De budgetpolis: weet wat je kiest

Sluit geen budgetpolis af, riep patiëntenorganisatie NPCF op. Deze goedkopere variant van de basisverzekering zou sommige patiënten namelijk op onverwachte kosten jagen. Omdat zij niet weten dat behandeling bij sommige ziekenhuizen niet volledig wordt vergoed. Vergelijkingssite Zorgkiezer bestempelde deze waarschuwing als ‘bangmakerij’. Hoe zit het nou precies zit met de budgetpolis? Wij zetten het op een rijtje.

Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Behandelingen en operaties die je vergoed krijgt, zijn gelijk voor iedere Nederlander. Wat kan verschillen, is de premie die je betaalt en bij welke ziekenhuizen je terecht kunt. Dit hangt af van je zorgverzekeraar en het type basisverzekering dat je kiest.

Budgetvariant

Zo kun je bij Zilveren Kruis kiezen voor de Basis Budget, een basisverzekering met een lagere premie. Die kunnen we aanbieden, omdat wij scherpe prijsafspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen bij jou in de buurt op maximaal 45 minuten reisafstand. Maar dus niet met alle ziekenhuizen. Oftewel: een budgetpolis past bij jou als je eigenlijk geen voorkeur hebt voor een bepaald ziekenhuis, als het maar op bereisbare afstand is.

“Als ik in de ambulance lig, moet ik dan zelf nog zeggen bij welk ziekenhuis ik terecht kan?”

Nee, spoedeisende hulp wordt bij elk ziekenhuis volledig vergoed (na aftrek van het eigen risico). Lees meer over deze en andere spelregels.

Bewust kiezen

Ben je gehecht aan je vertrouwde ziekenhuis? Of wil je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis toe kunnen? Dan is de vraag of een budgetpolis bij je past. Denk hier goed over na.

Als je niet naar een van de geselecteerde ziekenhuizen of gecontracteerde zorgverleners gaat, betaal je 25 procent van de kosten zelf. Dit kan dus behoorlijk oplopen.

“Mijn huisarts verwijst mij door naar een ziekenhuis. Hoe weet ik of ik hier terecht kan met de Basis Budget?”

Dit kun je gemakkelijk checken op onze website. Staat het ziekenhuis in deze lijst met 56 ziekenhuizen, dan kun je gerust een afspraak maken. Je krijgt hier een volledige vergoeding voor zorg uit het basispakket.

De meeste mensen kiezen bewust voor een budgetpolis, zo bleek begin 2015. Toen boden we namelijk verzekerden met de Basis Budget de kans over te stappen naar de Basis Zeker. Maar liefst 97 procent deed dit niet.

Nog duidelijker

Hoewel bijna alle klanten dus bewust kiezen voor de Basis Budget en wij (nieuwe) klanten actief informeren, doen we er dit jaar nog een schepje bovenop om te zorgen dat je weet wat je kiest. Dit hebben we verbeterd:

1. Persoonlijke e-mail. Heb je de Basis Budget al? Dan herinneren we je aan je poliskeuze via een e-mail. Hierin vind je onder meer de lijst van ziekenhuizen waar je terecht kunt in 2016.

“Het ziekenhuis waar ik word behandeld, is niet geselecteerd voor de Basis Budget in 2016. Moet ik nu naar een ander ziekenhuis?”

Als je lopende behandeling in 2015 startte, kun je deze afmaken in hetzelfde ziekenhuis. Volledig vergoed. Zelfs als dat ziekenhuis niet is geselecteerd in 2016. Is hierna een vervolgbehandeling nodig en wil je weten waar je terecht kunt, neem dan contact met ons op.

2. Speciale zorgpas. Half januari ontvang je een nieuwe zorgpas met daarop een duidelijke oproep om onze website te checken voordat je naar het ziekenhuis gaat. Handig geheugensteuntje.

zorgpas-basis-budget2.jpg

3. Betere informatie op de website. Waar onze website ingaat op de Basis Budget, wijzen we nog nadrukkelijker op de spelregels van de polis. Ook bij het afsluiten ervan, via de Keuzehulp.

pakketkeuze-basisbudget.png

4. Meer ziekenhuizen. Kies je de Basis Budget voor 2016, dan krijg je je behandeling volledig vergoed bij 56 ziekenhuizen. Er is er altijd eentje in de buurt op maximaal 45 minuten reistijd. Bovendien selecteren we deze ziekenhuizen voor twee of drie jaar, in plaats van één jaar.

5. Informatie voor ziekenhuizen. Loop je ondanks alles toch naar binnen bij het ‘verkeerde’ ziekenhuis, dan verwachten wij dat het ziekenhuis je hier op wijst. Daarom ontvangen zij een informatiebrochure met uitleg hoe de Basis Budget werkt.

Ben jij er al uit voor komend jaar? Op ons forum praten mensen over hoe zij hun zorgverzekering voor 2016 kiezen. Lees mee of vertel hier hoe jij je keuze maakt!

2 Opmerkingen
J en S
Niet van toepassing

Op mijnzilvrenkruis wordt niet duidelijk of het eigen risicio voor alle gezinsleden wordt aangepast, zodra je die van de hoofdverzekeringnemer aanpast. Valt ook niet te controleren als de ander zelf inlogt......bellen lukt nu (natuurlijk) niet ivm drukte......hopen dat het goed komt?

 

 

 

Community Manager

Hoi J en S,

 

het eigen risico pas je per persoon aan. Als je alleen bij de verzekeringnemer het eigen risico aanpast, dan verandert het eigen risico van de andere gezinsleden niet. 

Je kunt de wijziging niet direct dezelfde dag zien. Meestal een dag later wel. Meer informatie over wanneer je een wijziging ziet vind je op onze 50 vragen website. 

 

Ik wens je alvast een goede jaarwisseling.