Checklist voor vertrek: ga jij goed voorbereid op reis?

Bijna op vakantie? Dan kan de voorpret beginnen. Alvast je dagtrips uitstippelen, nieuwe badkleding en teenslippers op de kop tikken, en al grinnikend een vreemde taal oefenen. Heerlijk! Maar vergeet niet om ook te denken aan je gezondheid. Ben je wel voldoende verzekerd voor medische zorg in het buitenland? En waar kun je terecht bij ziekte of een ongeval op je vakantiebestemming? Ontdek in vijf stappen of jij klaar bent voor vertrek.

Zodra je het vliegtuig of de auto instapt om naar je buitenlandse vakantiebestemming te reizen, wil je onbezorgd kunnen genieten. Dan helpt het als je weet dat je je goed hebt voorbereid. Doorloop daarom vóór vertrek deze checklist over medische zorg in het buitenland:

Ik ben voldoende verzekerd voor medische zorg in het buitenland

Bij medische spoedgevallen in het buitenland kun je erop rekenen dat je behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar let op: de verzekeraar betaalt niet meer dan wat eenzelfde behandeling kost in Nederland. Is deze zorg bij de buitenlandse arts duurder? Dan komt de meerprijs voor eigen rekening. Tenzij je een aanvulling op je zorgverzekering hebt die de zorgkosten in het buitenland volledig vergoedt, of een reisverzekering met medische dekking die de vergoeding aanvult. Kijk daarnaast of je verzekering ook extra services dekt, zoals een eerdere vlucht naar huis als de situatie erom vraagt.

Check dus voor vertrek wat je (aanvullende) zorgverzekering dekt. En welke reisverzekering je hiernaast nodig hebt. Zo voorkom je kosten in het buitenland die je niet zag aankomen.

Ik mag mijn medicijnen meenemen naar de vakantiebestemming

Sommige medicijnen die we in Nederland heel normaal vinden, zijn in het buitenland streng verboden. Het gaat bijvoorbeeld om middelen bij ADHD en bepaalde slaappillen. Neem je deze nietsvermoedend mee zonder medische verklaring van je arts, dan kun je in problemen komen bij de grenscontrole.

Controleer daarom of je een medische verklaring nodig hebt als je op reis gaat met medicijnen.

Ik weet welk verzekeringsbewijs ik moet meenemen

Het kan voorkomen dat een zorgverlener in het buitenland vraagt om bewijs van verzekering. Zo kan hij nagaan of de behandelkosten betaald zullen worden.

In veel populaire vakantielanden kun je dan je zorgpas laten zien. Op de achterkant staat je verzekeringsbewijs voor in het buitenland: de European Health Insurance Card (EHIC).

Echter, in sommige landen is je zorgpas met EHIC niet het (enige) juiste bewijs van verzekering. Ga je bijvoorbeeld naar (Wit-)Rusland, Cuba of langer dan 90 dagen naar Zuid-Afrika, dan heb je ook een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig. En zo zijn er meer uitzonderingen.

Check hier welk verzekeringsbewijs je moet meenemen voor jouw vakantiebestemming. Weer een zorg minder!

Ik ken Eurocross en hun telefoonnummer voor spoedgevallen

Mocht jou of een reisgenoot onverhoopt iets overkomen in het buitenland, weet dan dat Eurocross aan je zijde staat. Deze alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar, wijst je de weg naar een ziekenhuis in de buurt en helpt je waar dat nodig is. Van medisch overleg met de buitenlandse arts tot het overboeken van je terugvlucht. De Eurocross-hulpverlener houdt hierbij rekening met waarvoor je verzekerd bent.

Deze service is gratis. Met een goede reisverzekering kun je je telefoonkosten zelfs declareren.

Handige tip! Zet het telefoonnummer van Eurocross alvast in je telefoon: +31 71 364 1850.

App de Vakantiedokter staat op mijn smartphone

Is er geen sprake van spoed, maar heb je wel een medische vraag? Bijvoorbeeld over gekke bultjes op je huid of een onbegrijpelijke bijsluiter? Dan kun je met App de Vakantiedokter meteen chatten met een medisch expert in Nederland. Die vertelt je wat je beste kunt doen.

Download App de Vakantiedokter voor Android of iOS.

Rest ons je een mooie, onbezorgde reis toe te wensen!

Hoe bereid jij je eigenlijk voor op vakantie? Begin je ruim op tijd, of wacht je tot het laatste moment?

7 Opmerkingen
Bezoeker

Hoi Rogier!

Veel dank voor goede en handige tips! Smiley Vrolijk. Ik ga dit jaar niet op vakantie. Wij zijn dit jaar waren in Wenen.  Wij gewoon dagje uit hier in Nederland. Maar volgend jaar wel. Als alles goed gaat dan wij gaan naar Israel.

Community Manager

Gewoon dagjes in Nederland zijn ook leuk toch Nastya? Leuk je weer even op de community te zienSmiley Vrolijk 

Debutant

Dit is superhandig. Vooral omdat mijn jongste voor het eerst alleen naar het buitenland gaat. Vooral de app De Vakantiedokter vind ik goed. Als moeder weet je immers ook niet alles. Natuurlijk was ik de medicijnverklaring vergeten. Gelukkig was ik nog net op tijd om die aan te vragen.

Bezoeker

Hoi Michelle!

 

Bedankt!! Smiley Vrolijk. En klopt ook. Ook leuk om hier in Nederland steden te bezoeken! Wij gaan naar Den Haag en Gouda.

Community Manager

Oh spannend Joan, voor jouw jongste voor het eerst alleen naar het buitenland! Waar gaat hij/zij naartoe? 

 

@nastya2785 Leuke steden uitgekozen! Voor mij ook lekker vakantie in eigen land hoorSmiley Vrolijk Veel plezier!

Bezoeker

Hoi Michelle. Bedankt! Ook fijne veel plezier gewenst.

Bezoeker

Sorry Michelle. Ook veel plezier gewenst!