Etalagebenen? Fysiotherapie voorkomt vaak een operatie

Even stilstaan, bijvoorbeeld voor een etalage tijdens het winkelen, omdat je tijdens het lopen pijn in je benen krijgt. Voor mensen met etalagebenen is het een bekend verschijnsel. Vroeger was de oplossing uiteindelijk vaak een dotterbehandeling of operatie. Gelukkig is er nu een alternatief: looptraining bij de fysiotherapeut.

Met etalagebenen heb je pijn in je benen tijdens het lopen. Door een adervernauwing krijgen je beenspieren te weinig zuurstof met pijn en kramp als gevolg. De klachten verdwijnen weer zodra je even stilstaat.

Als je etalagebenen hebt, dan is het belangrijk om de doorbloeding in je benen zo goed mogelijk te houden. Blijven bewegen is daarbij erg belangrijk, ook als lopen pijnlijk is. Daarnaast wordt geadviseerd om te stoppen met roken en gezonder eten om in de toekomst hart- en vaatproblemen te voorkomen. Vooral als je op deze verschillende punten je leefstijl aanpast, verminderen je klachten.

Looptraining

Een looptraining biedt uitkomst voor veel patiënten. Daarbij leren ze op een goede manier te lopen (bijvoorbeeld door hun voet goed af te rollen) en ook om soms door de pijn heen te lopen. Fysiotherapeut Pieter Hengstmengel geeft looptrainingen: "De ervaring met de looptraining leert dat een aanzienlijk deel van de deelnemers vrij snel vooruitgang merkt. Zij zijn daardoor ook positief over de looptraining, vooral als ze hiermee een operatie kunnen voorkomen."

Groepstraining kan het makkelijker maken om de looptraining vol te houden, aldus Hengstmengel, "De training wordt door de opkomende pijn in de benen zeker in het begin als pittig ervaren. In het groepje wordt al gauw gezegd: "We gaan vandaag weer afzien." Het is stimulerend als een andere deelnemer zegt: "Ik kwam de eerste keer niet verder dan 5 minuten op de loopband; in een paar weken heb ik dat toch mooi verdubbeld." Daarom kijken we samen met Zilveren Kruis naar mogelijkheden om deze looptraining ook in groepen aan te bieden, zodat mensen ook steun van elkaar kunnen krijgen."

Bij de looptraining krijgen patiënten ook leefstijladviezen, bijvoorbeeld over stoppen met roken en afvallen. "Looptraining en de behandeling van de risicofactoren van hart- en vaatziekten zijn op dit moment de twee belangrijkste pijlers van de behandeling van patiënten met etalagebenen," vertelt Ellen Rouwet, vaatchirurg in het Erasmus Medisch Centrum. "En het mooie van deze aanpak is dat je als patiënt met etalagebenen je behandeling, en dus je gezondheid, zelf in de hand hebt."

Wie gaat dat betalen?

De looptraining bij de fysiotherapeut wordt vergoed uit de basisverzekering. Toch is er een addertje onder het gras. Voor fysiotherapie uit de basisverzekering geldt namelijk dat de eerste 20 behandelingen niet vergoed worden. Heb je geen (uitgebreide) aanvullende verzekering, dan betaal je deze zelf. Dat loopt al gauw tegen de 600 euro.

Bij Zilveren Kruis worden ook de eerste 20 behandelingen vergoed voor verzekerden met minimaal de Basis Plus Module (niet voor alle verzekerden van Zilveren Kruis af te sluiten. Neem hiervoor contact met ons op). Dit staat los van de vergoeding van 'gewone' fysiotherapie. Volgens fysiotherapeut Hengstmengel een goede stap: "De vergoeding van de looptraining vanaf de Basis Plus Module heeft een belangrijke drempel weggenomen."

Meer weten? Op onze website vind je meer informatie over de vergoeding van looptraining.

2 Opmerkingen
Sybolt
Niet van toepassing

Wellicht is het een idee om fysiotherapie bij claudicatio in alle aanvullende pakketten te vergoeden? Het lijkt me toch een simpel rekensommetje?

 

Met vriendelijke groet, Sybolt Engelsma

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Sybolt, in de Basis Plus Module en de aanvullende verzekering vanaf 1 ster zit vergoeding voor looptraining inbegrepen. We zijn inderdaad aan het kijken of we dit aan alle aanvullende verzekeringen toe kunnen voegen, en letten daarbij uiteraard ook op wat dit met de premie doet per aanvullende verzekering.