Doorverwezen? Vergelijk ziekenhuizen met onze persoonlijke zorgcoach

Stel je voor: je krijgt van de huisarts een verwijzing naar het ziekenhuis. Je bent bijvoorbeeld ziek of er is nader onderzoek nodig. Dan wil je natuurlijk weten waar je het beste naartoe kunt gaan voor de behandeling. Maar waar begin je met zoeken? Er is namelijk zoveel informatie te vinden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Onze persoonlijke zorgcoach helpt je een goede keuze te maken.

Ziekenhuizen in Nederland zijn kwalitatief goed. In vergelijking met andere landen komen we altijd erg hoog op de lijst. Toch zijn er wel verschillen tussen ziekenhuizen. Het ene doet een operatie bijvoorbeeld heel vaak, terwijl het andere hoog scoort op patiënttevredenheid. Daarom is het goed om te bedenken wat voor jou belangrijk is. Je wilt natuurlijk een ziekenhuis waarbij jij het gevoel hebt goed behandeld te worden.

Persoonlijk zorgrapport

Om een besluit te nemen, heb je betrouwbare informatie nodig. Daar kan onze zorgcoach je bij helpen. Voor steeds meer aandoeningen kan hij een persoonlijk zorgrapport maken waarmee je ziekenhuizen kunt vergelijken. Jij geeft daarbij aan wat je belangrijk vindt om mee te nemen in de vergelijking. Denk aan maximale reistijd of de resultaten van ziekenhuizen waar je goede verhalen over hebt gehoord.

Geen 'beste ziekenhuis'

In het zorgrapport vind je alle beschikbare informatie over vijf ziekenhuizen die het best bij jouw wensen passen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar hoe vaak het ziekenhuis een behandeling uitvoert, hoe vaak er complicaties optreden, hoe tevreden de patiënten zijn en welke varianten van de behandeling het ziekenhuis aanbiedt. Welke informatie beschikbaar is, verschilt per aandoening.

Er komt geen 'beste ziekenhuis' uit de resultaten. Daar heeft Zilveren Kruis bewust voor gekozen. Jij mag die keuze zelf maken. Ook kun je het rapport meenemen naar de huisarts en samen met hem een beslissing nemen.

Wachtlijsten

Soms heeft een ziekenhuis wel een wachtlijst. De zorgcoach kan dit voor je nagaan. Zijn er bijvoorbeeld twee ziekenhuizen waar je terecht zou kunnen voor de behandeling? Dan kun je met de informatie van de zorgcoach kiezen voor degene waar je het snelst geholpen wordt.

Benieuwd hoe zo'n vergelijksrapport er uitziet? Bekijk dan de twee voorbeelden hieronder in de bijlage: over een oogbehandeling (cataract) en een heupoperatie.

Stel, je wordt doorverwezen. Ga je dan meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of vergelijk je eerst een aantal ziekenhuizen? Praat mee op het forum.

27 Opmerkingen
JH van Roy
Niet van toepassing

Ik wil rekeningen doorsturen  maar heb geen enveloppen ,

is het mogelijk mij die toe te sturen

bij voorbaat dank.,  Jh van Roy

Medewerker

Goedemorgen Jh van Roy,

 

we hebben helaas geen voorgedrukte enveloppen meer. Je kunt gewoon een witte envelop gebruiken en daarop het volgende adres schrijven:

 

Zilveren Kruis:

Afd. Declaratieservice

Postbus 70001

3000 KB Rotterdam

 

Naast het declareren via de post kun je ook digitaal declareren of via een app op je telefoon. Meer over deze manieren van declareren kun je lezen via de volgende link: Declareer uw nota

Hans Theuns
Niet van toepassing

Hallo,

 

Hoe ga ik om met een huisarts die niet door wil verwijzen voor een second opinion?

 

Alvast bedankt.

 

Hans

 

Expert

@hans Theuns, bedankt voor de vraag.

