De e-sigaret: belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij

De e-sigaret is sinds 2004 op de markt en wordt steeds populairder. Hiermee stijgt ook het aantal vragen en meningsverschillen over deze alternatieve sigaret. Zo is de e-sigaret in bepaalde landen een geregistreerd geneesmiddel, en in andere landen simpelweg verboden. Daarom een aantal belangrijke feiten op een rij.

E-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine, die op dezelfde manier als traditionele sigaretten gebruikt kunnen worden. Dit in China ontworpen product is bedoeld om gebruikers snel van nicotine te voorzien, maar dan zonder blootstelling aan schadelijke stoffen die in gewone sigaretten zitten.

Hulpmiddel om te stoppen

De e-sigaret kan werken als hulpmiddel bij stoppen met roken, blijkt uit voorlopige conclusies. Onderzoek toont aan dat het de zucht naar nicotine, maar ook ontwenningsverschijnselen, kan verminderen. Omdat hier nog weinig onderzoek naar gedaan is, moeten toekomstige studies hier meer duidelijkheid over bieden.

Minder ongezond

Het terugbrengen van tabaksgebruik door het gebruik van medicinale nicotine via een e-sigaret is minder schadelijk dan het blijven doorroken van gewone sigaretten. Om precies te zijn: de e-sigaret blijkt 95% minder schadelijk dan de klassieke sigaret. Begin dit jaar ontstond er ophef door een onderzoek van de universiteit van Portland, dat concludeerde dat de e-sigaret vijftien keer kankerverwekkender is dan een gewone sigaret. Dit is door artsen en gezondheidsdeskundigen uit de hele wereld tegengesproken, omdat de onderzoekers hun resultaten hadden gebaseerd op een oververhitte e-sigaret.

Keerzijden e-sigaret

Toch kleven er ook duidelijk nadelen aan de e-sigaret. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. In e-sigaretten komen enkele stoffen voor die schadelijk zijn voor de gezondheid. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers van de e-sigaret hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

En dan is er nog een milieuaspect. E-sigaretten zijn er in verschillende soorten en komen in een wegwerp- of navulbare variant. Het RIVM waarschuwt voor het ontbreken van gepaste afvalverwerking van e-sigaretten, met vervuiling van water en bodem tot gevolg.

Omdat de e-sigaret nog niet lang op de markt te verkrijgen is, zijn de gevolgen van het gebruik van de e-sigaret op de lange termijn nog onbekend. Er is meer onderzoek nodig om dit te kunnen vaststellen.

22 Opmerkingen
AndereVera
Niet van toepassing

Ik ben tot zo ver tevreden met de e-sigaret. Na 16jaar roken, ben ik overgestapt naar de e-sigaret, en opnieuw begon ik met gewoone sigaretten te roken naar zo'n 4maanden. ik hoestte als gek, wat als bewijs aan mij dat m,n longen kwamen schooner na 16jaar roken. Was moeijliker te schakelen voor de tweede keer van gewoone sigaret naar e-sigaret maar heb gedaan. Nu weer e-sigaret, kan niet wachten tot alle tekenen van het roken verdwenen, het slechte adem vooraal, gevoelig tandvlees, uitgedroogde huid. De paar maanden toen de eerste keer met de e-sigaret waren veel beter, en het onderzoek is juist, ik had minder en minder behoefte aan het roken, ik had niet meer paniek aanvallen als ik heb het vergeten mee te nemen enzo. Uit einde niks kan gezond zijn als jij inademt onnatuurlijk spul, maar als het minder schadelijk is dan de gewoone sigaret is voor mij een WIN.

Michiel B
Niet van toepassing

Fijn om uit de gezondheidshoek ook een wat positiever geluid te horen!

En niet de hele tijd die papagaai verhalen.

Bedankt.

 

Ik wil overigens melden, als zware damper, die veel dampt maar met een lage dosis nicotine. Dat ik totaal geen irritatie meer bemerk aan de luchtwegen.

Het irritante geluidje ergens in mijn keel wat de laatste jaren erger werd als ik veel rookte is totaal verdwenen. Mijn mondhygienist raadde mij ten zeerste aan te stoppen met roken. En mijn mondhygiene is er op vooruit gegaan! Stoppen met roken is me gelukt. Zonder veel moeite. Mijn dampparaat wil ik voorlopig niet missen. Ik wil iig niet terug nar tabak. Ik denk er aan om volgend jaar zonder nicotine verder te gaan. Of de dosis te halveren. Ik hoop ook niet dat de EU de betere dampapparaten wil verbieden. Maar dat lijkt wel de toekomst te worden? Dat zou zonde zijn.

zeer tevreden damper
Niet van toepassing

Na 20 jaar roken en veel mislukte pogingen (bijna alles geprobeerd) ben ik twee jaar geleden overgegaan op de e-sigaret. Dit ging veel makkelijker als verwacht en nooit meer een sigaret aangeraakt. Na twee weken merkbaar betere gezondheid, niet meer hoesten beter proeven en ruiken en meer lucht. In een jaar tijd ben ik rustig het nicotine gehalte gaan afbouwen en ben nu eigenlijk zonder problemen gestopt.

