De fabels rond alcohol: tuin er niet in!

We kennen allemaal de uitspraak: 'Geniet, maar drink met mate.' Maar welke maat wordt er dan precies bedoeld? Zijn dat twee glazen per dag, of drie glazen? Mogen mannen evenveel drinken als vrouwen? En rode wijn is toch gezond? Over alcoholgebruik bestaan veel onduidelijkheden. Daarom presenteren we drie veelgehoorde drankfabels.

Fabel 1: mannen en vrouwen zijn gelijk

Natuurlijk zijn mannen en vrouwen gelijk. Bijvoorbeeld op de werkvloer, of in een relatie. Maar niet als het aankomt op alcoholgebruik. Hoeveel alcohol je kunt innemen, hangt namelijk samen met je lichaamsomvang. Mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen, waardoor zij de drank beter kunnen verwerken en het minder effect op hen heeft.

Hoeveel kun je dan drinken als man of als vrouw? Volgens wetenschappers kunnen vrouwen het beter houden bij twee glazen per dag drinken en mannen drie, maar niet vaker dan vijf dagen per week. Natuurlijk is ook dit sterk afhankelijk van hoe je eigen lichaam op alcohol reageert. De één kan er beter tegen dan de ander. Ben je bijvoorbeeld moe of gespannen? Dan kun je gevoeliger zijn en minder verdragen. Ook als je medicijnen gebruikt, kan alcohol snel verkeerd vallen. De standaardhoeveelheden die worden aangeraden, zijn dan niet van toepassing.

Fabel 2: één glas rode wijn per dag is gezond

Deze opvatting is de wereld in geholpen door hart- en vaatchirurgen. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat matig alcoholgebruik ervoor kan zorgen dat bloedvaten wijder worden, de bloeddruk reguleert en de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Helaas gaan de positieve onderzoeksresultaten alleen over ons hart en onze vaten en niet over de rest van ons lichaam. En juist daar is alcohol slecht voor op de lange termijn. Zo vergroot alcoholgebruik zelfs de kans op kanker. Bij het drinken van meer dan één glas per dag verhoogt het risico op borstkanker al bijvoorbeeld.

Denk je dat een glas wijn gezonder is dan een glas bier of sterke drank? Uit een studie van professor Rudolf Pierik blijkt dat ook dit niet waar is. In zijn boek 'Wijn, alcohol en gezondheid' schrijft de hoogleraar Tuinbouwplantenteelt dat het niet uitmaakt of je nu wijn, bier of jenever drinkt. Alle soorten drank hebben uiteindelijk hetzelfde effect op je lichaam. Het gaat er vooral om wat het alcoholpercentage is.

Fabel 3: alcohol drinken is een goede manier om te ontspannen

Onlangs publiceerde het blad British Medical Journal een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die meer dan 48 uur per week werken, meer drinken dan mensen met een standaard werkweek. Het lijkt erop dat alcohol voor deze mensen een uitlaatklep is in een stressvol bestaan. Na een drukke werkweek een avondje de kroeg in om te ontspannen, daar is toch niks mis mee?

Helaas geldt dat wie drinkt, soms wel eens teveel drinkt. En in een korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinken, is ongezond voor je nieren, hart en hersens. Eén keer per week tien glazen drinken is slechter voor je gezondheid dan dagelijks twee, omdat je lichaam de grote hoeveelheid alcohol gewoon niet kan verwerken.

En een klein glaasje voor het slapengaan, is dat dan een verantwoorde manier om te ontspannen? Jammer genoeg niet. Na een borrel val je misschien snel in slaap, maar alcohol verstoort de REM-slaap – een slaapfase die ontzettend belangrijk is om stress te verlagen en de volgende ochtend goed uitgeslapen wakker te worden. Het is daarom belangrijk om minstens twee uur voor het slapen gaan te stoppen met drinken.

Wat denk jij? Wegen de voordelen van een glas alcohol op tegen de nadelen? Of drink je sowieso niet? Praat erover mee op ons forum.

1 Opmerking
Toon de Mierikse
Niet van toepassing

ik nemen al jaaren en altijd voor slapen 3 biertjes. sochtends ben ik altijd vrolijk, soms nemek ik rond 7:00 licht alcoholische bier 2% of zo. nooit problemen met bluwe tidens blazen. Drink maar, je leeft maar een keer mannen en vrouwen.