De huisarts kan een terechte reden hebben waarom hij/zij niet doorverwijst voor een second opinion. Het kan dat de huisarts een ander behandelplan voor u weet. Ik adviseer u om het gesprek met de huisarts aan te gaan.

Als Zilveren Kruis verzekerde kunt u ook gebruik maken van ‘2e arts online’. De Zorgcoach kan u hiervoor aanmelden. Via een aanmeldprocedure kunt u een telefonisch consult aanvragen met een huisarts of specialist. Hiervoor heeft een geen verwijzing nodig.

Wanneer u hierin geïnteresseerd bent, kunt u op werkdagen bellen naar Zorgcoach 071- 36 40 280.  

Karin24
Niet van toepassing

waarom krijg ik geen Renitec meer voorgeschreven. Heeft dat met vergoeding te maken

 

Community Manager

Hoi Karin, 

Heeft de arts je hierover uitleg gegeven? Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Krijg je wel een ander medicijn voorgeschreven?

 

In veel situaties met een soortgelijke vragen gaat het over het verschil tussen merk- en merkloze-geneesmiddelen. Wanneer er een goedkoper merkloos geneesmiddel beschikbaar is, zal dat worden voorgeschreven. Hierin zit namelijk dezelfde werkzame stof. Het merkmiddel wordt dan alleen vergoed wanneer er sprake is van een medische noodzaak. 

Of dit bij jouw het geval is, is zo niet te zeggen. Zoals ik in het begin van mijn post al aangeef, kan de arts ook zomaar een andere reden hebben. 

Als je meer informatie hebt, laat je het dan even weten? Ik kijk graag met je mee.  

A W Barendsen
Niet van toepassing

Hallo. Mijn vrouw is 24 - 12 - 2015 uit het ziekenhuis ontslagen en ik moet dit binnen 5 dagen bij een zorgcoach melden. Dit i.v.m. eventuele vergodingen. Deze is echter i.v.m. grote drukte onbereikbaar. Wat nu te doen ?

Chanet
Niet van toepassing

Half januari heb ik tijdelijk verblijf met verzorging nodig na een operatie.

Ben 3 sterren verzekerd. Wat is mijn eigen bijdrage in een Vivium verzorgingshuis?

Ik krijg 100. 00 euro per dag vergoed.!?

Expert

Hallo A W Barendsen, we zijn ons bewust van onze bereikbaarheid. In deze periode is er een langere wachttijd dan normaal. Excuses daar voor!

Voor je vrouw geldt dat ze binnen 5 werkdagen na haar ontslag contact met ons op kan nemen. Daarvoor kan ze bellen op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur op het telefoonnummer 071 – 751 00 98. Chatten kan ook, dan bellen we je in dit geval terug.

Community Manager

Hoi Chanet,

 

voor je vraag over Vivium heb ik meer informatie nodig. Daarom raad ik je aan om even contact op te nemen. Je kunt ook een community-account maken en een van de moderators een privébericht sturen. 

 

Sterkte met je operatie. 

Kim Dolstra
Niet van toepassing
Ik word binnenkort gesteriliseerd. Ik ben benieuwd of dit nog in Meppel kan of moet ik hier voor naar Zwolle? Als de behandeling in beide kan, mag ik dan zelf kiezen. En worden beide ziekenhuizen vergoed? Mag Kim Dolstra
Medewerker

Hey Kim, 

Je kan in allebei de ziekenhuizen terecht. Mocht je willen weten welke ziekenhuizen nog meer, kun je dat opzoeken in onze zorgzoeker: 

https://zorgzoeker.zilverenkruis.nl/home/index?SearchTerm=Sterilisatie

Bovendien vind je hier de vergoeding vanuit onze aanvullende verzekering 3 en 4 sterren: 

https://vergoedingen.zilverenkruis.nl/sterilisatie

Jochem

Danny Erkelens
Niet van toepassing
Na welke periode mag ik weer autorijden na HKN OK (hernia s1-l5) of maakt dat voor mijn verzekeringsvoorwaarden niet uit?
Medewerker

