Diabeteszorg: kiezen voor kwaliteit

Nederlandse diabetespatiënten zijn woedend. Een deel van hen heeft van de zorgleverancier plots een ander type glucosemeter en teststrips gekregen, die minder goed de bloedwaarden zouden meten. Patiënten vinden dat de zorgverzekeraar te veel invloed heeft op de keuze van hulpmiddelen. Geld lijkt belangrijker te zijn dan kwaliteit. Daar kijkt Zilveren Kruis toch anders naar. Erik Koekoek legt uit hoe het voor onze verzekerden geregeld is.

Een goede controle van bloedglucose is ontzettend belangrijk voor diabetespatiënten. Regelmatig de bloedwaarden checken voorkomt complicaties die hun gezondheid ernstig kunnen schaden. Voor diabetici is het gebruik van de juiste hulpmiddelen voor deze controle dus van levensbelang.

Het komt alleen wel eens voor dat de zorgaanbieder een vervangende glucosemeter aanbiedt. Deze werkt vaak net even anders dan de oude. Sommige patiënten uiten hierover hun onvrede. Ze vinden dat de zorgverzekeraar, leverancier en apotheker te veel bepalen wat zij voorgeschreven krijgen. Volgens hen gaat het hier vooral om geld en niet om wat zij nodig hebben. Waarom krijgen ze anders zomaar een andere meter, terwijl de oude vaak prima was?

Patiënt kiest samen met zorgaanbieder

Erik Koekoek is projectmanager hulpmiddelen bij Zilveren Kruis. Hij begrijpt de zorgen van de patiënten en benadrukt dat hun gezondheid altijd voorop staat: "Onze verzekerden worden nooit gedwongen om tussentijds over te stappen op andere hulpmiddelen. De zorgaanbieders waarmee wij samenwerken, moeten dit respecteren. Alleen als een glucosemeter op een gegeven moment aan vervanging toe is, kiest de patiënt samen met de diabetesverpleegkundige en zorgaanbieder een nieuwe meter uit het assortiment van de zorgaanbieder. Niet andersom. Informeert de zorgaanbieder een patiënt eerder over glucosemeters uit zijn voorkeursassortiment, dan ligt de keuze om over te stappen bij de verzekerde."

Met het ruime assortiment glucosemeters is de kans groot dat er een tussen zit die goed past bij de behoefte van de patiënt. Bijvoorbeeld een meter die extra makkelijk leesbaar is, voor iemand die slecht ziet als gevolg van diabetes.

Hoge kwaliteitseisen

Patiënten die denken dat de nieuwe glucosemeter van mindere kwaliteit is, kunnen er op vertrouwen dat dit niet het geval is. Van afdingen op kwaliteit is geen sprake. Koekoek legt uit: "Natuurlijk is het geen geniepige bezuiniging. Integendeel: juist ook voor het betaalbaar houden van de zorg is het belangrijk dat diabetici de beste hulpmiddelen hebben. We stellen daarom hoge kwaliteitseisen aan de glucosemeter en teststrips. Zouden we dat niet doen en patiënten krijgen vervolgens complicaties, dan zijn de gevolgen hiervan niet te overzien. De prijs van zo’n behandeling is veel hoger dan die van een goede glucosemeter."

Levering teststrips

Voor de levering van teststrips kunnen Zilveren Kruis-verzekerden terecht bij landelijke leverancier Mediq Direct Diabetes en de apotheek. "De helft van onze klanten met diabetes wil hun hulpmiddelen aan huis geleverd krijgen. Door voor alle verzekerden bij één landelijke leverancier teststrips in te kopen, gaat de prijs naar beneden. Hiermee zorgen wij voor kwalitatief goede zorg tegen een betaalbare premie. Daarnaast blijft het mogelijk teststrips op te halen bij de lokale apotheek."

Uitgangspunten

Zilveren Kruis wil duidelijk maken dat zijn verzekerden vrij zijn om hun eigen keuzes te maken en hun voorkeuren uit te spreken. Ben je diabetespatiënt en verzekerd bij Zilveren Kruis? Dan betekent dit in de praktijk het volgende:

  • Je kunt je huidige glucosemeter en teststrips gewoon blijven gebruiken. Als de glucosemeter aan vervanging toe is, dan kies je samen met de voorschrijver en leverancier een nieuwe meter waar jij je comfortabel bij voelt.
  • Glucosemeters moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen (ISO 15197: 2013) en ondergaan jaarlijks een kwaliteitstest (TüV Rheinland). Je kunt er dus van uitgaan dat de nieuwe meter net zo goed is als de oude, of zelfs beter. 
  • Het aantal teststrips dat je nodig hebt, wordt vergoed. Zilveren Kruis hanteert voor dit aantal de richtlijn van Diabetesvereniging Nederland en EAVD, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners.

Hopelijk schept deze uitleg wat meer duidelijkheid. Heb je toch een andere ervaring met de leverancier van jouw hulpmiddelen? Laat het dan weten. Of bezoek het forum en deel met andere patiënten wat jij belangrijk vindt bij het kiezen van een bloedsuikermeter.

