Een tweede arts die met je meedenkt, een geruststellende gedachte

Twijfel je over de diagnose of behandeling van je arts? Dan heb je recht op de mening van een tweede arts. Dat kan via de formele procedure van een second opinion. Maar er is ook een minder bekend, laagdrempelig alternatief: 2e Arts Online. Wat is het verschil? Wanneer kies je welke? In dit blog zoeken we het voor je uit.

Pijnstillers en rust was het advies van haar huisarts. Maar de schouderpijn van Aldja Steendam (39) ging niet weg. "Ik kreeg voor het eerst last van mijn schouder toen ik borstvoeding gaf. Inmiddels doe ik dat niet meer. De pijn is er nog altijd. Vooral 's nachts en na mijn yogaklas speelt het op. Volgens mijn huisarts is het een slijmbeursontsteking en moet ik gewoon geduld hebben." Er volgden drie consulten, twee injecties, een aantal weken fysiotherapie en acupunctuur. "Ik heb alles geprobeerd maar ik heb nog steeds schouderklachten. Ik ben er nu echt wel klaar mee!"

Twijfel

De twijfel sloeg toe bij Aldja. En zij is niet de enige die met onbeantwoorde vragen blijft zitten na doktersbezoek. Als de communicatie met de arts niet prettig verloopt, een moeilijke beslissing moet worden genomen of resultaat uitblijft, kan het helpen om een tweede arts te laten meedenken. Je denkt dan misschien meteen aan second opinion. En dat is zeker een optie. Maar vergeet niet dat er ook een lichtere variant van second opinion bestaat: 2e Arts Online. Aldja ging voor die laatste optie.

Online advies

"Ik registreerde mij op de website van 2e Arts Online en de volgende dag kreeg ik een berichtje van een arts. Die vroeg of ik ooit trauma had opgelopen aan mijn linkerschouder. Ik herinnerde mij ineens een ski-ongeval van een aantal jaren terug." Dat bleek het missende puzzelstukje te zijn. Kort erna deed 2e Arts Online de suggestie om eens een MRI-scan te laten maken. "Ik heb mijn huisarts gebeld met de nieuwe informatie en gevraagd om een MRI. Dat gaat nu over twee weken gebeuren."

Het gesprek met 2e Arts Online leidt niet per se tot een andere diagnose of behandeling. In de meeste gevallen biedt de tweede arts je alleen geruststelling en aanvullende informatie, zodat je met een beter gevoel het behandeltraject in gaat. Dat is natuurlijk ook wat waard!

Beste optie voor jou

In contact komen met een tweede arts kan dus op verschillende manieren. Laten we de kenmerken van second opinion en 2e Arts Online eens opsommen. Zo kan je gemakkelijk bepalen welke optie het beste past bij jouw situatie.

.

  Second opinion 2e Arts Online
Aanleiding Grove fouten en onvrede Twijfel en behoefte aan meer informatie
Aanvraag Via je behandelend arts Je kunt dit zelf in gang zetten (buiten je behandelend arts om)
Contact Via de processen van tweede arts Altijd online
Service Grondige beoordeling van je medische dossier Praktisch advies, geruststelling en aanvullende informatie
Resultaat Binnen enkele weken Binnen drie werkdagen
Kosten Na verwijzing vergoed vanuit basisverzekering (houd rekening met het eigen risico) Gratis voor Zilveren Kruis-klanten

.

Taboe

Is voor jou het inschakelen van een tweede arts ondenkbaar? Veel te brutaal en confronterend? Wees gerust, zo vatten artsen het niet op. Zij krijgen regelmatig het verzoek van patiënten om een tweede arts te raadplegen en werken hier graag aan mee. Voor de arts zelf is het net zo verhelderend.

Daan ter Keurs is orthopedisch chirurg bij het Gelre Ziekenhuis. Hij behandelt mensen die klachten hebben aan hun bewegingsapparaat. Denk aan: knieën, heupen, schouders. Daan heeft goede ervaringen met het inschakelen van een tweede arts door zijn patiënten. "Iedereen is anders en heeft baat bij een andere behandeling en uitleg. De mening van een andere specialist is vaak een pre. Soms vanwege welkome aanvullingen, soms als bevestiging van de huidige behandeling."

Hand in hand

Second opinion en een service als 2e Arts Online vullen elkaar goed aan, volgens Daan. "Second opinion is van waarde als er volgens de patiënt fouten zijn gemaakt of als er echte onvrede is over de behandeling. In andere gevallen kan second opinion worden voorkomen door de tussenkomst van 2e Arts Online. Extra informatie en toelichting is meestal voldoende om patiënten met vertrouwen een behandeltraject in te laten gaan."

Meer informatie en verbetertips

Ben je verzekerd bij Zilveren Kruis en wil je gebruikmaken van de diensten van 2e Arts Online? Kijk voor meer informatie op hun website. En meld je gratis aan om een vraag in te sturen.

Heb je 2e Arts Online al eens geprobeerd? Steef van 't Pad Bosch, bedenker van de service, hoort graag wat je ervaringen zijn. Verbetertips wellicht? Je kunt Steef persoonlijk aanspreken op ons forum.

2 Opmerkingen

 

Mooie nuttige toevoeging Zilveren kruis 👍👍👍👍

Community Manager

Hoi Mieke. Fijn om te lezen!
Heb je zelf ook als eens ervaring gehad met de 2e arts online (of een second opinion)?