De DiabetesSchool leert je omgaan met je ziekte

Als je gediagnosticeerd wordt met diabetes, staat je leven even stil. Je bent opeens patiënt en zult moeten ontdekken en accepteren hoe deze ziekte van invloed is op de rest van je leven. Maar dit hoef je niet alleen te doen. De DiabetesSchool kan je daarbij helpen. Cursusontwikkelaar en -leider Jeroen Doorenbos vertelt waarom dit initiatief zo belangrijk is.

"De DiabetesSchool is opgericht door Diabetesvereniging Nederland (DVN) met als doel educatie te bieden aan mensen met diabetes vanuit ervaringsdeskundigheid. De DiabetesSchool is een verzamelnaam voor alle educatieve producten die bestemd zijn voor mensen met diabetes. Wij proberen hen op een persoonlijke manier te helpen bij hun ziekte, vakjargon laten we achterwege."

Mensen met diabetes en hun gezinsleden

"Enerzijds is de DiabetesSchool natuurlijk bedoeld voor mensen met diabetes, maar anderzijds ook voor hun partners en kinderen, of ouders van een kind met diabetes. Zo hebben we bijvoorbeeld de cursus 'Leven met Diabetes', die specifiek bedoeld is voor mensen met diabetes én hun partners. De cursus is ontwikkeld vanuit het idee 'twee leren meer dan één' en zorgt daarnaast voor meer begrip. Want hoewel de één de ziekte heeft, moet de ander dat ook een plekje geven in zijn of haar leven."

Verschillende cursussen

"Voor mensen die pas gediagnosticeerd zijn met diabetes is er de basiscursus 'Leven met diabetes'. Een cursus met een lage instap die mensen met diabetes en hun partner alles leert over de verschillende facetten van deze ziekte. Dat is heel belangrijk, vooral omdat diabetes een zelfmanagement-ziekte is. Je hebt immers deels zelf in de hand hoe het verloopt."

Interactief

"Mensen met diabetes kunnen heel veel kennis verzamelen via internet en hun behandelaar. Maar de ervaring leert dat mensen het meest baat hebben bij het samenkomen met ervaringsgenoten en het daadwerkelijk toepassen van de opgedane kennis. Behalve de basiscursus bieden we ook verdiepende modules aan voor mensen die meer willen weten over een specifiek onderwerp. Hierin wordt onder andere nader ingegaan op beweging, voeding en complicaties. We proberen de bijeenkomsten zo interactief mogelijk te maken. We práten niet alleen over een thema als voeding maar bouwen ook praktische elementen in. Zo kan het zijn dat er bij de cursus 'Voeding' bijvoorbeeld een diëtist de groep meeneemt naar de supermarkt om etiketten te lezen of dat de deelnemers daadwerkelijk de keuken in gaan. En schakelen we voor de cursus 'Bewegen' bijvoorbeeld de hulp van een professional in om de groep te laten zien en ervaren wat beweging doet met je bloedsuikerspiegel."

Connecting the dots

"Ik geef zelf de verdiepende cursussen en de toegevoegde waarde voor de deelnemers wordt elke keer weer bevestigd. Je moet je voorstellen dat mensen met diabetes bij veel verschillende specialisten tegelijk lopen. Daar komt ontzettend veel informatie bij kijken. Wij helpen hen met ons cursusaanbod de verbanden hiertussen te leggen, door hen te laten zien hoe bepaalde dingen met elkaar samenhangen. 'Connecting the dots', noem ik het altijd."

Ook iets voor jou?

Maak gebruik van het aanbod van de DiabetesSchool en schrijf je in voor één van de komende cursussen.

Bekijk vanuit welke aanvullende verzekeringen deelname aan een cursus wordt vergoed.

Heb jij tips of ervaringen die mensen met diabetes en hun omgeving leren omgaan met deze ziekte? Deel deze hieronder in een reactie, en help anderen diabetes een plekje te geven in hun dagelijkse leven!

18 Opmerkingen
Bezoeker

Hallo.

