Feestdagenbloedsuikerstress

"Naast een goed woord voor Galgje is feestdagenbloedsuikerstress ook de realiteit voor veel mensen met diabetes. Tenminste, voor mensen zoals ik die graag hun bloedsuikerwaarden een beetje netjes willen houden, ook tijdens de feestdagen. En dat is niet eenvoudig." Inge Olivier heeft diabetes type 1 en werkt als Coördinator Activiteiten voor Diabetesvereniging Nederland. In dit blog vertelt zij over haar vijf uitdagingen tijdens de feestdagen.

1. Ander ritme

Inge: "Vaak ben ik in de laatste weken van december meer vrij dan gewoonlijk. De vrijheid van geen wekker, niet op de fiets naar mijn werk, later naar bed en lange wandelingen met de hond maken mijn ritme totaal anders dan normaal. Ander ritme? Andere bloedsuikerwaarden!"

2. Alcohol

"Borrels en andere knusheid gaan altijd gepaard met alcohol. Dat laatste hoeft niet, maar is bij mij meestal wel zo. Een beetje wijn, rum, Baileys of glühwein bevat naast alcohol ook snelle koolhydraten. Die koolhydraten verhogen mijn bloedsuiker. En dan moet ik, voor ik niet-meer-helemaal-helder mijn bed induik, bedenken of ik die hoge bloedsuiker weg moet 'bolussen' of juist niet. Alcohol zorgt namelijk in de nacht voor juist lagere waarden. Bijspuiten van insuline voor de nacht is immers één van de oorzaken van 'dead-in-bed' bij mensen met diabetes type 1. Ingewikkeld!"

3. Koolhydraten

"En dan al die heerlijke afscheidsetentjes met collega's, kerstvieringen, dinertjes met familie en uitgebreid koken voor vrienden. Vaak staan er koolhydraten per portie bij de recepten die ik gebruik. Dat is supermakkelijk. Maar in restaurants en bij maaltijden van anderen hanteer ik altijd het 'Grote Gokken'. Die tactiek kan goed uitpakken. Ik heb immers al 32 jaar diabetes. Maar het kan ook vreselijk misgaan. Weet jij uit je hoofd hoeveel koolhydraten er in stoofpeertjes met frambozensap zitten? Ik ook niet."

4. Genieten

"Bij het genieten van wat dan ook, denk ik liever niet aan mijn diabetes. Dat is bij de feestdagen niet anders. Ik heb geen enkele behoefte om rationeel te gaan zitten doen bij een spelletjesavond met oliebollen, champagne en hapjes. In het verleden dacht ik dan ook bewust niet aan mijn diabetes. Gevolg? Megahoge waarden, misselijk wakker worden, drie dagen brak zijn, koppijn, voortdurend op de wc zitten en volledig ontregeld het nieuwe jaar beginnen. Maar… ik had een heerlijke avond lang lekker geen rekening gehouden met mijn rottige aandoening. Genieten, toch? Hoewel, ik sprak ook 'collegiabeten' die genoten hadden, terwijl ze tegelijkertijd ook hun diabetes manageden."

5. Goed voornemen

"Lang geleden realiseerde ik me dat genieten pas echt lekker lukt als ik me echt lekker voel. Ik voel me pas echt lekker als mijn bloedsuikerwaarden tussen de vijf en de elf zitten. Dus helaas, ik zal mijn best moeten doen, ook tijdens de feestdagen. Dat nam ik me voor en dat lukt me nu al jaren. En eigenlijk valt het wel mee! Ik bolus voor elk hapje, neem mijn koolhydraat-app erbij als ik het even niet meer weet en vraag mijn omgeving om me te helpen herinneren. Vorig jaar heb ik voor het eerst een glucosemonitor gebruikt bij de feestdagen. Dat is een stuk simpeler bijhouden! Nu zie ik ook de trendpijlen en kan ik ingrijpen bij stijgingen en dalingen, nog voordat het uit de klauwen loopt."

"Hopelijk kun je met mijn ervaringen en tips kleurig knallend het nieuwe jaar in!"

Deel jouw ervaringen en tips

Is het verhaal van Inge herkenbaar voor je? Hoe ga jij om met je diabetes tijdens de feestdagen? Vertel over je ervaringen en geef tips in een reactie hieronder. Of ga met anderen in gesprek op zk.nl/diabetes.

2 Opmerkingen
Lid verzekerdenraad

Hoi, 

Deels herkenbaar, maar net even iets anders als je type 2 diabetes hebt.

Gelukkig geen last van alcohol omdat ik dat niet gebruik, voor de rest bankoverschrijving maar vanuit dat ik overal van wil genieten, maar wel alles met mate zodat ik na de feestdagen nog steeds op hetzelfde gewicht zit als ervoor.

Verder gebruik ik natuurlijk de freestyle libre sensor, dus ook hier is het gangbaar om goed te monitoren wat mijn waardes doen en dat adequaat op in te spelen.

Op deze manier kom ik in ieder geval met weinig stres de feestdagen door.

 

Groet mike

Webcare

Hoi Mike, top dat het je lukt te genieten ondanks de beperkingen die je hebt. Superleuk dat je altijd positief bent, maak er mooie dagen van!