Beter concentreren? Stop met social media!

Het is weer zover. Duik je net in een dossier, licht het scherm van je telefoon op. Hoewel je echt aan het werk moet, besluit je snel nog even het berichtje te lezen. En nog een, en nog een. Vervolgens is er een kwartier voorbij en heb je nog steeds niks gedaan. Voor veel mensen is dit een herkenbaar probleem. Social media neemt onbewust veel tijd in beslag. Stop er eens mee, is daarom het advies. Maar hoe doe je dat? Zilveren Kruis sprak met een ervaringsdeskundige.

Smartphones en tablets zijn volledig geïntegreerd in ons dagelijks leven en social media is daar onlosmakelijk mee verbonden. We checken onze Facebook-, Instagram- en Twitterpagina’s tientallen keren per dag. Zelfs als we met andere dingen bezig zijn, zoals werk of een goed gesprek. Uit onderzoek blijkt dat ons concentratievermogen hierdoor sterk vermindert.

"Het mateloos checken van social media is niet zonder gevolgen," beweert Mayke Calis, auteur van het boek 'Socialbesitas. Sociale media: van vertier tot verslaving'. Calis deed onderzoek naar de invloed van social media op ons leven. Haar conclusie? Die is groter dan we denken. "Vooral jongeren zijn constant met hun telefoon bezig, velen zijn er dag en nacht mee in de weer. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en slecht slapen," aldus Calis.

Zelfreflectie

Maar niet alleen jongeren hebben een social mediaverslaving. Ook volwassen hebben er last van. Veelal onbewust. Ga maar eens na: hoe vaak check jij je Instagram, Twitter en Whatsapp? Hoe vaak typ jij 'Facebook' in je browser? En hoe vaak betrap je jezelf erop dat je op social media kijkt, terwijl je met iemand in gesprek bent?

De 28-jarige Tom van Rheeden merkte bij zichzelf dat ook hij verslaafd was aan social media. Daarom stopte hij afgelopen jaar drie weken lang met Facebook en Instagram. Tom: "Ik vond ik dat ik veel te veel tijd doorbracht op internet. Daarnaast wilde ik ook bewust zijn van mijn internetgebruik en controle krijgen over mijn social mediagedrag. Het is te erg een gewoonte geworden."

Verslaving

Tijdens zijn experiment had hij het in het begin erg zwaar. "Het was echt gênant hoe vaak ik automatisch 'Facebook' intypte in mijn browser, dan heb je het echt over een paar keer per uur." De invloed van social media op zijn (onbewuste) gedrag was groot, merkte Tom. Pas na een week werd de neiging minder.

Tom heeft het experiment vooral als positief ervaren: "Ik wilde me weer voor langere tijd kunnen concentreren en diep na kunnen denken. Ik kon hiervoor geen enkele pagina meer lezen, zonder er door te worden afgeleid. Door deze korte test zit ik minder op internet. En ik kan me een stuk beter concentreren."

Nooit meer social media?

Niet zo'n gek idee dus, om social media de rug toe te keren. Toch heeft Tom zijn accounts na drie weken weer geactiveerd. Want behalve de positieve kant, had zijn verdwijning op social media ook een keerzijde. "Ik had wel het idee dat ik wat evenementen miste, omdat ik daar niet voor uitgenodigd kon worden via Facebook. Ook heb ik vrienden die in het buitenland wonen, waar ik vaak mee spreek via Facebookchat. Die sprak ik niet meer. Natuurlijk zou ik ook met hen kunnen e-mailen, maar dat gaat wat lastiger als zij allemaal wél Facebook gebruiken."

Tom geeft aan dat hij door dit experiment wel bewuster omgaat met social media. "Ik kan iedereen aanraden een periode te stoppen."

Heb jij weleens een tijdelijke break genomen van social media? Deel je ervaringen met ons in een reactie hieronder!

4 Opmerkingen
Evelienva
Niet van toepassing

Of Whatsapp, je hebt zelf geen controle over wanneer je je berichten leest. Ze komen altijd maar binnen en omdat het zo makkelijk is, de meest onzinnige dingen. Ik heb vaak mensen alles al verteld over de app, en dan zie je elkaar, waar heb je het dan over? 

 

En je email, als je zelf niet kunt bepalen wanneer je kijkt en wanneer niet. Ze komen maar binnen. 

 

Levert mij veel stress op de laatste tijd. Maar het gaat er ook om hoe je er mee omgaat, maar dat is lastig. niemand heeft zoveel discipline. 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Evelienva, met WhatsApp heb je de optie je berichten niet automatisch te laten pushen maar alleen te zien wanneer je de app opent. Zou dat naar jouw idee het al oplossen?

En heb jij standaard je outlook open staan? Hier op het werk is het wel belangrijk dat ik een mailtje van een collega direct zie, thuis moet ik echt mijn browser openen en naar het mail domein surfen. Dat doe ik persoonlijk niet zo vaak eigenlijk.

anna bartnikowska
Niet van toepassing

Vanaf 2016 januari wil ik mijn zorgverzekering bij jullie afsluiten

Anna bartnikowska burgerservicenummur *********  relatienummer ********* 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

 Hi Anna, ik heb je gegevens uit je post verwijderd. Dit is namelijk een openbare plek, en ik neem aan dat het niet de bedoeling is om je gegevens zo vrij te geven. Ik begrijp even niet helemaal wat je met je verzoek wilt. Is het de bedoeling je polis bij ons te stoppen? Je kan je dan aanmelden bij een andere verzekeraar (die doet automatisch de opzegging) of je kunt de opzegging doen via dit formulier (formulier is klikbaar).