Buitenlandvakantie geboekt? Bereid je nu al voor!

Zodra je je reis en accommodatie voor de vakantie hebt geregeld, kan de voorpret beginnen. Alvast je dagtrips uitstippelen, nieuwe badkleding en teenslippers op de kop tikken, en al grinnikend een vreemde taal oefenen. Heerlijk! Maar vergeet niet om ook te denken aan je gezondheid. Hoe zit het met vaccinatie? Ben je wel voldoende verzekerd voor medische zorg in het buitenland? En waar kun je terecht bij ziekte of een ongeval op je vakantiebestemming? Ontdek hier in zes stappen of jij klaar bent voor vertrek.

Zodra je het vliegtuig of de auto instapt om naar je buitenlandse vakantiebestemming te reizen, wil je onbezorgd kunnen genieten. Dan helpt het als je weet dat je je goed hebt voorbereid. Doorloop daarom vóór vertrek deze checklist over medische zorg in het buitenland:

Op vakantie in eigen land?

Ook dan is voorbereiding op een mogelijk doktersbezoek niet overbodig. Lees hoe je in twee klikken ontdekt welke zorginstanties in de buurt zitten van je Nederlandse vakantiebestemming.

Ik weet of ik mij moet laten inenten (ook in Europa)

De meeste mensen die een vakantie naar Zuid-Amerika, Afrika of Azië boeken, denken meteen aan vaccinatie. Het is namelijk algemeen bekend dat je daar nare ziekten kunt oplopen. Toch is die reisprik of -pil niet alleen belangrijk voor verre bestemmingen. Ook in sommige Europese landen heb je meer kans om bijvoorbeeld hepatitis A en DTP te krijgen.

Onderzoek ruim voor vertrek welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor jouw vakantiebestemming. Met de meeste aanvullende verzekeringen bij Zilveren Kruis, krijg je je vaccinatie volledig vergoed als je deze haalt bij een instantie waarmee wij samenwerken.

Ik mag mijn medicijnen meenemen naar de vakantiebestemming

Sommige medicijnen die we in Nederland heel normaal vinden, zijn in het buitenland streng verboden. Het gaat bijvoorbeeld om middelen bij ADHD en bepaalde slaappillen. Neem je deze nietsvermoedend mee zonder medische verklaring van je arts, dan kun je in problemen komen bij de grenscontrole.

Controleer daarom of je een medische verklaring nodig hebt als je op reis gaat met medicijnen.

Daarnaast kun je een medicijnpaspoort opvragen bij je Nederlandse apotheek. Hierop staat een overzicht van de geneesmiddelen die je gebruikt. Wellicht handig in het contact met een buitenlandse zorgverlener. (Let op: dit is geen officieel reisdocument.)

Ik ben voldoende verzekerd voor medische zorg in het buitenland

Met een basisverzekering ben je ook verzekerd voor een medische spoedbehandeling in het buitenland. Maar let op: de verzekeraar betaalt niet meer dan wat wij voor eenzelfde behandeling zouden vergoeden bij zorg gegeven door een niet-gecontracteerde zorgverlener in Nederland. Is deze zorg bij de buitenlandse arts duurder? Dan komt de meerprijs voor eigen rekening. Tenzij je een aanvulling op je zorgverzekering hebt die de zorgkosten in het buitenland volledig vergoedt, of een reisverzekering met medische dekking die de vergoeding aanvult.

Kijk daarnaast of je verzekering ook extra services dekt, zoals een eerdere vlucht naar huis als de situatie erom vraagt.

Check dus voor vertrek wat je (aanvullende) zorgverzekering dekt. En welke reisverzekering je hiernaast nodig hebt. Zo voorkom je kosten in het buitenland die je niet zag aankomen.

Ik weet welk verzekeringsbewijs ik moet meenemen

Het kan voorkomen dat een zorgverlener in het buitenland vraagt om bewijs van verzekering. Zo kan hij nagaan of de behandelkosten betaald zullen worden. In veel populaire vakantielanden kun je dan je zorgpas laten zien. Op de achterkant staat je verzekeringsbewijs voor in het buitenland: de European Health Insurance Card (EHIC).

