Apneu, zoveel gevaarlijker dan 'gewoon' snurken

"Op mijn 62e voelde ik me een jonge bejaarde," vertelt Aart Marchal. Al vanaf zijn jeugd kampte hij met vreemde vermoeidheidsklachten, tot zijn vrouw er op zijn 50e bij toeval achter kwam dat hij soms niet ademde tijdens het slapen. Wat bleek? Hij leed aan apneu. Een goede behandeling liet lang op zich wachten, maar sinds kort is er een hulpmiddel dat de klachten vermindert. "Ik kan eindelijk weer eens voorzichtig aan mijn conditie werken."

Aanvulling 14 maart 2016: het hieronder genoemde hulpmiddel bij apneu 'Nightbalance' wordt sinds 2016 niet langer vergoed. In het basispakket zit nog wel een vergoeding voor een zogeheten OSAS- of MRA-apparaat.

Apneu is meer dan 'gewoon' snurken. Bij deze aandoening ontspant onder andere de tong tijdens het slapen en blokkeert de luchtweg. Hierdoor kan de ademhaling voor een korte periode stoppen. Dit leidt tot een verstoorde nachtrust en kan leiden tot een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Het lichaam wordt ontregeld, met overmatige vermoeidheid, vaak hevig snurken, slaperigheid overdag, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid tot gevolg. Op termijn kan apneu onder andere hartklachten, herseninfarcten, diabetes en depressies veroorzaken.

Diagnose

De diagnose 'apneu' wordt nog niet altijd snel gesteld door artsen. Vaak zijn de klachten heel algemeen, zoals ook bij Marchal het geval was. "Ik had vaak last van onverklaarbare extreme vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, hartritmestoornissen en noem maar op. Slechte concentratie en langdurige oververmoeidheid zorgde er uiteindelijk voor dat werken niet meer ging. Ook mijn grootste hobby, blaasinstrument spelen in orkesten, heb ik op moeten geven. Als 62-jarige voelde ik mij een soort jonge bejaarde."

Pas toen de vrouw van Marchal erachter kwam dat hij niet ademde tijdens zijn slaap, werd de diagnose apneu gesteld. "Dit verklaarde de klachten die ik al véél langere tijd had. De onbekendheid met apneu en de symptomen zorgde dat het lang duurde voor ik behandeld werd. Daarom zet ik mij ook als vrijwilliger voor de apneuverening, die veel aandacht besteed aan het verbeteren van de voorlichting, bijvoorbeeld via informatie op de website."

Tennisbal op je rug

Als apneu wordt ontdekt, zijn er verschillende manieren om het te bestrijden. Voorbeelden zijn een speciale MRA-beugel om te voorkomen dat de tong de luchtweg blokkeert en een CPAP-apparaat, waarbij je slaapt met een masker op zodat de luchtweg open blijft. Naast beugel- en CPAP-therapie om apneu tegen te gaan, is er nu ook een therapie om rugslapen te voorkomen, de zogenaamde positietherapie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de klachten veel erger zijn wanneer mensen op hun rug slapen. 

Marchal herkent dit. "Bij mij hielp het masker wel, maar alleen als ik op mijn zij sliep. Zodra ik op mijn rug lag, kreeg ik alsnog last van de apneu." In sommige gevallen wordt daarom aangeraden om een tennisbal in de rug van je nachthemd te naaien, zodat je niet op je rug kan liggen. Maar dat is verre van comfortabel. En Marchal sliep er zelfs mee op zijn rug zonder er wakker van te worden.

Nieuwe behandeling

Gelukkig is er tegenwoordig een nieuw apparaatje op de markt. Nightbalance is ongeveer zo groot als een iPod en wordt met een band rond het middenrif gedragen. Het apparaatje meet wanneer je op rug ligt en gaat dan licht trillen. Sterk genoeg om je te laten omdraaien, maar licht genoeg om je niet wakker te maken. Hierdoor wordt je slaap niet verstoord en heb je ook minder last van de apneu.

Ook Marchal gebruikt het nu. "De klachten zullen vooral de eerste drie jaar verminderen. Daarna weet ik pas welke schade eventueel blijvend is. Vooralsnog heeft de Nightbalance mijn leven al aardig positief beïnvloed. De periodes dat ik op mijn rug slaap, zijn met 75% afgenomen. Daardoor merk ik dat de vermoeidheid minder wordt. Ik hoef nu niet meer standaard 's middags twee uur bij te slapen en probeer heel voorzichtig aan mijn conditie te werken door te wandelen en te fietsen."

Sinds kort wordt de Nightbalance vergoed door Zilveren Kruis. Heb jij ervaring met apneubehandelingen? Deel je ervaringen dan onder dit blog.

