Het is weer zover. Duik je net in een dossier, licht het scherm van je telefoon op. Hoewel je echt aan het werk moet, besluit je snel nog even het berichtje te lezen. En nog een, en nog een. Vervolgens is er een kwartier voorbij en heb je nog steeds niks gedaan. Voor veel mensen is dit een herkenbaar probleem. Social media neemt onbewust veel tijd in beslag. Stop er eens mee, is daarom het advies. Maar hoe doe je dat? Zilveren Kruis sprak met een ervaringsdeskundige.
Smartphones en tablets zijn volledig geïntegreerd in ons dagelijks leven en social media is daar onlosmakelijk mee verbonden. We checken onze Facebook-, Instagram- en Twitterpagina’s tientallen keren per dag. Zelfs als we met andere dingen bezig zijn, zoals werk of een goed gesprek. Uit onderzoek blijkt dat ons concentratievermogen hierdoor sterk vermindert.
"Het mateloos checken van social media is niet zonder gevolgen," beweert Mayke Calis, auteur van het boek 'Socialbesitas. Sociale media: van vertier tot verslaving'. Calis deed onderzoek naar de invloed van social media op ons leven. Haar conclusie? Die is groter dan we denken. "Vooral jongeren zijn constant met hun telefoon bezig, velen zijn er dag en nacht mee in de weer. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en slecht slapen," aldus Calis.
Zelfreflectie
Maar niet alleen jongeren hebben een social mediaverslaving. Ook volwassen hebben er last van. Veelal onbewust. Ga maar eens na: hoe vaak check jij je Instagram, Twitter en Whatsapp? Hoe vaak typ jij 'Facebook' in je browser? En hoe vaak betrap je jezelf erop dat je op social media kijkt, terwijl je met iemand in gesprek bent?
De 28-jarige Tom van Rheeden merkte bij zichzelf dat ook hij verslaafd was aan social media. Daarom stopte hij afgelopen jaar drie weken lang met Facebook en Instagram. Tom: "Ik vond ik dat ik veel te veel tijd doorbracht op internet. Daarnaast wilde ik ook bewust zijn van mijn internetgebruik en controle krijgen over mijn social mediagedrag. Het is te erg een gewoonte geworden."
Verslaving
Tijdens zijn experiment had hij het in het begin erg zwaar. "Het was echt gênant hoe vaak ik automatisch 'Facebook' intypte in mijn browser, dan heb je het echt over een paar keer per uur." De invloed van social media op zijn (onbewuste) gedrag was groot, merkte Tom. Pas na een week werd de neiging minder.
Tom heeft het experiment vooral als positief ervaren: "Ik wilde me weer voor langere tijd kunnen concentreren en diep na kunnen denken. Ik kon hiervoor geen enkele pagina meer lezen, zonder er door te worden afgeleid. Door deze korte test zit ik minder op internet. En ik kan me een stuk beter concentreren."
Nooit meer social media?
Niet zo'n gek idee dus, om social media de rug toe te keren. Toch heeft Tom zijn accounts na drie weken weer geactiveerd. Want behalve de positieve kant, had zijn verdwijning op social media ook een keerzijde. "Ik had wel het idee dat ik wat evenementen miste, omdat ik daar niet voor uitgenodigd kon worden via Facebook. Ook heb ik vrienden die in het buitenland wonen, waar ik vaak mee spreek via Facebookchat. Die sprak ik niet meer. Natuurlijk zou ik ook met hen kunnen e-mailen, maar dat gaat wat lastiger als zij allemaal wél Facebook gebruiken."
Tom geeft aan dat hij door dit experiment wel bewuster omgaat met social media. "Ik kan iedereen aanraden een periode te stoppen."
Heb jij weleens een tijdelijke break genomen van social media? Deel je ervaringen met ons in een reactie hieronder!