17 Opmerkingen
Uitblinker

welke meters voldoen er aan de eisen? hebben jullie daar een lijstje van met alle meters die voldoen?

 

groet mike

Vaste bezoeker

Ik wil toch even reageren.

 

Zilveren kruis stlt dat een meter moet voldoen aan de ISO 15197: 2013 normering. De Abbott Freestyle Libre (AFL) voldoet aan deze ISO normering. Toch moet Zilveren Kruis eerst onderzoeken of de AFL wel betrouwbare waardes geeft. Volgens mij botsen deze beweringen.

 

Daarnaast is het raar dat een zorgverzekeraar onderzoek moet doen naar de werking van medische hulpmiddelen. De taak van een zorgverzekeraar is ziektekosten vergoeden, en als mijn internist voorschrijft dat ik gebaad ben bij een nieuwe ontwikkeling in zelfregulering mag het volgens mij niet zo zijn dat de zorgverzekeraar dit niet vergoed.

 

Verder stellen jullie de EAVD richtlijnen te hanteren. Echter met een aantal van 400 teststrips per kwartaal is het niet mogelijk een dagelijkse prepandiale dagcurve en wekelijkse 7 punts dagcurve te doen. Hiermee kom je al op 1612 metingen op jaarbasis. Dan hebben we de extra metingen voor hypo's en hypers niet eens gehad.

 

Het blijft naar mijn mening gewoon een geldkwestie. En al die atrikelen die onlangs verschenen zijn, zijn niet uit de lucht gegrepen.

Moderator

Hoi Werner, wat leuk dat je weer zo actief bent op onze vernieuwde community.

Zie dat je je goed hebt verdiept in het onderwerp Freestyle libre. Logisch wanneer dit voor jou belangrijk is. Zoals je in het topic over de Freestyle libre hebt gezien praat Ben Crul hier regelmatig mee vanwege zijn expertise. Ik heb Ben daarom gevraagd na zijn vakantie jouw vraag te beantwoorden.

 

@diadino24 ook jouw  vraag heb ik zojuist uitgezet bij een collega die hier meer over kan vertellen. Zodra ik meer weet laat ik dit direct weten.

Moderator

@diadino24 Hi Mike, nog even terug komend op jouw eerder vraag. De volgende link heb ik van mijn collega ontvangen. Zoals in het blog ook wordt vermeld wordt door deze instantie de meters jaarlijks getest en hier kun je alle informatie vinden.

 

http://www.tuv.com/nl/netherlands/services_nl/product_testing_nl/medical_devices_nl/tested_medical_d...

 

Hoop dat dit is waar je naar op zoek was!

Vaste bezoeker

Michelle,

 

Ik kijk even naar de link die je hebt geplaatst. Als dit de enige  meters zijn die goed zijn bevonden heeft een groot deel van de diabetes patienten een groot probleem. Sterker nog, wij zijn in accuut gevaar.Smiley Verrast Geen enkele van de Accu-chek meters staat in de lijst van goedgekeurde meters.

 

Als Zilveren kruis dus blijkbaar niet goedgekeurde meters vergoed, kan zij net zo goed de freestyle Libre vergoeden.Smiley LOLSmiley LOL

Moderator

@Werner_de_Jong Werner, je constatering is helemaal correct! Hier moet een verklaring voor zijn die ik graag voor je uitzoek. Zodra ik meer informatie heb kom ik hier weer op terug. Alvast bedankt voor je geduld.  

Community Manager
Community Manager

 @Werner_de_Jong Heb het een en ander uit gezocht en het volgende is de situatie:

 In het blog staat: Glucosemeters moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen (ISO 15197: 2013) en ondergaan jaarlijks een kwaliteitstest (TüV Rheinland). 

Op dit moment zijn de meters die je via de link vindt, de meters die nu getest zijn en aan de eisen voldoen. Op het moment dat jij jouw meter kreeg voldeed deze aan de toen gestelde kwaliteitseisen. Wanneer jouw huidige meter voldoet aan de kwaliteitseisen ISO 15197: 2003 en het is technisch of medisch niet noodzakelijk jouw meter te vervangen dan zal dit ook niet zomaar gebeuren. Wanneer vervanging wel noodzakelijk is zal er wel worden gekeken naar de lijst die @Michelle  via de link meestuurde.

Deze lijst zal, naar verwachting binnenkort, aangevuld worden. De lijst geeft meters weer die nu getest zijn en voldoen. 

Uitblinker

hoi jan en michelle,

het lijstje dat via de link op TUV vermeldt staat is erg beperkt.

als ik bij andere verzekeraars kijk, dan hebben zij een veel uitgebreidere lijst met meters die volgens hen aan de nieuwe normen voldoen.

waarom heeft zilveren kruis niet een komplete lijst, jullie moeten toch ook weten wat julie wel vergoeden??

 

groet mike

Moderator

Hi Mike,

 

Snap je punt. Mag ik een beroep doen op de geduld? Ik heb je vraag namelijk uitgezet bij een collega die hier meer over weet! Hierdoor heb ik niet direct een antwoord voor jou maar ik verwacht morgen meer informatie te hebben. 