 

Veel dank voor interessante onderwerp! Smiley Vrolijk . Ik moet 1 keer gaan naar de huisarts om bloedprikken en kijken of ik heb suikerziekte of niet?!. Dank ook voor tips! 

Webcare

Hoi. Wat spannend voor je! Uiteraard hoop ik dat er niets aan de hand is. 

Leuk te lezen dat je iets aan onze blog hebt. Sterkte bij de huisarts en het wachten op de uitslag. 

Groetjes,

Caroline 

Bezoeker

Hoi Caroline.

 

Dank voor je reactie! Ik weet nog niet wanneer ik ga naar huisarts dus ga niks beloven! Maar als

 

ik ben geweest dan jullie horen van mijn!

Vaste bezoeker

Gebruiker heeft het bericht verwijderd 

Lid verzekerdenraad

interessante link @ZingendVoske,

maar is dat niet exact wat een huisarts ook doet in geval van prediabetes, proberen erger te voorkomen dat hett erger wordt door iemand naar een dietiste te sturen en leefstijl aan te passen(o.a. meer bewegen/sporten) en daar via coaching bij  te ondersteunen en dat alles wel binnen de vergoedingsmogelijkheden van de basisverzekering.

 

en waar is het wetenschappelijke bewijs? er wordt niet gesproken van genezen/herstellen van type 2, maar het voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes krijgt.

dat was al jaren bekend dat je door af te vallen je kunt voorkomen dat je diabetesverschijnselen krijgt. en laat je nu net af kunnen vallen door je leefstijl en voeding aan te passen met behulp van goede adviezen/coaching

Vaste bezoeker

Gebruiker heeft het bericht verwijderd

 
Community Manager

@diadino24 Dus als ik het goed begrijp kan je het wel voorkomen maar niet genezen? En @ZingendVoske, volgens jou is diabetes type 2 wel te genezen? Ik heb het antwoord ook niet, maar ben wel benieuwd of er meer mensen zijn die er ervaring mee hebben. @BertW, weet jij hier misschien meer van af?

Lid verzekerdenraad

@ZingendVoske,

 

jouw teksten refereren aan wetenschappelijk onderzoek, vandaar mijn vraag om wetenschappelijk bewijs.

Lid verzekerdenraad

@Raoul,

 

klopt, voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes krijgt is het.

 

kleine toelichting,

je alvleesklier kan meer dan voldoende insuline aanmaken als hij 100% werkt.

in de loop van tijden loopt dat terug en als je boven +/-30% blijft, is er in principe niets aan de hand, dan kan hij de productie nog steeds bijhouden aan de behoefte.

maar bij 30% werking zul je geloven dat de alvleesklier op dat moment wel constant hard moet werken, terwijl als het 100% werking is, dan kan de alvleesklier dat fluitend aan.

als je dus door coaching, voedingsaadviezen en leefstijlaanpassing zorgt dat er minder glucose/koolhydraten in je lijf komen, zal je alvleesklier minder hoeven te preseteren en kan hij het vooralsnog langer uithouden.

als hij constant hard moet werken zal hij eerder instorten, vergelijk eht maar met de motor van een auto, die houdt het ook langer vol als hij niet constant vol belast wordt.

 

als je er dus voor kunt zorgen dat je lijf minder hard hoeft te werken, kun je het ook langer vol houden en zal de definitieve diagnose diabetes langer weg blijven.

 

die adviezen krijg je overigens ook via de DVN

 

enige probleem is dan eigenlijk wanneer je dit toe zou gaan passen, want de meerderheid loopt al geruime tijd met sluimerende diabetes zonder er iets van te merken (de teruggang van 100% naar 30% werking kan jaren duren).

je zou dus ook zonder dat je last van diabetes hebt al kunnen/moeten beginnen met verstandiger te eten en te leven/bewegen, dan kun je het langer buiten de deur houden.

 

groet mike

BertW1
Niet van toepassing

@Raoul

 

@diadino24 heeft het al beantwoord. Er is een groep die beweert dat orthomoleculaire "wetenschap / behandeling" ziektes kan voorkomen en/of genezen. 

