De budgetpolis: een bewuste keuze?

Tweehonderdduizend klanten van Zilveren Kruis kozen begin dit jaar voor de Basis Budget verzekering. Bij deze variant van de basisverzekering betaal je een lagere premie dan bij de meestgekozen Basis Zeker verzekering. Gevolg is wel dat je een deel van je behandelingen niet in elk ziekenhuis volledig vergoed krijgt. Om extra kosten te voorkomen, doe je er met een budgetpolis dus verstandig aan om naar de hiervoor aangewezen ziekenhuizen te gaan.

Bij hun keuze voor de goedkopere budgetpolis realiseerden sommige klanten zich niet dat zij voor een volledige vergoeding van zorg niet bij alle ziekenhuizen terecht kunnen. Ondanks informatie hierover van Zilveren Kruis, ontvingen alsnog honderden klanten een onverwachte rekening, omdat zij een behandeling hadden ondergaan in een niet-geselecteerd ziekenhuis. Die rekening liep op tot soms wel duizenden euro’s, en daar schrik je van. Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis: "Ik vind het belangrijk dat klanten een bewuste keuze voor een polis maken en bij het gebruik van zorg geen onverwachte gevolgen ervaren."

Lagere premie

Zilveren Kruis heeft met 56 van de 91 Nederlandse ziekenhuizen scherpe afspraken over planbare zorg. Dat is zorg waarvoor je een afspraak kunt maken, zoals een operatie. Bij deze 56 ziekenhuizen kon daardoor iets van de prijs af. Dit levert voor klanten met de Basis Budget verzekering een premievoordeel op van meer dan honderd euro per jaar.

56 ziekenhuizen

Dat premievoordeel komt dan wel met de voorwaarde dat je voor volledige vergoeding van planbare zorg naar één van die 56 geselecteerde ziekenhuizen gaat. Deze ziekenhuizen liggen verspreid over heel Nederland. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt. Maar check wel even waar je terecht kunt.

Voor spoedhulp geldt die beperking uiteraard niet. Als elke seconde telt, kun je altijd meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zonder daarvoor bij te betalen. Daarnaast kunnen artsen bij die 56 ziekenhuizen je ook doorverwijzen naar ieder ander gespecialiseerd ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een complexe ingreep.

Goede informatie

De Basis Budget verzekering is een nieuw product. Daardoor moet iedereen nog wat wennen aan dit type polis. Goede informatie en communicatie over de budgetpolis is dus essentieel bij het kiezen ervan. En het is belangrijk om hier opnieuw bij stil te staan als je naar het ziekenhuis moet. Alle betrokken partijen hebben hierin een rol: Zilveren Kruis, zijn klanten en de ziekenhuizen.

Zilveren Kruis informeerde klanten bij hun keuze voor de budgetpolis. En ook van ziekenhuizen verwachten wij dat zij patiënten voorafgaand aan de behandeling informeren over eventuele kosten die voor eigen rekening zijn. Evers: "In situaties waarbij dit niet is gebeurd, gaan wij naast onze verzekerde staan en nemen wij de rekening over. Wij gaan dan in gesprek met het ziekenhuis over deze kosten."

Nog één keer bewust kiezen

Voor klanten met een Basis Budget verzekering biedt Zilveren Kruis de gelegenheid om over te stappen naar een basisverzekering die zorg in alle ziekenhuizen volledig vergoedt. Evers: "Wij vinden dat de budgetpolis een bewuste keuze moet zijn. Daarom sturen wij onze klanten met een budgetpolis nog een keer informatie en bieden wij aan hen nog een kans om te kiezen tussen Basis Budget en Basis Zeker."

We blijven graag in gesprek over de budgetpolis en zijn benieuwd naar jouw suggesties. Deel deze op onze community!

2 Opmerkingen

Zilveren Kruis vraagt mensen om elk jaar te checken of hun voorkeursziekenhuis nog wel gecontracteerd is. Dit vind ik nogal een opgave. Is deze informatie uberhaupt al bekend in december?

Ik heb de budget polis nu laten omzetten omdat mijn  ziekenhuis vorig jaar wel was gecontracteerd en nu niet meer en er sprake is van een lopend zorgtraject.

Ik zou dan in 2015 plotseling met 25% van de medisch specialistische kosten geconfronteerd worden. Een zeer klantonvriendelijk product die basis budget polis.

Moderator

 Hoi Hans,

Het klopt dat er elk jaar opnieuw afspraken worden gemaakt met zorgverleners. Dat betekent dat het controleren of je polis nog bij je past elk jaar erg belangrijk is. De informatie maken we inderdaad voor het einde van het jaar bekend zodat er voldoende tijd is om je keuze te maken. 

 

Goed om te lezen dat je er in dit geval voor hebt gekozen je polis aan te passen. Mocht je het nog interessant vinden om verder te praten over dit onderwerp is er een topic over de Basis Budget.