Ik ben er van overtuigd dat de uitlaatgassen die ik tijdens het fietsen inadem schadelijker voor je zijn dan de stoffen die je inhaleerd bij het gebruik van een e-sigaret.

Helaas doet de overheid door recent ingevoerde regelgeving erg haar best om het dampen te ontmoedigen, want ik weet zeker dat veel rokers baat kunnen hebben bij het gebruik van de betere navulbare e-sigaret.

Niet van toepassing

Lees svp deze reactie op het RIVM rapport
http://www.acvoda.nl/2015/03/23/reactie-acvoda-op-rivm-rapport/


Bij veel onderzoeken zijn fouten gemaakt, zoals die oververhitting met verkeerde batterijen, zoals in dit stuk verteld. Of vergelijkbare effecten aan een rookmachine, die misschien wel goed werkt voor sigaretten, maar dan ook weer e-sigaretten niet goed test doordat de boel te hard opgestookt wordt.

Ik heb het van de experts dat, juist bij de het e-sigaretten onderzoek van het RIVM ook vragen oproept. Zo blijken dan weer de meeste slechte resultaten te komen bij bepaalde e-sigaretten. Ondermeer met de stroperingste vloeistof. Daarbij ga je dan bijna weer denken aan een oververhittingsfout. Omdat in de testmachine de vloeistoffen niet voldoende de boel laten afkoelen wegens stroperingheid, en te langzame doorstroming van vloeistof.

Een mens zou nooit verbrande dampvloestof kunnen inademen. Ik heb respekt voor een paar dampers die ter testing dat een keer probeerde, en enorme hoestbuien kregen. ´t is eigenlijk van de zotte dat mensen zo ver moeten gaan om aan te tonen dat testers en onderzoekers soms onzin verkondigen.

Het vervelende is dat machines in testen gewoon doorgaan, waar mensen allang gestopt zouden zijn.  En die fout is onderwijl wel erg vaak gemaakt.

willem II
Niet van toepassing
Ik ben na aanschaf meteen gestopt met tabak,ging vanzelf,fiets nu twee keer zo hard,geen pijn in benen meer bij lange wandeling, niet meer hoesten "s ochtends. Het is lekker.Niet dichtgegroeid of andere stop-problemen, tandarts blij.Ik blij ,sigarenboer wat minder. Ik heb al twee bekeerlingen, men ziet een verstokte roker zonder moeite stoppen.Net zoals ik een jaar terug.
Cobben
Niet van toepassing

Dankzij de e-sigaret rook ik niet meer. Ook gebruik ik de e- sigaret niet meer.

ik heb 40 jaar gerookt en ik had nooit gedacht dat het mij zal lukken.

ik heb gelijk de tabak ingeruild voor de e-sigaret van Sensation en als ik het moeilijk kreeg dan nam ik een paar trekjes van de e-sigaret.

na een tijdje merkte ik dat ik de e-sigaret ook niet meer lekker vond dus nu gebruik ik niks meer.

ik heb de lulkoekverhalen over de e-sigaret naast me gelegd. Je heb altijd tegenstanders.

 

nou e-sigaret bedankt jij heb voor elkaar gekregen wat andere producten niet konden.

 

groetjes Marianne

RubenV
Niet van toepassing

Iedereen die deze link bekijkt weet dat er weer is een hele grote jongen druk is met zijn/haar eigen product op de markt te brengen 

 

http://vaperanks.com/phillip-morris-launches-new-type-of-smokeless-cigarette/

 

Het zijn en blijven boeven in een net pak die hun deel afschermen en owee als je dus iets anders kunt kopen waar zij niks aan verdienen 

 

Als we zien dat Phillip Morris zelf een ontwerp heeft gemaakt met een E Sigaret moet deze zeker op de markt komen en als dat door gaat komt het gouden tijd perk voor deze Phillip Morris,

zij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden door de bescherming van onderlinge afspraken 

En zo wassen bij de handen schoon die van Phillip Morris en Onze regering die weer geld krijgt 

Zakkenvullers blijven de baas 

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Mooi om te lezen dat zoveel mensen de e-sigaret als uitkomst hebben gevonden.

Ook fijn dat je je zoveel beter voelt @Cobben, hebben anderen dit ook na het gebruik van de e-sigaret?

Wat heeft jullie ertoe bewogen de e-sigaret te proberen? Zeker als ik lees dat er mensen zijn die niet zouden verwachten dat ze ooit zouden (kunnen) stoppen.  