Sinds een aantal jaren mogen er in de EEG geen gezondsheidsclaims meer gebruikt worden, dit om de consument te beschermen. Claims (bijv. op voedingsupplementen, voedingsmiddelen met toevoegingen, etc.) mogen dus niet meer gebruikt worden wanneer  de claim niet onomstotelijk (wetenschappelijk) bewezen is.

De EFSA beoordeelt claims en wijst de meeste af.

Toen de regeling startte werden er in Europa meer dan 10.000 claims bij de EFSA ingediend ter goedkeuring, er zijn sindsdien maar een handjevol goedgekeurd, bijna alle gezondheidsclaims zijn afgewezen.

 

Daarom zie je tegenwoordig bijna nooit meer in reclames staan:

 

is goed voor (je ogen, je hart, etc.) maar dit product "ondersteunt" een goede gezondheid etc.

 

Natuurlijk bestaat er iets als geloven in bepaalde behandelingen en en er zijn mensen die dat zeer overtuigend brengen maar bijna altijd ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsclaim.

 

Raoul ik hoop dat je wat aan dit antwoord hebt.

 

Gr. Bert

Vaste bezoeker

Gebruiker heeft het bericht verwijderd

 
 
 
Community Manager

@diadino24 en @BertW Top, bedankt voor jullie antwoorden. Ik leer elke dag weer wat bij.

 

@diadino24 Zou je dan ook preventief kunnen laten testen of je schildklier nog goed functioneert of is dat onzin?

 

@ZingendVoske Ik begrijp het. Het is vaak ook moeilijk te beoordelen of claims die mensen doen over genezing (door alternatieve geneeswijzen of voeding) ook daadwerkelijk kloppen. Ik was benieuwd of andere community-leden in dit speciefieke geval hier ervaring mee hebben.

 

Echte slagroom is veel lekkerder toch? Maar dan wel zoete en niet van die Duitse of Franse slagroom Smiley Vrolijk Dat kan natuurlijk met suiker of met een suikervervangend middel zoals Stevia, maar ik weet alleen niet of dat lekker is.

Vaste bezoeker

Gebruiker heeft het bericht verwijderd

 
Lid verzekerdenraad

@Raoul

 

wel de goede klier nemen,

diabetes hangt voornamelijk af van de insulineproducerende alvleesklier.

en daar preventief op laten testen?

je kunt bij bv de huisarts periodiek je bloed laten controleren op nuchtere bloedsuikerwaardes en/of  je hba1c.

meest voor de hand liggend is dat als er een verhoogde kans aanwezig is dat je diabetes zou krijgen omdat het bv in de familie voorkomt of ingeval van overgewicht.

 

blijft wel een momentopname.

 

groet mike

Community Manager

@diadion24 Ow hmmm, ik zat al te denken... klopt dat wel. Schildklierproblemen leveren weer andere klachten op...

 

En bij diabetes type 1? Kan je daar ook preventief op testen? Lijkt me wel lastiger.

Lid verzekerdenraad

@Raoul,

 

heel veel info over diabetes kun je vinden op de site van de diabetes vereniging nederland DVN klik hier

type 1 en preventief scannen?

lastig denk ik, je kunt een erfelijke aanleg er voor hebben, maar ook andere oorzaken. 

Als het je overkomt (vaak toch op jongere leeftijd),

dan komt het heel snel, zie o.a. ook het verhaal van mauk klik hier

 

groet mike

Debutant

nou ik vind het juist heel goed dat de kinderen leren om te gaan met hun ziekte ik ben zelf ook diabetes type 2 voor mij was het echt moeilijk om aante nemen dat voor de rest van mijn leven medicatie zou moeten inslikken 

Community Manager

@cheryl1,

Welkom bij de community. Leuk om je hier te zien in het topic.

Wat heeft je veel geholpen bij het accepteren en leren omgaan met diabetes? Wie weet zit er nog een mooie tip tussen voor de andere lezers!