Een piep in je oren die nooit meer weggaat

Jongeren dragen vaak geen gehoorbescherming bij het uitgaan. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. Blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot gehoorschade. De 32-jarige Jan Deken liep zo tinnitus op, een constante piep in het oor. "Ik was gewend aan een piep in mijn oren na het uitgaan, ik wist niet dat dit een probleem was."

Een avond stappen of een bezoek aan het concert: gezellig, maar blootstelling aan harde geluiden is slecht voor je gehoor. Hoewel het eenvoudig is om je tegen gehoorbeschadiging te beschermen – bijvoorbeeld met oordopjes – gebruiken maar weinig mensen gehoorbescherming. Vooral onder jongeren is dit een probleem. 72 procent van de jongeren die het afgelopen jaar weleens uit gingen, geeft aan geen gehoorbescherming te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder jongeren tussen de 18 en 26.

gehoorschade-infographic.png

Beschadiging

Een groot deel van de jongeren draagt geen oordoppen, omdat ze denken dat ze zelf kunnen inschatten of de muziek te hard staat. Toch heeft meer dan de helft na het uitgaan weleens last van een piep in hun oren. Wat ze vaak niet weten, is dat deze piep blijvend kan zijn. Jan Deken wist dit ook niet. Hierdoor liep hij tinnitus op, een gehooraandoening waardoor hij een piep in zijn oren heeft. Ook kreeg hij last van hyperacusis. Hierdoor is hij overgevoelig voor veel geluiden. Tinnitus en hyperacusis gaan vaak hand in hand.

"Vroeger droeg ik nooit gehoorbescherming. Dat deed niemand, eigenlijk.” vertelt Jan. “Ik zei dat ik naar een festival ging om de muziek te hóren, dus waarom dan oordopjes in doen? Volgens mij is dat een reden die nog steeds veel gebruikt wordt. Een slecht excuus, want met de oordoppen van tegenwoordig kun je de muziek juist prima horen. Het geluid blijft namelijk zuiver."

Pijnscheut

Toen Jan jonger was, ging hij veel uit. Tijdens een feestje ging het mis. "Op mijn 20e stond ik op een hardcore-feestje met een meisje te praten. Er was veel lawaai en om over de muziek heen te komen, schreeuwde ze in mijn oor. Iets té hard. Opeens kreeg ik een gigantische pijnscheut in mijn oor. Het voelde echt alsof iemand er een mes in had gestoken. De pijn trok gelukkig weg, maar wat ik toen niet besefte was dat de piep zou blijven hangen…"

Gehoorschade begint meestal met een piep in de oren na het uitgaan. Heb je hier vaak last van, dan kan de piep in het oor permanent worden – zoals ook bij Jan het geval was.

Bekijk ook het item dat RTL Nieuws hierover uitzond: Gehoorschade door de kroeg: 'Ik hoor constant die piep'

Overgevoelig

"Langzaam werd het steeds erger," vertelt hij. "Ik ging naar de huisarts, maar die zei dat mijn gehoor goed was. Ik ging dus gewoon door met feesten. Je denkt er niet aan dat de piep erger kan worden, het gaat beetje bij beetje, dat merk je zelf niet. Nu gaat de piep in mijn oren niet meer weg."

De gehoorbeschadiging heeft het leven van Jan op z’n kop gezet. Bijna alle 'gewone' geluiden zijn hem teveel. “Ik kan niet meer door de stad lopen zonder oordoppen. Ik hoor alle geluiden die andere mensen onbewust negeren of normaal vinden. Denk bijvoorbeeld aan voorbij rijdende motoren. Feestjes zijn alleen nog te doen met oordoppen én oorkappen. Dat is dan een feest zonder muziek. Met muziek kan bijna niet meer, want ik ben bang dat mijn gehoor dan nóg meer beschadigt.

Onbegrip

Leven met ernstige gehoorschade is vaak lastig. Mensen krijgen regelmatig te maken met onbegrip of worden onzeker. Ook Jan had hier last van. "Op mijn werk kon ik me minder goed concentreren door die constante piep. Ook ben ik bang voor sommige geluiden, omdat ik hier zo gevoelig voor ben geworden. In een werkruimte heb ik geen controle over de geluiden. Bij vrienden kan je nog vragen of ze wat zachter praten, maar op kantoor niet."

Let goed op

Nu werkt Jan voor zichzelf. Kantoorwerk ging niet meer. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Stichting Hoormij, een organisatie die zich inzet voor slechthorenden. Het is een belangrijk onderwerp voor Jan. Niet voor niets wil hij iedereen op het hart drukken om altijd gehoorbescherming te dragen. "Of je nou al gehoorschade hebt of niet," benadrukt hij. "Schaf oordoppen aan en ga serieus met je gehoor om. En wees altijd voorzichtig met een piep in je oren. Dat is namelijk al beschadiging. Zorg er dan voor dat dit niet erger wordt!"