Meriam
Niet van toepassing

Wat mij er toe bewoog een e-sigaret voor het eerst te proberen... niets bijzonders, eigenlijk.
Ik rookte al 25 jaar, was absoluut niet van plan om te stoppen en had wel eens een reclame van Flavor Vapes voorbij zien komen maar verder niet over nagedacht.
Een maat van me moest het ziekenhuis in en kon daar niet roken, zijn dochter gaf hem toen als geintje zo'n Flavor Vape. Die liet hij me proberen en dat viel me op zich niet eens tegen. Ben me er toen iets meer in gaan verdiepen, heb op de gok een redelijke startersset gekocht (navulbaar systeem met liquids) en heb sindsdien geen tabak meer aangeraakt. Geen trek meer in gehad, geen afkickverschijnselen, geen rare bijwerkingen van het dampen, niets.
Dus... een verstokte zware shag rookster (25 jaar drie pakjes zware shag in de week) die van de ene op de andere dag overstapt op dampen zonder nog naar de tabak om te kijken? Jazeker. Ik heb in de loop der jaren allerlei stoppogingen gedaan, niets was effectief. Door over te stappen op dampen ben ik inmiddels anderhalf jaar volledig tabaksvrij en damp vrolijk (en een stuk gezonder) door.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Meriam, welkom op de community! Mooi om te lezen dat je eigenlijk door een grapje gebruik bent gaan maken van de e-sigaret en dat het je van de nicotine af heeft geholpen! Dat is zeker flink als je voorheen 3 pakjes zware shag in de week op rookte. Zou je op termijn ook willen stoppen met dampen?

 

Hier vind je de link naar het voorsteltopic: Stel jezelf voor. Zou je je daar willen voorstellen? 

Pieter1967
Niet van toepassing

Kwam toevallig hier en lees al die positieve berichten.

na 30 jaar shag geroken te hebben 1 slof in de week dus 10 pakjes in de week.

ben ik in oktober overgestapt naar de e sigaret. En of dat bevalt. Geen sigaret meer aangeraakt. Was begonnen met een simpele navulbare sigaret en 6 Mg nicotine niet echt een goede set na 3 maanden over gestapt naar 12 Mg omdat ik continu zat te dampen. Dit is echt een uitkomst en zal eigenlijk vergoed moeten worden😀. Vorige maand overgestapt naar een echte mod dus een grotere instelbare batterij.  Waar ik tegen aanliep in het begin was de vloeistof , heb er 10 tallen geprobeerd en mijn conclusie koop de wat duurdere liquid daar zit echt heeel veel verschil in.

voor mij geen gewoon shagje meer. Heb nu ook meer lucht en smaak. Geen afkick verschijningen. 

En zal voorlopig lekker door dampen. 

Medewerker

Hallo Pieter,

 

ook jij van harte welkom op de community!

 

Moet zeggen dat ik het heel knap vind dat je na 30 jaar roken gestopt bent, zeker omdat je 10 pakjes shaq per week rookte.

 

Zelf probeer ik nu "cold turkey" te stoppen maar moet eerlijk zeggen dat ik daar best moeite mee heb. Hopelijk lukt het me dit keer en anders zal ik de e-sigaret ook maar een kans geven.

 

Heel veel succes nog met het stoppen en hoop dat je nooit meer een shaqje hoeft aan te raken!

 

PS Zou je het leuk vinden om jezelf voor te stellen? Wellicht kun je nog andere mensen helpen met je tips. Je kunt jezelf voorstellen in dit topic: Stel jezelf voor

Waarom ik, ex-rookster van minimaal 1 slof sigaretten per week, begonnen ben met 'dampen'? In eerste instantie omdat ik opgenomen werd in het ziekenhuis en mijn bed niet uit kon. Ik werd gek zonder sigaretten en merkte op een gegeven moment dat ik de smaak van de e-sigaret eigenlijk lekkerder vond dan mijn gewone sigaretten en bovendien aan 1 trekje voldoende had, daar waar ik anders een hele sigaret op rookte.

 

Waarom ik het na ontslag uit het ziekenhuis ben blijven doen en de gewone sigaret ter zijde legde? Omdat ik merkte, dat mijn schone was, zelfs als deze in de kast had gelegen naar rook stonk, omdat ik merkte dat iedereen die rookte stonk en er in mijn huis, na maanden weg geweest te zijn, nog steeds een rooklucht hing......

 

Omdat ik merkte dat mijn verslaving aan een sigaret in mijn hand opgelost was door de e-sigaret in mijn hand en ik geen as meer op mijn toetsenbord had en geen brandgaatjes overal.

