Dit is het geheim van ouder worden

Op het Griekse eiland Ikaria worden bewoners bijzonder oud. Regelmatig halen ze de 90 jaar en ouder. Het eiland is onderdeel van de ‘Blue Zones’. Dit zijn gebieden op aarde waar aanzienlijk veel mensen gezond en gelukkig oud worden. Nederland hoort hier niet bij, maar ook hier zijn er ouderen die een hoge leeftijd bereiken. We vroegen vier ervaringsdeskundigen naar hun geheim.

 

Mevrouw Wijtvliet is 93. Haar positieve inslag is volgens haar de reden dat ze zo lang al gezond en gelukkig leeft. “Het is belangrijk dat je altijd vooruit blijft kijken en niet blijft hangen in het verleden. Wat geweest is, is geweest”, aldus mevrouw Wijtvliet. “Ik blijf altijd positief en opgewekt, ook al heb ik allerlei kwaaltjes waar ik niet op zit te wachten. Je moet altijd blijven lachen.” Ook probeert ze graag mensen te helpen. “Ik heb altijd voor iedereen klaar gestaan en dat doe ik nog steeds. Daar krijg ik energie van.”

 

Bewegen
Mevrouw Gaemers is 101 en ze is het roerend eens met mevrouw Wijtvliet. “Een goed humeur en voor anderen klaar staan, dat houd je jong. Zo neem ik altijd even de vuilniszak van mijn 84-jarige buurvrouw mee op mijn rollator als deze op haar stoep staat. Heb ik ook weer wat extra beweging.”

 

De opvattingen van de dames op leeftijd komen in zekere zin overeen met de geheimen die onderzoeker Dan Buttner heeft ontdekt. Hij schreef een boek over de Blue Zones en formuleerde daar een lijst met leefregels die ouderen uit deze gebieden volgen. Veel bewegen en positief blijven, zijn daar onderdeel van.

 

Meneer Wijtvliet grapt: “Je moet blijven bewegen, want je kan nog lang genoeg stil liggen.” Als groot fietsfanaat vindt de 90-jarige man het maar wat jammer dat hij niet meer dagelijks op zijn fiets kan klimmen. Maar daar heeft hij wat op gevonden: “Als het regent zit ik op de hometrainer. En bij mooi weer loop ik een rondje door het dorp. Zo blijf ik elke dag in beweging.”

 

Dansen en gymnastieken
Toen mevrouw Wijtvliet nog jonger was, stond ze bekend als een feestbeest. Was er een feestje, dan was mevrouw Wijtvliet erbij. En nog steeds: “Ik houd heel erg van feestjes en leuke dingen doen. Elk jaar organiseren we in de tuin een barbecue voor de familie. En is er een verjaardag, dan ben ik van de partij. Zelfs op deze leeftijd probeer ik nog steeds overal bij te zijn. Dan maak je tenminste nog wat leuke dingen mee. En daar krijg je echt een hoop energie van, hoor!”

 

Mevrouw Gaemers is groot voorstander van ochtendgymnastiek: “Elke ochtend als ik wakker word, ga ik gymmen. Eerst liggend in bed, dan beweeg ik mijn benen omhoog en omlaag. Daarna ga ik op de stoel zitten en doe ik nog wat oefeningen. Als ik alles heb gehad, sta ik op. Zo kom ik elke dag lekker rustig op gang.”

 

Goed voor jezelf zorgen
Behalve bewegen en een positieve inslag, staat ook het punt ‘levensplan’ op de lijst van onderzoeker Dan Buttner. Dit houdt in dat het belangrijk is om dagelijks met een doel op te staan. Mevrouw Vink is 94 jaar en woont in een verzorgingstehuis. Daar heeft ze elke dag hetzelfde ritueel. “Ik ga altijd vroeg uit de veren. Elke ochtend sta ik om kwart voor zeven op, ga ik douchen en om acht uur zit ik aan het ontbijt. Ik denk dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Voor mij betekent dat ook dat ik er goed uit wil blijven zien. Daarom ga ik nog regelmatig naar de pedicure en naar de kapper.”

 

Eén eitje of twee
Waar ze op het eiland Ikaria zweren bij een speciale Griekse thee en honing, heeft mevrouw Gaemers haar eigen geheim. “Ik eet elke ochtend twee beschuitjes met kaas en een gekookt eitje. Als ik ’s avonds om negen uur nog trek heb, neem ik nog een eitje. Dus soms eet ik wel twee eitjes op een dag. Ik denk dat ik daarom deze mooie leeftijd heb bereikt.”

 

Ken jij iemand van zo’n hoge leeftijd of heb jij zelf een bijzonder geheim voor ouder worden? Deel het met ons in de reacties. We zijn benieuwd.