Voor de verzekeringsvoorwaarden bij de zorgverzekering maakt dat inderdaad niet uit. Na welke periode je weer auto mag rijden is een vraag die je het beste kan stellen aan een arts.

groet,

Jochem

mailou
Niet van toepassing
Hallo Ik heb sinds december last van knie problemen 2x bij huisarts geweest en heeft me een paar wk geleden doorverwezen naar een orthopeed maar nu heb ik nog steeds geen 1e oproep kunnen jullie daarin ook bemiddelen zodat ik eerder kan komen duurt zo lang en loop er al zolang mee wordt je flauw en moe van.
Community Manager

Wat vervelend dat je nog geen oproep hebt gekregen! Mijn collega's van de Zorgcoach kunnen hier zeker in bemiddelen. Neem even contact op, om deze bemiddeling aan te vragen.

 

Ze zijn op verschillende manieren bereikbaar, voor meer informatie klik hier.

Een aantal zorgcoaches is ook actief op dit forum. Heb je nog specifieke vragen? Stel ze gerust!

fatima guen
Niet van toepassing
Mijn schoonvader is een chronische longpatient en heeft 24/7 zuurstof nodig. Hij is al met pensioen en wil voor langere tijd naar marokko. Zijn er daar ziekenhuizen waar hij naar toe kan gaan die bij jullie aangeschreven staan? Hij woont in fes. Graag wil hij daar 1 arts die zijn dossier beheert en niet telkens declareren als hij terug komt. Alvast bedankt!
HKRUK
Niet van toepassing

Geachte mevrouw,

 

Ik heb van de huisarts een doorverwijzing gekregen voor een euroloog. Kan ik nu gewoon naar

het ziekenhuis in Ede gaan waar ik onder controle ben na een darmkanker operatie ?

 

Ik ben 77 jaar en er veranderd zoveel in de zorg dat ik niet goed meer weet waar ik aan toe

ben.  Kunt u me verder adviseren aub.

 

met vriendelijke groeten,

 

H.Kruk.

Community Manager

Hallo Fatima,

Wat heftig lijkt me dat, 24/7 zuurstof nodig. 

 

en hallo HKurk, 

Wat vervelend dat je niet meer zo goed weet waar je aan toe bent. Goed dat je contact opneemt! 

 

Even een kort berichtje voor jullie beide, voordat we het weekend in gaan. 

 

Ik heb onze Zorgcoach gevraagd om hier te reageren op jullie vragen. Ze zullen dit maandag doen, dan weten jullie wanneer jullie een reactie kunnen verwachten. 

Expert

Hallo HKRUK,

 

Het klopt dat er tegenwoordig veel veranderd in de zorg. Daarom adviseer ik je om onze zorgzoeker te gebruiken. Je kunt per jaar zien met welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra we een overeenkomst hebben.

 

In 2016 is De Gelderse Vallei in Ede is een gecontracteerd ziekenhuis, ook wanneer je een Basis Budget polis hebt. Met de verwijzing van de huisarts kan je een afspraak maken bij de afdeling urologie.

 

Heb je nog vragen over de ziekenhuiscontracten kan je ons chatten of bellen. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur op het telefoonnummer 071 – 364 02 80.

Community Manager

Hallo Fatima,

 

Ik heb voor je gekeken hoe het zit met zuurstoftherapie in het buitenland. 

Heeft hij dit al aan de leverancier van de zuurstof laten weten? In situatie's als deze is dat namelijk de eerste stap. Hij kan daar een aanvraag indienen en dan zal de leverancier hem op de hoogte brengen van de vergoeding en de kosten die voor eigen rekening zijn. 

 

Met betrekking tot de ziekenhuiszorg. We hebben geen contracten met ziekenhuizen in Marokko. Wanneer hij verwacht kosten te gaan maken in Marokko, kan hij het beste dit van te voren bij ons aanvragen.

