccon, onderzoeker bij Queens University of Technology. Hij ontdekte dat achter slechts 3 van de 10 eerste zoekresultaten waardevolle informatie schuilgaat voor goede zelfdiagnose. "Als je bij de eerste zoekopdracht niet meteen een eenduidig antwoord krijgt, is de kans groot dat je doorzoekt," aldus Zuccon. Dit kan leiden tot cyberchondrie. "Pagina's over hersentumor zijn nu eenmaal populairder dan die over een onschuldige verkoudheid, dus de zoekresultaten duwen je vanzelf in een bepaalde hoek." Zijn team werkt daarom aan nieuwe methoden om zoekmachines betere resultaten te laten geven.

Don't Google it

Toch blijft ook met verbeterde zoekresultaten alle informatie op het internet vindbaar (en dat is een groot goed). Dit lost dus maar een deel van het probleem op. Het komt uiteindelijk ook aan op ons eigen gezonde verstand. Je kunt jezelf altijd bang maken door zelf op de 'verkeerde' links te klikken op jacht naar bevestiging van de meest vreselijke dingen.

Een Vlaamse overheidsorganisatie zette daarom een voorlichtingscampagne op en waarschuwde voor online zelfdiagnose op een bijzondere plek: in Google. Deed je een zoekopdracht met medische termen, zoals 'trillend ooglid',dan verscheen bovenin de resultaten: "Don’t Google it, gebruik een betrouwbare bron."

Ons advies
Het internet is een prachtige plek om informatie in te winnen en ervaringen te delen met anderen over gezondheid. Maar blijf niet te lang hangen in zelfdiagnose via het internet als dit je bezorgd maakt of laat twijfelen. Ga dan altijd langs de huisarts, en bespreek eventueel je zorg over wat je op internet hebt gevonden. Hij of zij kan die zorg ongetwijfeld wegnemen.

Raadpleeg jij dokter Google weleens als je iets hebt? Deel je ervaringen hieronder!

3 Opmerkingen
Bekend gezicht

@Rogier Ik kan me best voorstellen dat als je al dagen last van hoofdpijn heb je gaat google.. vooral mensen met angst/paniek stoornis.

Meeste gaan er lachwekkend mee om..maar hypo/cyber chondrie is iets wat tussen je oren zit..

Ook bewijzen ze dat ze langer leven daardoor..

Ik hoef dokter google niet te raadplegen..als het bij mij iets is dan kan ik gelijk 112 bellen of na hap gaan.. niet schrikken  maar omdat ik een zeldzame aandoening heb kan er elke dag wel wat gebeuren!!

Een Addisonse crisis bv..

Maar daar ben ik op voorbereid omdat ik me lichaam heel goed ken!

 

Voor de mensen die hypochondrie hebben .. ze willen vaak serieus genomen worden maar .. sta eens in de schoenen van je huisarts.. dat 3 x per week wel een meisje langs komt met vage klachten.. je probeert haar te helpen en er komt uit dat ze een hypochonder is.. hoe zou jij dan reageren? zou jij de klachten serieus nemen?

Ben benieuwd Smiley Knipoog

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Nanda, wat een goede aanvulling. Hoe ga jij ermee om dat er iedere dag wat kan gebeuren? Lijkt me toch geen fijn idee voor jezelf. 

 

Ik ben ook benieuwd naar de antwoorden van anderen op jouw vragen. Ik ben overigens ook benieuwd naar jouw mening over de Nocebo blog

Bekend gezicht

@Jeppe als ik elke dag moet gaan denken ohh er kan vandaag iets uitbreken dan zat ik nu vast in een gesticht!! loll

Ik kan er weinig aan doen tot op moment  ik byv griep klachten krijg.. dan verhoog ik me dosering en hou ik me temp in de gaten.. Een "gezond"iemand is na 3 dagen al beter van de griep.. mijn lichaam moet na hevige inspanning bijkomen.. zeg maar gerust 3 weken! Dus  je kan je er druk om maken maar je heb je zelf er alleen mee Smiley Vrolijk