Goed voorbereid op vakantie: 5 dingen die je niet moet vergeten

Vakantie geboekt? Dan kan het aftellen en de voorpret beginnen! Alvast je dagtrips uitstippelen, nieuwe badkleding en teenslippers op de kop tikken, en al grinnikend een vreemde taal oefenen. Heerlijk! Maar vergeet niet om ook te denken aan je gezondheid. Ben je wel voldoende verzekerd voor medische zorg in het buitenland? En waar kun je terecht bij ziekte of een ongeval op je vakantiebestemming? Ontdek in vijf stappen of jij klaar bent voor vertrek.

1. Check hoe je verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland

Bij medische spoedgevallen op je vakantiebestemming kun je erop rekenen dat je behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar let op: de verzekeraar betaalt niet meer dan wat eenzelfde behandeling kost in Nederland. Is deze zorg bij de buitenlandse arts duurder? Dan komt de meerprijs voor eigen rekening. Ook bijkomende kosten, zoals een vervroegde vlucht naar huis, betaal je uit eigen zak. Tenzij je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische dekking hebt, die dit soort verrassingen voorkomt.

Ander voordeel van zo’n extra verzekering is dat je geen doktersrekening gepresenteerd krijgt – de betaling gebeurt achter de schermen. Heb je echter alleen een basisverzekering? Dan moet je de rekening in het buitenland voorschieten. De vergoeding hiervan wordt berekend en uitbetaald na thuiskomst.

2. Schrijf het nummer van Eurocross op

Bel bij dringende medische zorg in het buitenland Eurocross Assistance: +31 7 1364 1850 (24 uur per dag). Een medewerker van Eurocross verwijst je naar een ziekenhuis in de buurt. Ook kunnen zij je dan vertellen hoe het zit met de vergoeding van de kosten.

Ga je naar (Wit-)Rusland, Cuba of langer dan 90 dagen naar Zuid-Afrika, regel dan ruim voor vertrek een Engelstalige verklaring en neem 'm mee. Deze verklaring heb je namelijk nodig voor je visum. Vraag er een aan via onze klantenservice: 071 751 00 52 (van 8:00 tot 18:00 uur op werkdagen).

Voor een korte reis naar alle andere landen hoef je geen verzekeringspapieren mee te nemen. Ook je zorgpas kan thuisblijven, tenzij je ‘m liever bij je hebt. Belangrijkste is dat je het telefoonnummer van Eurocross opschrijft of opslaat in je telefoon.

3. Kun je zomaar je medicijnen meenemen?

Sommige medicijnen die we in Nederland heel normaal vinden, zijn in het buitenland streng verboden. Het gaat bijvoorbeeld om middelen bij ADHD en bepaalde slaappillen. Neem je deze nietsvermoedend mee zonder medische verklaring van je arts, dan kun je in problemen komen bij de grenscontrole. Controleer daarom ruim op tijd of je een medische verklaring nodig hebt op jouw vakantiebestemming.

4. Weet wie je kunt bellen voor medische spoedhulp op vakantie

Het is daarnaast goed om vóór vertrek te beseffen dat je voor noodzakelijke zorg in het buitenland altijd kunt bellen met Eurocross Assistance: +31 71 364 18 50. Dit telefoonnummer vind je ook op je zorgpas. Eurocross helpt je op afstand bij het vinden van een zorgverlener in de buurt, regelt zo nodig het vervoer naar huis, en zorgt dat alles voor je wordt betaald (als je aanvullend verzekerd bent).

Bij ziekenhuisopname in het buitenland is overleg met Eurocross zelfs verplicht.

5. Download alvast App de Vakantiedokter voor medisch advies

Is de spoed minder groot, maar heb je wel een medische vraag? Bijvoorbeeld over gekke bultjes op je huid of een onbegrijpelijke bijsluiter? Dan kun je met App de Vakantiedokter meteen chatten met een medisch expert in Nederland. Die adviseert je en wijst je de weg.

Daarnaast geeft de app tips bij je voorbereiding en over je vakantiebestemming. Handig! Dus, download App de Vakantiedokter meteen voor je Apple- of Android-toestel.

Heb jij nog tips voor de vakantievoorbereiding? Deel ze dan met andere lezers van deze blog in een reactie hieronder!

Lees ook: 13 Europese vakantiebestemmingen: heb jij je vaccinatie al?

16 Opmerkingen
MichelTaheij
Niet van toepassing
Wat jammer weer dat er een deel van jullie klanten buiten gesloten wordt. De app is er alleen voor Android en iOS. En dat terwijl het tegenwoordig steeds makkelijker wordt om met één ontwikkeltool en app voor alle platformen te maken. Veel Achmea medewerkers hebben een Windows telefoon, Microsoft stack is doelarchitectuur en nog geen app ontwikkelen? Dat is een gemiste kans. Graag verneem ik wanneer de App ook voor Windows beschikbaar komt. Met vriendelijk groet, Michel Taheij
Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo Michel, de reden dat App de Vakantiedokter er niet is voor Windows is dat de app vorig jaar buiten Achmea is ontwikkeld en gebouwd. De App Factory van Achmea had destijds geen tijd in hun planning. We hadden dus een versie voor iOS en Android die we dit jaar hebben geoptimaliseerd. De extra kosten van ongeveer € 13.000 voor het geschikt maken voor Windows weegt naar ons idee niet op tegen het marktaandeel van dit besturingssysteem (rond 2%). Natuurlijk had ik de app aan de Achmea collega's gegund op hun zakelijk toestel, maar helaas, een paar jaar geleden is er (om voor mij onbegrijpelijke redenen) gekozen voor Windows. Groet, Walter de Reus, Manager Merk Zilveren Kruis

 

Wilfried Notten
Niet van toepassing

Hallo,

 

ik plan een rondreis door Indochina en zal daar de volgende landen bezoeken; Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Wat vul ik nu in op de app? Indochina als naam wordt niet geaccepteerd.