Echter, in sommige landen is je zorgpas met EHIC niet het (enige) juiste bewijs van verzekering. Ga je bijvoorbeeld naar (Wit-)Rusland, Cuba of langer dan 90 dagen naar Zuid-Afrika, dan heb je ook een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig. En zo zijn er meer uitzonderingen.

Ontdek in twee tellen welk verzekeringsbewijs je moet meenemen voor jouw vakantiebestemming. Weer een zorg minder!

Ik ken Eurocross en hun telefoonnummer voor spoedgevallen

Mocht jou of een reisgenoot onverhoopt iets overkomen in het buitenland, weet dan dat Eurocross aan je zijde staat. Deze alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar, wijst je de weg naar een ziekenhuis in de buurt en helpt je waar dat nodig is. Van medisch advies tot het overboeken van je terugvlucht. De Eurocross-hulpverlener houdt hierbij rekening met waarvoor je verzekerd bent.

Deze service is gratis. Met een goede reisverzekering kun je je telefoonkosten zelfs declareren.

Handige tip! Zet het telefoonnummer van Eurocross alvast in je telefoon: +31 71 364 1850.

App de Vakantiedokter staat op mijn smartphone

Is er geen sprake van spoed, maar heb je wel een medische vraag? Bijvoorbeeld over gekke bultjes op je huid of een onbegrijpelijke bijsluiter? Dan kun je met App de Vakantiedokter meteen chatten met een medisch expert in Nederland. Die vertelt je wat je beste kunt doen.

Download App de Vakantiedokter voor Android of iOS.

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Of nieuwsgierig naar de ervaringen hiermee van anderen? Lees en praat mee in het Grote Vakantie Forumtopic.

2 Opmerkingen
Debutant

 

Afgelopen weekend waren we met mijn vrouw in België. Toen op Zaterdag ochtend (16-09-2017) moesten wij naar het lokaal ziekenhuis eerste hulp om na het vallen moest mijn vrouw wat hechtingen op de voorfront. We waren echt verrast dat wij moesten meteen een voorschot van €120 betalen door het feit dat wij geen Europese pas van Z.K. hadden. Wij wisten helemaal niet wat het was want wij hadden het gewoon pas al jaren lang. Hier in deze blog kon ik zien dat ik pas nodig had maar zonder enige beelden van de pas, kon ik niet weten dat het gewoon pas niet goed was. Niet echt professioneel van Zilveren Kruis want jij moet echt lang zoeken op de normale site om informatie te kunnen vinden (niet van deze tijd!). Zie ook jullie nota in deze forum : "

✔ Ik weet welk verzekeringsbewijs ik moet meenemen

Het kan voorkomen dat een zorgverlener in het buitenland vraagt om bewijs van verzekering. Zo kan hij nagaan of de behandelkosten betaald zullen worden. In veel populaire vakantielanden kun je dan je zorgpas laten zien. Op de achterkant staat je verzekeringsbewijs voor in het buitenland: de European Health Insurance Card (EHIC).".

Niet echt duidelijk voor de gewone mensen. Nu zijn ze meteen aangevraagd!

Alain en Dorothée Corneil

Community Manager

@Blijindenatuur Wat een nare situatie. Hoe gaat het nu met je vrouw? Alles naar omstandigheden goed? 

Volgens mij hebben jullie nog een oude verzekeringspas. Die is alleen geldig in Nederland. De EHIC-pas is geldig in 28 Europese landen, maar moest vroeger apart worden aangevraagd, naast de zorgpas van Zilveren Kruis. Dat leverde veel extra werk op waardoor we hebben besloten op de nieuwe pasjes de EHIC-pas op de achterkant te laten afdrukken. Alle nieuwe zorgpasjes van Zilveren Kruis zijn dan ook 2-in1. Deze pasjes kan je hier aanvragen en krijgt ze dan binnen 10 dagen gratis thuisgestuurd. Om te checken of jullie nog een oude pas hebben kan je op deze pagina kijken.

 

Wat in het vervolg ook een optie is, is Eurocross even bellen op dit nummer +31 71 364 18 50. Dat is onze alarmcentrale. Zij helpen je dan verder met bijvoorbeeld de kosten die je nu zelf hebt voorgeschoten.


Gemaakte kosten in het buitenland kan je hier bij ons indienen. Helpt dit antwoord je?