Bloed bij je poep? Langs de huisarts!

Het klinkt best logisch: even langs de huisarts gaan, als je ziet dat er bloed bij je ontlasting zit. Toch wuiven een hoop mensen het weg en maken ze geen afspraak met de dokter. Hoewel de oorzaak van het bloed vaak onschuldig is, kan het in een klein deel van de gevallen ook veroorzaakt worden door darmkanker. Daarom is het echt belangrijk dat je even naar de dokter gaat.

Darmkanker staat op de tweede plaats van veelvoorkomende kankersoorten. In 2014 kregen 15.000 mensen in Nederland te horen dat zij darmkanker hadden en elk jaar overlijden er 5.000 mensen aan. Geen vrolijke cijfers dus. Gelukkig is – mits darmkanker vroeg ontdekt wordt – de ziekte goed behandelbaar. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe beter. En dat is goed mogelijk.

Voorstadium

Darmkanker heeft een voorstadium: poliepen. Dat zijn woekerende cellen, die niet kwaadaardig zijn. Wel kunnen deze poliepen na verloop van tijd kwaadaardig worden en dan krijg je darmkanker. Door op tijd te checken of er poliepen in de darm aanwezig zijn en deze meteen weg te halen, kan darmkanker in veel gevallen voorkomen worden. 

Daarom is het belangrijk om bij klachten naar de huisarts te gaan, aldus Peter Siersema, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten in het UMC Utrecht. "Als je bijvoorbeeld nog nooit bloed bij de ontlasting hebt gehad en je merkt daarnaast ook dat het 'normale' ontlastingspatroon is veranderd, aarzel dan niet en maak meteen een afspraak met je huisarts. Maak je ook geen zorgen dat het gek is om de klachten te bespreken: de dokter is er juist voor dit soort gesprekken."

Bevolkingsonderzoek

Sinds 2014 is er een bevolkingsonderzoek om darmkanker en poliepen vroeg op te sporen. Mensen tussen 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging. De kans op darmkanker is namelijk in deze leeftijdsgroep het grootst. Deelnemers krijgen een testpakketje waarmee ze een beetje ontlasting naar het laboratorium sturen. 

Wordt in het laboratorium bloed bij de ontlasting gevonden, dan krijgt de deelnemer een uitnodiging voor een coloscopie, een kijkonderzoek van de dikke darm. Met dat onderzoek worden darmkanker en poliepen opgespoord en waar mogelijk direct verwijderd.

Steeds betere behandelingen

De behandelingen van darmkanker worden steeds beter. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en medicijnen. Daarnaast wordt er goed gekeken naar de behandelingen die nu al gedaan worden, om te zien of die nog verder verbeterd kunnen worden. Behandelingen en onderzoeken zijn namelijk niet in elk ziekenhuis even goed. Daarom vergelijken artsen in verschillende ziekenhuizen vergelijken hun behandelingen. Zo leren zij van elkaar om hun behandelingen nog beter te maken. Siersema: "Gelukkig zijn veel ziekenhuizen continu bezig om de kwaliteit van het vaststellen en de behandeling van darmkanker te verbeteren."

Op onze website vind je veel informatie over de coloscopie en het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Doe jij mee aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker? Verschillende communityleden praten er al over op ons forum. Praat jij ook mee?