Ga op vakantie en neem mee…neusspray!

"Ik ga op vakantie en neem mee… een zonnebril, een strandlaken, een badpak." Maar vergeet ook de zelfzorgmiddelen niet, zoals ORS of een tekenverwijderaar! Zodat, mocht er iets gebeuren, je de juiste spullen bij de hand hebt. Daarom een checklist met zelfzorg-musthaves voor je vakantie.

1. EHBO-kit 

Nooit vergeten: een EHBO-kit, waarmee je jezelf of je reisgezelschap kan verzorgen indien nodig. Handig voor kleine wondjes, diepe sneden of verzwikte enkels. In zo’n medische kit vind je onder andere pleisters, tape, steriele gazen, verband, een pincet en betadinejodium om wonden mee te ontsmetten. Denk er ook aan om een schaartje mee te nemen waarmee je pleisters op maat kunt knippen! En zorg er daarnaast voor dat je je EHBO-kit altijd bij je in de buurt hebt, niet onderin je koffer.

2. Iets tegen reisziekte 

Reisziekte is geen pretje. Neem daarom altijd reispilletjes mee, dan voel je je in de lucht, op het water en in de auto in elk geval niet misselijk. Geen pillen bij je? Dan kun je ook iets met gember nemen. Dit stabiliseert de maag, waardoor je snel weer op de been bent. Gember is verkrijgbaar in tabletten, maar een glas ginger ale kan ook werken. 

Ga je vliegen en heb je vaak last van je oren? Dan is het verstandig om een neusspray met zoutoplossing mee te nemen om pijnlijke oren tijdens het stijgen en dalen te voorkomen. Vergeten? Een kauwgompje kauwen kan ook helpen.

3. Iets tegen buikgriep

Of je nu de oceaan over vliegt of in Europa blijft, op vakantie eet je vaak dingen die je niet gewend bent of die onhygiënisch worden bereid. Krijg je buikgriep, zorg dan dat je ORS (Oral Rehydration Solution) neemt. Dit is een zout- en suikeroplossing in water, die ervoor zorgt dat je bij diarree niet uitdroogt. Staat je een lange busreis te wachten, dan is het soms nodig om een diarreeremmer in te nemen. Weet je van jezelf dat je tijdens vakantie juist moeite hebt met ‘nummer twee’, neem dan laxeermiddelen mee om verstopping en buikpijn tegen te gaan.

4. Bescherming tegen insecten

Ben je in een lekker warm land op vakantie, dan ontkom je er niet aan: muggen en andere stekende insecten. Dan gaat natuurlijk insectenwerendmiddel en anti-jeukmiddel mee in de koffer! Zit je in de buurt van water en verwacht je zwermen muggen, neem dan ook een reisklamboe mee.

Heb je een middag buiten doorgebracht, in de buurt van begroeiing, struiken of heide, check jezelf dan altijd even op teken. Heeft er toch een teek zich genesteld in een lekker vochtig en donker plekje, zoals je oksel of lies, verwijder hem dan met een speciale tekenverwijderaar. Zorg je dat je je vooraf inleest over hoe dit precies moet.

5. Blaren na wandelen

Niet alleen de wandelfanaten onder ons hebben er last van, ook als je met je nieuwe sandaaltjes over de boulevard loopt, krijg je ze soms: blaren. Een musthave in je tas is daarom een pakje blarenpleisters! Zit je blaar op een plek waar wrijving ontstaat, dan kun je hem beter doorprikken. Neem daarom ook een steriele naald mee.

Ga jij altijd goed voorbereid op vakantie? En wat neem je dan mee? Deel jouw tips en ervaringen onder dit blog.

4 Opmerkingen
Bezoeker

Hallo. 

 

Als ik ga op vakantie dan ik neem mee paracetamol. Ook mijn moeder neemt mee iets tegen diarree. En ook ibuprofen. Let wel op dat bij vliegvelden en vliegtuigmaatschappijen bestaat hoeveel  mag jij meenemen geneesmiddelen!!!!

 

Ik ga altijd voorbereid op vakantie.

Eva Wagenaar
Niet van toepassing

Wij nemen altijd mee,wanneer wij buiten ons stad zijn, een kopie van al ons geneesmiddelen  die wij regelmatig gebruiken, een zo genaamde medicamentenpas. Je vraagt het bij je apotheek. Is handig wanneer je iets vergeten ben en je niet weet hoe het naam is van het medicament in een vremde land.

 

Bij geen een vliegmaatschapij of op een vliegveld intresiert zich niemand wanneer je medicamenten voor je eigen gebruik mee nemt. zo als  "premalink" schrijft.

Wij reisen veel en nog nooit van zo iets gehoord.

 

Eva Wagenaar

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Eva, welkom op de community! Lijkt me alleen maar fijn dat je nooit problemen ondervind tijdens het reizen. Ik merk ook wel dat hoe streng ze zijn afhangt van wat voor medicatie je meeneemt, en naar welk land je vliegt. Maar jij neemt dus wel een medicatie pas mee?

Bezoeker

Beste  Eva Wagenaar.

 

Ik kom uit Rusland en als ik ga naar Rusland op vakantie. Of ga terug naar Nederland van Rusland. Dan bij veiligheidscontrole vragen of ik heb recept van dokter voor medicijnen!