 

Ik ben nog steeds verslaafd, maar nu aan de e-sigaret. Iets dat minder slecht voor mijn gezondheid is, iets waar andere mensen geen last van hebben, iets waarvan ik niet zenuwachtig hoef te worden als ik niet naar de winkel kan om sigaretten te kopen. (Ik kan het de liquid s'avonds op internet bestellen en de volgende dag ligt het in mijn bus) En.....iets dat veel goedkoper is dan sigaretten!

 

De doorslag heeft de stank van gewone sigaretten gegeven!

 

 

Webcare

Barbarath,  herkenbaar, je schone was en van die sigrettenas en zo. Ik ben gestopt via Allen Carr, was voor mij meteen helemaal klaar.

Weet je wat ik me nu afvraag? Mag dat, e-sigaretten in het ziekenhuis?

Nou, Pauline, of het echt mag, weet ik niet, maar ik lag alleen op een kamer en niemand merkte er iets van of had er last van... en gevaarlijk is het ook niet, want er brandt niets. Ik deed het uiteraard niet in het zicht van andere mensen, want dat is wel verwarrend.

In het Zorghotel, waar ik ook lang verbleef, mochten we de e-sigaret in het cafe gebruiken, tenzij iemand aan gaf er last van te hebben, maar niemand maakte bezwaar.

 

Enne : Complimenten voor jou, dat je helemaal stopte. Dat is mij dus nog niet gelukt. Ik ben echter wel veel minder neurotisch op zoek naar een sigaret, zodra ik kan roken. Soms vergeet ik het zelfs helemaal....

Niet van toepassing

De e-sigaret biedt de oplossing voor de mensen die graag willen stoppen met roken maar toch de ervaring en het genot willen blijven houden. Zelf gebruik ik de e-sigaret nu ongeveer 2 jaar en ben er zeer tevreden over. De afgeopen jaren heb ik zelf flink geïnvesteerd in verschillende apparatuur om er voor te zorgen dat mijn ervaring steeds meer verbeterd. Met dit setje ben ik destijds gestart: Megasmoke M-Joy, Gelukkig heb ik nu een veel uitgebreidere set. Het is in het begin een beetje puzzelen maar hoe meer je er over weet hoe makkelijker het wordt om de sigaret los te laten.

Webcare

Hi RobinM11, wat goed dat dit je lukt op deze manier. Toch vraag ik me af:  je zegt het wordt makkelijker van de sigaret los te komen, maar dit is toch ook een sigaret, als is het zonder nicotine.

Of zie jij dat anders?

 

 

Niet van toepassing

Ondanks het feit dat de e-sigaret volgens de wet niet gelinkt mag worden aan een effectieve manier om te stoppen met roken, horen wij toch veel verhalen van onze klanten waarbij het met de e-sigaret toch gelukt is. De effecten op lange termijn moeten nog verder onderzocht worden, maar er komen toch steeds meer berichten in de media, die aantonen dat de e-sigaret in ieder geval een heel stuk minder slecht is dan de traditionele sigaret.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo DamperShop, welkom op de community! Leuk om de ervaring te lezen vanuit jullie perspectief. Fijn dat veel klanten er baat bij hebben. Zijn er ook klanten die aangeven er juist niet bij geholpen te zijn? 

 

Ik heb de link naar jullie blog verwijderd, het is op de community niet toegestaan om reclame te maken. Bij deze ook een link naar de huisregels. 

Niet van toepassing

Ook op een online shop in de footer vondt ik een positief bericht over de e-sigaret, is het dan echt zo dat de e-sigaret minder schadelijk is dan de tabak sigaret.

Community Manager

Hallo Vincent. Leuk dat je dit blog hebt gevonden! Ik heb de link uit je post verwijderd omdat het niet toegestaan is om reclame te maken hier op de community.

 

Welke ervaringen heb jij met de e-sigaret? 

Debutant

Hoe je het ook wend of keert de e sigaret is gewoon minder schadelijk dan tabak! Heb me grondig laten informeren door partijen als rivm, roken.nl en longfonds. Uiteraard blijft het ongezond maar is het een prima alternatief voor de verstokte rokers. Nadeeltje is misschien dat - met name oudere mensen - het gehannes niet willen met coil verwisslen en vloeistof bijvullen. Dit schrikt af en dat is jammer! Daarvoor zijn dan weer van die wegwerp e-sigaretten voor gemaakt maar deze presteren niet zo goed als de huidige generatie. Al met al damp ik nu enkele jaren de green star vloeistof en mijn smaak is beter, voel me fitter en mindervaak kwaaltjes. Als hier mensen zijn die willen stoppen en dat niet coldd turkey kunnen of willen dan kan ik ze de esigaret van harte aanbevelen! Laat je niet afschrikken door alles wat er te verkrijgen is en laat je gewoon informeren. Eenmaal overgestapt en je wilt niets anders meer.