Een vriendelijker ziekenhuis voor ouderen

Ondanks dat het de grootste groep is, zijn ziekenhuizen niet altijd voldoende ingesteld op de behandeling van oudere patiënten. Eén op de drie mensen van 70 jaar of ouder gaat het ziekenhuis zelfs slechter uit dan er in. Daarom vertel ik hier graag over het belang van een keurmerk, en hoe dit ouderen helpt het ziekenhuis te vinden dat het beste bij hen past.

robbert-huijsman1.jpgDoor Robbert Huijsman, senior manager Innovatie en programmamanager Kwaliteit van Zorg bij Zilveren Kruis en hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

De meeste mensen vinden een verblijf in het ziekenhuis niet prettig. Voor ouderen is het vaak nog vervelender. Een oudere patiënt kan bijvoorbeeld verward uit de narcose komen of langzamer herstellen. Eenmaal weer thuis, na de ziekenhuisopname, gaat het ook geregeld mis: de huisarts is niet geïnformeerd, de medicijnen en thuiszorg staan niet klaar of er is wellicht nog een rollator nodig. Ik vind daarom dat goede zorg voor ouderen speerpunt moet zijn van het ziekenhuis, want bijna zestig procent van de ziekenhuispatiënten is op leeftijd. En dat percentage neemt de komende jaren alleen maar toe.

Hoe ziet dat er dan uit: een ziekenhuis dat goed is voor ouderen? Ten eerste heeft het een geriatrieteam. Dit team kijkt naar het totaalplaatje van de patiënt. Veel oudere patiënten hebben namelijk meerdere chronische aandoeningen, die allemaal van invloed kunnen zijn op het ziekenhuisverblijf. Daarnaast controleert een seniorvriendelijk ziekenhuis op ondervoeding, verwardheid en – als de patiënt daartoe in staat is – voldoende beweging. Ten slotte wijst het ziekenhuis één contactpersoon aan die de behandeling en nazorg goed op elkaar afstemt. Hierbij wordt iedereen betrokken: de patiënt, partner, mantelzorger, huisarts en wijkverpleger.

Gelukkig zijn steeds meer ziekenhuizen op deze manier bezig met de zorg voor ouderen. Om dat te belonen – en andere ziekenhuizen te stimuleren ook zo goed te worden – hebben de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontwikkeld. 55 van de 118 ziekenhuizen krijgen dit stempeltje in 2015, acht meer dan bij de introductie twee jaar geleden. Het gaat dus beter in de ziekenhuizen, terwijl de lat van het keurmerk ook hoger ligt.

Het keurmerk-team onderzoekt de mate waarin ziekenhuizen aandacht hebben voor oudere patiënten met een vragenlijst voor ziekenhuizen en door zogeheten seniorscouts. Dit zijn betrokken vrijwilligers die ziekenhuizen bezoeken en hun oordeel vellen over zaken die voor ouderen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: de duidelijkheid van bewegwijzering en het comfort van de stoelen in de wachtkamer. Slechts een greep uit de vijftien kwaliteitsaspecten waarop het keurmerk controleert.

Een voorbeeld van keurmerk-informatie van een ziekenhuis:

Ouderen.png

Ik ben enthousiast over het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis en ondersteun het initiatief van de ouderenbonden van harte. Daarom beloont Zilveren Kruis ziekenhuizen met het keurmerk bij het maken van nieuwe zorgafspraken voor 2016. En stimuleren we ziekenhuizen die nog niet zo ver zijn. Onze verzekerden plukken hier uiteindelijk de vruchten van.

Benieuwd hoe goed ziekenhuizen in jouw buurt omgaan met senioren? Vergelijk ze dan in onze Zorgzoeker. Hier zie je of een ziekenhuis het keurmerk heeft en hoe het scoort op alle vijftien kwaliteitsaspecten. Zo kan je van te voren uitzoeken hoe een ziekenhuis oudere patiënten helpt bij een voorspoedig herstel en soepele terugkeer naar huis.

3 Opmerkingen
Eric Ferguson
Niet van toepassing

In de "zorgzoeker" krijg ik een "geen resultaat" antwoord op de zoektermen "senioren", "seniorvriendelijk" en "geriatrie".

 

Stuur mij aub een bericht als de link weer werkt.

Jan Arnold
Niet van toepassing

Het schema onder Een voorbeeld van keurmerk-informatie van een ziekenhuis:' is nauwelijks leesbaar. veel te klein, er staat een symbool die je moet aanklikken voor vergroting maar die werkt niet.

Community Manager

Hoi Eric en Jan. Bedankt voor jullie signalen!

Ik begin bij de reactie van Eric:

Het klopt dat je op deze manier geen zoekresultaten krijgt. Het is namelijk niet mogelijk om hierop te zoeken. Per ziekenhuis is op te zoeken of ze aan het keurmerk voldoen en hoe senior vriendelijk ze precies zijn. Ook is er per ziekenhuis is er een kwaliteitslijst beschikbaar, zoals in het voorbeeld weergegeven. 

 

Waar staat het keurmerk dan?

Zoek in de zorgzoeker op de term ziekenhuis. Je krijgt dan een overzicht met verschillende ziekenhuizen. Kies er 1 door op de naam van het ziekenhuis te klikken. Op de volgende pagina zie je dan een overzicht van de verschillende keurmerken. Bij senior vriendelijk is er de optie om op 'meer details' te klikken. Dan krijg je het overzicht van de verschillende kwaliteitsaspecten en de score per aspect. Het is daarnaast ook mogelijk om 2 of 3 ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. 

 

Zou je het liever op een andere manier willen zien? Ik ben benieuwd naar je ideeën!

 

Jan, goed opgemerkt! Ook bij mij wordt het plaatje eigenlijk niet veel groter. Ik heb dit meteen aangepast met een nieuw plaatje van een willekeurig ziekenhuis. Hier zie ik het verschil, bij jou ook?