Klik hier voor meer informatie over de vergoeding en een linkje naar het aanvraagformulier. 

 

Ik kan me voorstellen dat het prettig is wanneer hij één arts krijgt in het ziekenhuis om zijn dossier te beheren. Ik raad aan om dit te bespreken met het ziekenhuis. Dit gaat buiten ons om.

 

 

Gea Leutscher
Niet van toepassing
Goedenavond, ik woon in IJmuiden en wil graag naar een internist in Amstelveen, kan dat of moet ik dat aanvragen?
Expert

Hoi Gea,

 

Ik begrijp dat je naar een internist in Amstelveen wilt. Heb je hier al een verwijzing voor?

 

Hebben we een contract met deze specialist? Kijk dit na in onze zorgzoeker! In de zorgzoeker vind je alle door ons gecontracteerde ziekenhuizen en zelfstandig behandelcentra.

 

Wil je meer weten over de kwaliteit van de ziekenhuizen? We helpen je graag verder. Je kunt ons chatten of bellen op werkdagen van 8.00 uur en 18.00 uur op het telefoonnummer 071 – 364 02 80.

Johnn
Niet van toepassing

Mijn vader prostaatkanker is veranderd in een soort hormoon resistente kanker, die niet reageert op geneesmiddelen, zoals Enzalutamide, Bicalutamide, Abiraterone en anderen. BioMed Ziekenhuis in Duitsland behandeld prostaatkanker met een combinatie van loco-regionale diepe hyperthermie met capacitief gekoppelde inrichtingen (13,56 MHz) aan de betrokken lymfeklieren gebieden met metronomic triple therapie (anti-angiogenese drug, COX2 blocker, immuun deblocker) samen met een plant aan te vullen en een base medicatie incl. Vitamine D, selenium en Boron (volgens niveaus). Deze combinatie heeft gewerkt in de meeste patiënten die hormoon resistente kanker, anti-hormonale behandeling, chemotherapie en bestraling als mijn vader te hebben gehad.

 

Mijn vaders ziektekostenverzekering (zilvern kruis) zeiden dat ze de kosten van deze behandeling niet gaan dekken. De behandeling kost maar tussen 7000 en 12000 euro.

 

Ik zou u willen vragen of er een manier om wat compensatie door de verzekering te krijgen?. De behandeling zou mijn vader echt goed helpen m tenminste zijn kracht weer op te bouwen. Door Chemp en radio therapie is hij erg zwak geworden.

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hi Johnn, welkom op de community. Vervelend om te lezen dat het zo slecht gaat met je vader. Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar een behandeling buiten Nederland om, wanneer hij in Nederland is uitbehandeld. Wij vergoeden uit de basisverzekering alleen wat er door de overheid wordt bepaald dat in dat basispakket zit. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de stand van de wetenschap. Waar de effectiviteit van een behandeling niet is bewezen wordt een behandeling niet als standaard opgenomen in Nederland en daarbij komt er dus geen vergoeding uit de basisverzekering. Helaas is er dan ook geen tegemoetkoming mogelijk. ik kan me voorstellen dat het niet het antwoord is dat je had gehoopt, ik hoop hierin wel een stukje duidelijkheid te geven over de werkwijze.

 

Beringen
Niet van toepassing

Geachte Mevrouw/Mijnheer.

Daar wij nogal wat problemen hebben zouden wij graag in contact komen met een Personal Coach om deze problemen te bespreken en waar mogelijk op te lossen.

 

Met vriendelijke groeten

Martha en Hans Beringen

Expert

Beste Martha en Hans,

Wat vervelend dat jullie problemen hebben. Wij willen jullie graag helpen. De Zorgcoach is bereikbaar via chat, e-mail en telefoon. Wij helpen onder andere met vragen over wachtlijsten, second opinion en kwaliteit van zorg.

Jullie mogen ook een persoonlijk bericht sturen. Laat daarin jullie telefoonnummer achter. Een Zorgcoach neemt dan contact met jullie op.

We horen snel van jullie!