Depressie is echt iets anders dan je down voelen

Aan de buitenkant zie je een succesvolle, leuke jonge vrouw die haar leven goed op orde heeft: Esther. Wat je niet ziet, is dat zij verschillende depressies heeft gehad. Want praten over een depressie, dat is vaak moeilijk. Om dat te doorbreken, vertelt zij openhartig haar verhaal en mogen we haar ook een aantal vragen stellen.

Je wilde je verhaal met ons delen. Maar met alleen je voornaam. Kun je uitleggen waarom?

Esther: "Ik denk dat mensen dan anders naar mij gaan kijken of anders gaan doen. Mensen vinden het moeilijk. Ik merk dat wel eens. Op het schoolplein is bijvoorbeeld een groepje moeders. Ze weten wat er aan de hand is, ze weten ook van de ECT-behandeling, maar zullen er nooit over beginnen of ernaar vragen. Alsof het niet bestaat. En uit mezelf begin ik er ook niet over. Ik heb inmiddels geleerd te doen alsof het goed gaat. Dan neem ik een rol aan. Maar dat is ook hartstikke vermoeiend."

Wat wist jij voordat je dit kreeg nog niet over een depressie?

"Ik wist er eigenlijk niets van. Mijn eerste depressie kreeg ik op de middelbare school. Een depressie is deels erfelijk. Ik ben soms best bang dat ik het mijn kinderen heb meegegeven. Maar zij weten er door mij gelukkig al veel vanaf."

"Zo wilde ik me niet altijd voelen"

Lees ook het volledige verhaal van Esther, waarin zij openhartig vertelt over haar ervaringen met een depressie.

Wat is het grootste misverstand rondom depressie volgens jou?

"Het lijkt wel of mensen soms denken dat je het over je zelf afroept. Alsof je een keuze of invloed hebt op het krijgen van een depressie. Ik krijg vaak te horen: Ik voel me ook wel eens down. Je hebt het nu toch naar je zin. Je hebt een leuk gezin en een leuke baan. Dan heb je ook niet zoveel zin meer om het uit te leggen. Dat een depressie echt iets anders is dan je een keer down voelen."

Als je weet (of vermoedt) dat iemand een depressie heeft. Wat kun je dan wel (en niet) doen?

"Het is heel goed als mensen je blijven bellen of benaderen. Contact blijven zoeken. En leuke dingen blijven voorstellen. Ook als je depressief bent, heb je soms wel zin in leuke dingen. Niet alles is zwart. Dat is zo’n misvatting. En als je dan iets leuks gaat doen, hoeft het echt niet steeds over die depressie te gaan. Juist over alledaagse dingen. Dat geeft je het gevoel dat je zelf nog in de wereld staat."

Hoe gaat jouw omgeving hiermee om?

"Het is een groot verschil of je een depressie hebt als je alleen bent of met een gezin. Nu raakt het ook mijn gezin direct. Daarom doe ik vaak alsof het heel goed gaat, omdat ik mijn gezin niet telkens wil belasten. Maar dat is natuurlijk ook niet goed."

Meer weten?

Kijk op zk.nl/depressie voor meer informatie en voor het vinden van depressiezorg die bij jou (of een naaste) past.