Geen fiësta maar siësta: handige tips om de hittegolf te overleven

Dinsdag is het Nationaal Hitteplan in werking gegaan. Dit plan waarschuwt ouderen, jonge kinderen en zieken voor de risico's die warm weer met zich meebrengt. Maar ook gezonde, fitte mensen kunnen last krijgen van de hittegolf. GGD-arts Francis Konings geeft daarom een aantal tips. Handig, want zo kom jij die hittegolf moeiteloos door.

Konings ziet het vaak gebeuren; mensen die ziek worden van een hittegolf. De grote boosdoener? Te weinig water drinken. Vooral bij jonge kinderen en ouderen is dit een probleem. Voor die laatste groep geldt zelfs dat de kans op sterfte in het geval van uitdroging vijftig procent is. Maar ook jonge mensen moeten opletten. Het kan daarom niet vaak genoeg gezegd worden: zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Het is dé tip bij tropische temperaturen.

"Zeker met warm weer kan een tekort aan vocht schadelijk zijn," legt Konings uit. "Drink daarom ten minste negen glazen vocht per dag. Bij warm weer zelfs tien. Het liefst nog meer." Kies ook voor een extra groot glas of houd altijd een fles water bij de hand. Je zult zien dat je ongemerkt meer drinkt.

Behalve voldoende drinken, heeft Konings nog een aantal tips waarmee je de hittegolf kunt trotseren:

Vermijd alcohol

Het is zo lekker, een biertje of een wijntje op een terras in de zon. Maar pas op met alcohol, waarschuwt Konings. "Het onttrekt vocht aan je lichaam, terwijl je dit juist zo hard nodig hebt. Drink je toch alcohol, neem dan een glas water ernaast. Zo houd je je vochtbalans op peil."

Zoek de schaduw op

Sommige mensen vinden het heerlijk om in de zon te liggen bakken. "Maar bij zulke hoge temperaturen kun je dit beter niet doen. Je lichaam moet dan té hard werken om af te koelen," legt Konings uit. Haar advies? Kies een strandbedje onder de parasol of leg je handdoek in de schaduw van een boom. Zo kun je toch genieten van de warmte.

Houd je huis of kantoor koel

Deze week tikt het kwik de 37 graden aan. Binnen kan het dan ook behoorlijk warm worden. Houd je huis of kantoor daarom zo koel mogelijk. "Dit doe je door de gordijnen dicht te laten. Zet een ventilator of de airconditioning aan. Houd overdag ook de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Pas als de temperatuur buiten daalt, kun je ze weer open zetten."

Sta vroeg op en blijf ’s middags rustig

Is er ruimte voor, deel dan je dag anders in. In écht warme landen hanteren mensen een tropenrooster. Tijdens een Nederlandse hittegolf kan dat handig zijn. Dat betekent vroeg opstaan, 's middags een siësta houden en alle zware inspanningen vermijden. Sporten doe je daarom niet midden op de dag, maar laat op de avond als de temperatuur is gedaald. "Hoe rustiger je je houdt, hoe beter de hitte te verdragen is."

Pas op met ijskoud water

Een koude douche nemen of plots in het zwembad springen, klinkt heel aantrekkelijk. Maar sterke temperatuurswisselingen zijn gevaarlijk, aldus Konings. "Als je zomaar in het koude water springt, kan je lichaam in shocktoestand raken." Wil je afkoelen? Laat je lichaam dan eerst wennen aan het koude water. Begin met een lauwe douche en draai de kraan langzaam kouder of loop langzaam het zwembad in, in plaats van er meteen in te duiken.

Met de tips van de GGD-arts kun je de komende dagen goed vooruit. Merk je toch dat je je niet lekker voelt tijdens de hittegolf? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. 

En, hoe ga jij om met de tropische warmte? Deel jouw tips of ervaringen in een reactie hieronder!

19 Opmerkingen
Bekend gezicht

Ik ben zelf chronisch ziek en moet rekening houden met het hormoon Hydrocortison Antistress is..

Gistermiddag voor de zekerheid maar extra ingenomen en Thank God!!

Heb geen zin om  weer met spoed na het zkh te worden gestuurd met een Adissonse Crisis.

 

Ik sta om 7:00 uur op aardappels en wortels al geschild en verder net een airco op de kop getikt.. dus geen stress of ik de zomerdagen wel door kom  Smiley Erg vrolijk

 

altijd navragen bij je internist of huisarts of je meot verdubbelen uiteraard!!

Ik slik deze medicatie al 20 jaar dus weet wat ik wel en niet kan Smiley Knipoog

 

Koude handdoek in nek

Hang een zakje ijsklontkjes aan je ventilator scheelt toch iets

En voldoende water drinken

 

Medewerker

Goede toevoeging Nanda & fijn om te lezen dat je overal op voorbereid bent!

Natte handdoek en medicatie advies zijn top tips!

gr.

Jochem

Tilly
Niet van toepassing
Veel rauwkost eten, en gewoon waterijsjes nemen. Geen roomijs krijg je alleen maar dorst van
Annique
Niet van toepassing

Soep en opkikkertjes, beter dan water, met transpireren verlies je ook zout, en door het warme drinken, koelt je lichaam ook eerder en beter. Thee is dan ook een welkome drank, meer nog dan water zelf. En dat zonder ijs, want dat kan zorgen voor buikloop en moet je aan de kippesoep mits je die verdraagt.

 

 

koude doeken om je benen, hitte wil altijd naar de koelste plek toe.

 

Annique,

Annique
Niet van toepassing

Ps. M n oma had ook altijd wol, klinkt raar, maar dat verkoelt, een wollen trui ouderwetse,  die prikt, wel een dunne, ze dronk ook altijd warme drank in de zomer met de hitte. 

Webcare

Thnx @tilly en @annique. Wij worden helemaal warm van jullie goede tips. We zorgen hier ook voor voldoende vochttoevoer!foto.JPG

Lid verzekerdenraad

hou er wel rekening mee dat thee ook vochtafdruivend werkt, met name de groene en dan vooral die met groot blad.

ik vind het heerlijk, maar kost dus ook vocht

 

Lid verzekerdenraad

en bij ons op het werk, 
zo jammer dfat collega's niet goed begrijpen hoe een airco werkt/functioneert.
zetten ze hem heerlijk op 17 graden, na verloop van tijd gaat hij dan dus warme lucht geven omdat de unit bevriest, fijn voor je aflosser
niet echt lekkr als je in een bus aan het rijden bent met al dat glas om je heen

 

Webcare

Jee @diadino24 Dat  beroep van jou is nu echt geen pretje lijkt mij. Sterkte. Leuk je woensdag te ontmoeten. Ik kijk er naar uit! 

Lid verzekerdenraad
Als de airco in de bus werkt, is het best goed uit te houden, kwestie van niet te koud instellen, dan blijft hij goed werken. En verder, je gewoon niet druk maken, dan komt alles goed met de bus en bestuurder 😀
Webcare

@diadino24 Bewondering voor jullie beroep.  En gooi het nog eens in je teamoverleg dat ze niet aan de airco moeten rommelen. Als je werkt dit weekend, take care!

Lid verzekerdenraad

hoi pauline,

dank voor de steun Smiley Vrolijk

gelukkig het weekend vrij en dan nog 2 daagjes werken en dan de rest van de maand heerlijk vrij

de hitte ga ik dus vast wel overleven