Hoor het gráág.

 

groeten,

 

wilfried notten

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Wilfried, ik zou het eerste land aangeven waar je heen gaat. Je kunt altijd nog aangeven dat je door bent gereisd. Ik zal je feedback doorgeven aan de makers dan de app.

Paul van Soest
Niet van toepassing

Is het mogelijk deze nuttige informatie een paar weken eerder te sturen? Wij gaan net als veel andere mensen die geen schoolgaande kinderen hebben in het voorseizoen op vakantie en krijgen dit bericht dan te laat.

Medewerker

Staat genoteerd! Vanaf nu is deze informatie altijd beschikbaar. Dat neemt niet weg dat we altijd naar een nieuw moment van plaatsen kunnen kijken! 

Thnx voor de input!

Jochem

b rutten
Niet van toepassing

graag uw informatie updaten, windows phone is nu 5,6 % en hard groeiend door het gebruik in samen werking met het besturings systeem op de pc.

Wim Nieuwenhuis
Niet van toepassing

Ik ben op vakantie niet zo handig met de computer. Is het ook mogelijk om een formulier/brochure te uit te printen waarop alle belangrijke gegevens en telefoonnummers staan vermeld.

MvG Wim.

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo b rutten,

Het is zeker zo dat Windows Phone terrein wint in de zakelijke markt. Over de consumentenmarkt vind ik tegenstrijdige berichten, maar ik lees met name over een daling van aandeel naar 1,5%. Maar goed, die aandelen zijn niet het belangrijkst om over te praten, toch. Als ik tegen lage kosten App de Vakantiedokter ook voor WIndows Phone beschikbaar zou kunnen maken, dan zou ik dat doen. Het punt is dat we de app ruim 2,5 jaar geleden niet hebben ontwikkeld op het app-platform dat nu veel wordt gebruikt en dat 'vertalingen' naar Windows, Android en IOS makkelijk en snel toelaat. We kijken dus nog steeds tegen een flinke kostenpost aan. Ik zal onze bouwer nog eens polsen hierover. Wordt vervolgd.

Groet, Walter de Reus, Zilveren Kruis

Medewerker

Hallo Wim, welke informatie zou je graag willen hebben?

 

Het belangrijkste telefoonnummer staat overigens op de zorgpas. Dit het nummer van onze alarmcentrale Eurocross. 

Rijkeld
Niet van toepassing

Helaas voor ons niet weggelegd om met vakantie te gaan. Ons vakantiegeld zit in de dure zorgverzekering . En daarom heb ik deze app niet nodig, want een reis naar het buitenland???? zit er nooit meer in. En wat het posten betreft je kunt je eigen naam niet eens gebruiken

Hvozdik
Niet van toepassing

Wij gaan met z'n tweeën.

Wat moet ik invullen bij de vraag "Met hoeveel personen gaat u?"

1 of 2? 

Philippine Bouman
Niet van toepassing

Melden  aan Eurocross bij hulp in buitenland!

Wat als je als echtpaar op vakantie een ongeval krijgt en niet staat bent te melden?

Medewerker

Hallo @Rijkveld, 

 

Helaas is een vakantie voor veel mensen, om wat voor reden dan ook, niet altijd mogelijk. De app zou overigens ook op vakantie in Nederland gebruikt kunnen worden. Bedoel je overigens dat je niet je eigen naam kunt kiezen voor het posten op de community? Dit zou namelijk wel kunnen wanneer je een account aanmaakt.  Je kunt dit doen via de volgende link: Lid worden .

 

@ Hvozdik,

 

Bij deze vraag gaat het om het totaal aantal mensen. In jouw geval dus 2. Staat er al een reis gepland?

 

@ Philippine Bouman,

 

Er kan natuurlijk niet verwacht worden dat iemand contact opneemt met Eurocross als die daar niet toe in staat is. Dit zou dan kunnen wanneer iemand dit weer wel kan. 

juf
Niet van toepassing

Wij willen de komende zomer naar Madeira. Dat kun je natuurlijk niet invullen als landennaam (Portugal wel...), maar Madeira ligt zover van het vasteland van Portugal af, dat er misschien andere zaken spelen m.b.t. gezondheid/ziekte? Krijg ik via de vakantiedokter dan wel de juiste tips/ info?

Medewerker

Hall @Juf, begrijpelijk dat je zeker wilt weten dat je wel de juiste informatie krijgt. In de app staan een aantal handige algemene tips voor de reis. Het belangrijkste is natuurlijk de optie om een vraag te stellen aan het medische team. Hierin kun je dan precies aangegeven waar je bent en waarmee je geholpen kan worden.