Doorwerken op vakantie: doen of niet doen?

"Of ik moeite heb om werk los te laten?" Thomas (31) haalt zijn schouders op. "Dat valt wel mee. Natuurlijk check ik wel dagelijks mijn e-mail. En als mijn baas belt, neem ik op." Thomas is projectmanager. Als hij op vakantie is, is hij nog steeds aan het werk. Behalve Thomas, zijn er steeds meer werknemers die tijdens hun vrije dagen werktaken op zich nemen. Veelal omdat ze bang zijn dat het in hun afwezigheid niet goed gaat met het bedrijf. En dat levert stress op. "Natuurlijk wil je ontspannen. Maar ergens wil je ook onmisbaar zijn."

Uit onderzoek blijkt dat een hoop mensen hun werk niet achter zich laten wanneer zij op vakantie zijn. Dit geldt in sterke mate voor zelfstandigen. Ruim 81 procent van de zzp’ers werkt door als zij aan het zwembad zitten. Maar niet alleen mensen met een eigen bedrijf voelen zich verantwoordelijk voor het up-to-date blijven: bijna eenderde van de Nederlanders zet z’n laptop aan of bekijkt werkmail op zijn telefoon wanneer hij op vakantie is.

Thomas is daar één van. "Omdat dat een beetje de afspraak is. Niet letterlijk, maar het wordt wel van je verwacht." Hoewel de meeste werkgevers deze eis niet expliciet stellen, voelen veel werknemers toch de druk om altijd bereikbaar te zijn. Dit kan veel stress opleveren. En dat is niet de bedoeling. Vakantie is er namelijk om te herstellen van de dagelijkse werkstress. Wanneer we met werk bezig zijn als we op het strand liggen, lukt dit niet. Afstand nemen is daarom belangrijk voor de gezondheid.

Maar dat is moeilijk. Veel mensen zijn bang dat dingen fout gaan wanneer het door een ander wordt opgepakt. Zelfs na een goede overdracht. Thomas: "Ik ga nooit echt met een gerust gevoel op vakantie. Natuurlijk vertrouw ik mijn collega’s wel, maar ik ben toch bang dat het misgaat. Na mijn vakantie wil ik niet wekenlang bezigzijn met puinruimen, daarom probeer ik vanaf mijn vakantieadres moeilijke zaken toch nog aan te sturen."

Ook Emma (26) laat haar werk niet helemaal links liggen als ze vrij heeft. Ze is zzp’er en vindt het belangrijk altijd snel te reageren op berichten van haar klanten. "Ik ben helemaal afhankelijk van het succes van mijn bedrijf. Als ik mijn e-mail niet bekijk, loop ik misschien belangrijke klanten mis. Dat zorgt voor zoveel onrust, dat ik meer stress heb als ik niet met werk bezig ben op vakantie, dan dat ik af en toe mijn mail check."

Haar vriend, die in loondienst is en zich op vakantie liever niet met werk bezighoudt, vindt het maar lastig. "Dan zegt hij: 'Leg die telefoon nou eens weg!' Daarom hebben we afgesproken dat ik niet vaker dan één keer per dag mijn mail bekijk." Thomas heeft hierover ook afspraken gemaakt met zijn vrouw. "Als we iets gaan doen, bijvoorbeeld een stadje in, dan neem ik mijn telefoon niet mee. Dan komt het wel als we weer terug zijn in het hotel. Mijn vrouw vindt het wel vervelend dat ik dan moet werken, maar ze is het ook gewend. Het hoort erbij."

Ga jij binnenkort op vakantie en verwacht je ook (af en toe) door te werken? Dan zijn dit een paar handige tips:

  • Zorg dat je lekker kunt ontspannen op vakantie. Af en toe je mail lezen kan wel, maar beperk dit tot één à twee keer per dag. Bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds en niet de hele dag of tussen de bedrijven door. 
  • Overleg met je werkgever wat de gangbare norm is voor werken op vakantie. Verwacht hij dat je dagelijks aan de slag gaat en heb jij daar geen zin in? Bespreek dit dan en kijk of jullie een goede middenweg kunnen vinden.
  • Beantwoord vooral simpele berichten. Laat ingewikkelde klachten en problemen aan je collega's op kantoor over. Het is moeilijk om brandjes te blussen als je aan het zwembad zit en bovendien houd je er alleen maar een naar gevoel aan over. 
  • Maak goede afspraken met je (reis)partner over de frequentie van het werken. Vindt hij of zij het vervelend als je bij het ontbijt je e-mail leest? Doe dat dan niet maar zoek samen naar een geschikter moment. Of laat, net zoals Thomas, je telefoon thuis als jullie iets gaan ondernemen.

Werk jij door als je op vakantie bent? Deel je ervaring in de reacties hieronder.

2 Opmerkingen
Richard Hemel
Niet van toepassing

FOMO (Fear of missing out) De angst om dingen te missen.

Altijd, misschien wel 10 keer uur je telefoon en tablet checken.

Thats my life!

 

Op ons vakantie adres ontdekte ik dat ik mij opladers vergeten was, f*ck wat nu.

dezelfde dag op zoek naar een winkel voor een oplader. Ik had hem in mij handen, alleen een stem in mijn hoofd verbood het met om dit aan te schaffen.

 

Vreemd genoeg luisterde ik hierna, ik heb vanaf dat moment een bewuste keuze gemaakt om mijn iPad en iPhone tijden mijn 8 daagde vakantie niet te gebruiken.

 

BAM! Het lukt probleemloos. Achteraf denk ik bij mijn zelf wat heb ik nu gemist? Niets!

hier door voelde mijn vakantie ook als een echte vakantie.

 

Het is gewoon digitaal ontgiftten, kort gezegd 'digital detox' 

 

ik zou het iedereen aanraden, gewoon doen!

 

Richard

Moderator

Hey Richard, 

 

FOMO, wat een goeie! Ik herken dat wel enigszins op het moment dat ik mijn laatste werkdag heb. Dan heb ik het idee dat er veel te veel gaat gebeurd op het moment dat ik er niet ben. Maar heel eerlijk kan ik het redelijk makkelijk loslaten (gelukkig maar).

 

Eigenlijk voor jou dus een geluk bij een ongeluk dat je je opladers was vergeten! Zo kon je mooi testen hoe het was zonder telefoons en tablets. en BAM! Wat heerlijk dat het probleemloos lukt! Smiley Vrolijk 

 

Voor jou elke vakantie een Digital Detox?