Dokter Google en je huisarts: een goede combinatie?

Je hebt een gek plekje op je arm en het eerste wat je doet is even googelen wat het kan zijn. Maar liefst driekwart van de Nederlanders zet 'Dokter Google' in om meer te weten te komen over zijn klachten. In totaal is dan ook vijf procent van alle zoekopdrachten op Google van medische aard. En dat merken de huisartsen. Huisarts Ted van Essen uit Amersfoort vertelt over zijn ervaringen en deelt zijn tips over hoe je Dokter Google het best kunt raadplegen.

"Dat mensen zelf onderzoek doen voor ze in de praktijk langskomen, is bijna standaard. Maar dit is niet anders dan vroeger. Voor het internet ging je te rade bij je moeder, je buurvrouw of je pastoor. De sociale verbanden liggen nu wat anders, maar dat patiënten met voorinformatie naar de huisarts gaan is altijd zo geweest. Alleen is er nu via Google veel meer informatie te vinden en dat maakt het voor de patiënt niet altijd makkelijker."

Efficiënt

"Ik vind het plezierig werken dat mensen zich vooraf hebben voorbereid via Google. Met deze voorinformatie kun je verder komen in je consult en werkt het diagnoseproces een stuk efficiënter. Soms brengen mensen mij door hun voorbereiding sneller op het goede spoor. Wel merk ik heel af en toe dat mensen dwingender worden en bijvoorbeeld een ongebruikelijke behandeling eisen, omdat Google dat heeft gezegd. Maar over het algemeen komen patiënten naar mij toe met de vraag naar meer informatie of verificatie van de gevonden informatie. De behoefte om dit te laten evalueren door een deskundige is er nog steeds."

Ongevaarlijk

"Ik zie zelf geen gevaar in Dokter Google. Mensen zijn aan de ene kant wat eerder te ongerust door de informatie die ze online vinden, want via Google ben je vaak maar twee klikken verwijderd van kanker. Maar aan de andere kant laat men zich niet zomaar gerust stellen door Google en willen ze verificatie van een arts. Het aantal patiënten is niet meer of minder, ik zie weinig verschil met voor het bestaan van Google. Toen waren er ook mensen die bleven doorlopen met hun klachten of juist met een dwarse scheet al bij me voor de deur stonden."

Ongerust

"Als iemand om wat voor reden dan ook ongerust is, raad ik aan om altijd even langs de huisarts te gaan. Daar zijn we voor. Dat er in veel gevallen niks aan de hand is, is altijd al zo geweest. In negentig procent van de gevallen stel ik ongeruste mensen gerust, het gaat om die tien procent die je eruit moet vissen waar wel iets aan de hand is. Daar kan zelfonderzoek via Google zeker bij helpen."

Raadplegen

"Als je Google inschakelt is het van belang op een goede manier op zoek te gaan naar informatie, je komt namelijk gemakkelijk op verkeerde websites terecht. Mijn vier tips:

1. Ik raad mijn patiënten altijd aan informatie te zoeken op www.thuisarts.nl en www.gezondheidsplein.nl. Dit zijn betrouwbare sites waar geen lobby achter zit. Deze websites zijn breed ingestoken, je vindt goede informatie over allerlei onderwerpen.

2. Let goed op gesponsorde websites. Dit zijn over het algemeen hele gelikte sites die maar over één onderwerp gaan. Er worden op deze pagina’s vaak geen productnamen genoemd, maar ze sturen wel aan op bepaalde ziektes. Als zo’n website bijvoorbeeld alleen maar over impotentie gaat, dan weet je wel wat daarachter zit.

3. De websites die bovenaan in de zoekresultaten van Google staan, zijn niet per se de beste en meest betrouwbare bronnen. Kijk altijd goed naar de afzender van de website. Als dat een onbekende club is, wantrouw ik de site. Wanneer er een wetenschappelijke vereniging of een patiëntenvereniging achter zit, dan is het wel betrouwbaar.

4. Nogmaals: als je ongerust bent - over wat dan ook - ga dan altijd naar de huisarts."

Wanneer vind jij het verstandig om op internet te zoeken naar medische informatie? En hoe pak je dit aan? Praat erover mee op ons forum!

5 Opmerkingen
Ines El Gharbi
Niet van toepassing

hallo,

ik ben op zoek naar een dokter 

Community Manager

Hoi Ines. Naar wat voor dokter ben je opzoek? 

Zoek je bijvoorbeeld een nieuwe huisarts of heb je een verwijzing voor een medisch specialist, maar weet je niet waar heen te gaan? Dan kan de Zorgcoach je helpen om een arts te vinden. 

 

We hebben ook een aantal zorgcoaches actief op de community! laat je nog even weten wat voor dokter je zoekt? Dan kunnen ze hier op de community meteen aangeven wat ze voor je kunnen doen. 

Geregelde bezoeker

Als ik klachten heb dan kijk ik heel goed naar wat mijn intuïtie zegt. Bij twijfel of aanhoudende klachten ga ik naar de huisarts.

 

Omdat ik als kind en jongvolwassene diverse chronische ziekten had, die ik uiteindelijk op een niet reguliere wijze ben kwijtgeraakt, ben ik heel kritisch op zorg- en middelengebruik.

 

Wat ik ook altijd doe is zoeken naar de holistische aspecten van een kwaal of aandoening. Ik onderzoek de balans van mijn agenda, mijn emotionele situatie en stel mezelf de vraag, wat kan hieronder liggen?

 

Een goed handboek dat mij richting geeft is: De sleutel tot zelfbevrijding. De huisarts gebruik ik over het algemeen om zaken uit te sluiten of in situaties die simpelweg wel specialistische zorg behoeven.

 

Als ik ernstig gevallen ben ga ik heus niet eerst mediteren, dan wil ik wel weten of er een breuk is of niet :-), daarvoor ga ik naar de huisarts.

 

Werkgevers en UWV's willen ook nog wel eens eisen dat je naar een huisarts of specialist gaat..., tja dan moet je wel. Laat onverlet dat ik zelf verantwoordelijk ben en blijf voor mijn keuzes in wat goed voor mij is.

 

 

Community Manager

Hoi Anja, 

Leuk om te lezen hoe en wanneer jij er voor kiest om de naar de huisarts te gaan. 

Je geeft aan dat je de huisarts ook gebruikt om dingen uit te sluiten. Gebruik je hier ook wel eens 'Dokter Google' voor? Ben benieuwd hoe je denkt over het gebruik van internet en google bij medische vragen. 

Geregelde bezoeker

@Eva S, ik ben zelf HBO medisch geschoold (lichamelijk en psychologisch) en ook op gebied van spiritualiteit en alles wat daarbij komt kijken.

 

Ik kom op internet heel vaak informatie tegen, al dan niet juist vanuit de reguliere zorg en kritische mensen tav regulier zorg.

 

Deze informatie neem ik tot mij en dit alles meng ik met gezond boeren verstand. Het voordeel van ouder worden is dat ik mezelf steeds beter ken en ook weet dat ik veel niet natuurlijke zaken moet vermijden.

 

Dus Dokter google heb ik nooit gebruikt. Ik ben wat dat betreft breder gericht en lees het liefst van papier.