 

Ik hou je op de hoogte!

 

 

Moderator

@diadino24 Ik ben je nog niet vergeten hoor Mike. Ben nog in afwachting van een antwoord. Ik vermoed dat vandaag niet meer gaat lukken. Ga maandag ochtend uiteraard weer voor je op pad. 

Fanatiekeling

Zilveren Kruis zegt " Alleen als een glucosemeter op een gegeven moment aan vervanging toe is, kiest de patiënt samen met de diabetesverpleegkundige en zorgaanbieder een nieuwe meter uit het assortiment van de zorgaanbieder. "

Volgens mij wordt hiermee bedoeld dat er maar een beperkt assortiment beschikbaar is. Vorig jaar merkte ik al op dat Zilveren Kruis de enige zorgverzekeraar was die slechts een keer per drie jaar een nieuwe injectiespuit wilde leveren. Helaas leverde contact met DVN hierover niets op. Maar als DVN wat attenter was geweest, was het mogelijk geweest om dit voor het begin van het nieuwe jaar aan de leden te communiceren. 

Hallo Feina De leverancier of apotheker bepaalt zelf welk assortiment hij voert. Zilveren Kruis stelt alleen kwaliteitseisen aan nieuwe glucosemeters die worden geleverd: ISO 15197 (2013) én TüV Rheinland. Fabrikanten hebben soms lang gewacht met het aanmelden van hun glucosemeters bij TüV Rheinland voor een beoordeling, vandaar dat niet alle meters op dit moment al voldoen. Voor bestaande gebruikers verandert er niets, strips worden gewoon vergoed mits de glucosemeter voldoet aan ISO 15197 (2003). Voor de vergoeding van een insulinepen hanteert Zilveren Kruis dezelfde voorwaarden als andere verzekeraars: we vergoeden één insulinepen per drie jaar, en één reservepen per drie jaar.

deze acties van zorgverzekeraars zorgen er alleen maar voor dat ontwikkelaars van diabeteshulpmiddelen er mee stoppen nieuwe hulpmiddelen te realiseren, want waarom zouden ze dat doen? Nadat ze een nieuwe meter ontwikkeld hebben is het maar de vraag of de zorgverzekeraars deze aan hun lijstje toevoegen. Dus er is geen zekerheid op ontwikkelkosten terug te winnen.

 

Uitblinker

hoi michelle,

het is nu 3 weken later en jullie hebben blijkbaar nog steeds geen actuele lijst met meters kunnen produceren. zo moeilijk kan het toch niet zijn om die lijst boven water te krijgen.

 

groet mike

Moderator

Hoi @diadino24 

 

Sorry, ik zag dat mijn collega Erik Koekoek een antwoord had gegeven en zie nu dat dit misschien niet een volledig uitgebreid antwoord was op jouw vraag. Miscommunicatie vanuit mijn kant. 

Erik geeft het volgende aan: Zilveren Kruis stelt alleen kwaliteitseisen aan nieuwe glucosemeters die worden geleverd: ISO 15197 (2013) én TüV Rheinland. Fabrikanten hebben soms lang gewacht met het aanmelden van hun glucosemeters bij TüV Rheinland voor een beoordeling, vandaar dat niet alle meters op dit moment al voldoen.

Betekent dat de lijst via TuV Rheinland wel daadwerkelijk de lijst is van meters die wij aanhouden. Het kan dus kloppen dat andere zorgverzekeraars een uitgebreidere lijst hanteren omdat zij misschien niet dezelfde kwaliteitseisen hanteren. 

 

 

Uitblinker

hoi michele, 

 

dank voor je antwoord.

zijn hier nu dus ook consequentie aan te verbinden??

kijk maar eens op de TUV lijst, 

dan is de andere posting op dit moment zinloos geworden over de freestylle libre ;-)

 

groetjes mike

Moderator

Hi @Diadino,

 

Ik snap je conclusie hieruit. Ik geef graag uitleg over de situatie:

 

Voorwaarde van de Zorgverzekeringwet voor een hulpmiddel of behandeling om in aanmerking te komen voor vergoeding, is dat deze moet voldoen aan de stand van de wetenschap. Voor de Freestyle Libre is dat op dit moment nog niet het geval, omdat er nog geen onderzoek is gedaan in de praktijk.

 

Van alle meters die wel voldoen, hanteren wij als beleid dat we alleen de meters en strips vergoeden als de meter voldoet aan ISO 15197 (2013) en is goedgekeurd door TüV Rheinland. Ook al is de Freestyle Libre dus wel goedgekeurd door TüV, dan wordt nog niet aan de algemene voorwaarde voldaan. Totdat met onderzoek is vastgesteld dat hier aan is voldaan, is vergoeding niet mogelijk.

 

Om op jou originele vraag terug te komen: is er een lijst van meters die wij vergoeden?

Nee, we houden hiervoor TuV Rheinland en ISO:2013 voor aan maar wanneer een meter niet voldoet aan de stand van de wetenschap kunnen wij deze meter alsnog niet vergoeden.