10 Opmerkingen
Marieke Borkent
Niet van toepassing
Ik had/heb ook slaapapneu. Veel onderzoeken gehad, veel ellende meegemaakt. Bleek dat mijn keelamandelen er voor de 2e keer uit moesten. Wat een pijn heb ik gehad! En mijn slaappatroon is nog steeda knudde en ik wordt nog steeds 's nachts wakker van mijn eigen gesnurk. Al met al veel gedoe voor niks!
Nelis
Niet van toepassing
Ik val buiten de doelgroep, vrouw, 47, geen overgewicht en toch apneu's 33 stops per uur, langst gemeten 42 seconden. Slaap op m'n zij. Sinds 3 jaar slaap ik heerlijk met een cpap masker en heb minder dan 1 apneu per uur. Zonde slapen is geen optie en opereren wil ik niet... -puntje .. Aangekomen sinds ik slaap, door dat m'n lijf S nachts ook rust en niet meer aan het werk is om me " in leven "te houden
Ssst
Niet van toepassing

Nelis, ik kom juist áán door de Apneu .Doordat ik zo slecht slaap ( en dus minder rustig ben  om te verteren ).

Jocosi
Niet van toepassing

Nelis, Ik ben juist 17 kilo afgevallen nadat ik behandeld werd voor slaapapneu, zonder dat ik daar enige moeite voor heb hoeven doen. Dit was al voorspelt, door mijn slaapspecialist dokter Hamburger uit het slotervaart ziekenhuis. Hij vertelde, dat je onmogelijk kan afvallen, zo lang je niet behandeld wordt, voor slaapapneu. 

Ik gebruik tot nu toe een soortgelijk apparaat, de snorbreaker, omdat ik niet tegen een Cpap kon.

Ik heb daar erg veel baat bij, omdat ik vrijwel alleen apneu's heb als ik op mijn rug lig.

Jammer genoeg is het apparaat erg storingsgevoelig, daarom ben ik erg blij dat de slaap positie trainer van NightBalance nu vergoed wordt.

Ik vindt het wel jammer dat patienten, hiervan niet op de hoogte gesteld worden. Ik het heb begin dit jaar aan Zilverenkruis nog gevraagd, maar dat zou zeker dit jaar nog niet vergoed worden, kreeg ik als antwoord!!!

sassie
Niet van toepassing

Ben een vrouw van 49 en met over gewicht.

Ik loop al 6 jaar met problemen en ook naar de ADC in Appeldoorn geweest en daar werd Apneu op gemerkt.

Ik kan weer naar het streek ziekenhuis om daar een nachtje te gaan slapen. En dat ze alles opnemen.

En daar hoor ik binnen 8 a 12weken wat van.

En nu ben ik erg benieuwd hoe dat verloopt......

Omdat ik op me buik slaap, en als ik op me rug moet slapen in het  ziekenhuis klopt het niet met hoe ik thuis slaap. Laat het over me heen komen en ga het beleven.

 

groetjes

 

Webcare
Webcare

Bedankt voor jullie reacties!

 

@ Marieke, ik kan me voorstellen dat zo’n lange tijd slecht slapen echt slopend is. Zijn er inmiddels geen andere behandelingen of hulpmiddelen die wel voor jou werken? Misschien het nieuwe apparaatje NightBalance, dat wij ook noemen in dit artikel?

 

@Jocosi, terechte opmerking van je over de informatievoorziening. Begin dit jaar wisten wij überhaupt nog niet of de NightBalance  vergoed ging worden. Voordat wij een hulpmiddel opnemen in de verzekering, is veel onderzoek en tijd nodig. Het onderzoek startte al in 2012. Meer informatie vind je ook in de link naar de vergoeding in het artikel.

 

@Nelis, nou 42 seconden is wel heel lang! Fijn dat je met de CPAP wel heerlijk slaapt.

 

@sassie, ik wens je heel veel succes met het onderzoek! Hopelijk komt er snel een oplossing voor je apneu.

Groet,
Kim

Chris
Niet van toepassing

Vrouw, 52 jaar en geen overgewicht.

Ik snurk al jaren als een grote vent. 

Eerst naar KNO arts, gespecialiseert in snurken. Mevrouw u heeft een sociale handicap die ik zo kan verhelpen. Huig verwijderd. Twee weken drama, 7 kg afgevallen van de pijn, maar ik snurk nog steeds net zo hard.

Onderzoeken en ja hoor, apneu. 

KNO arts wilde eerst vergrote neusslijmvliezen wegbranden. En ik snurk NOG steeds.

Ik zou nu bitje kunnen proberen of zo'n sexy apparaat op mijn nachtkastje.

Ik snurk als ik zit, op mijn zij lig, op mijn buik of op mijn rug. Maakt geen verschil.

Als ik slaap dan snurk ik.

Community Manager
Community Manager

Wat vervelend dat jouw behandeling niet heeft geholpen Chris. Een hulpmiddel kan in dit geval mogelijk een oplossing zijn. Dit kun je met jouw arts bespreken. Het geluid van snurken kan vervelend zijn voor partner/gezinsleden. De medische risico's die je loopt met apneu zijn groot omdat het onder andere hartklachten, herseninfarcten, diabetes en depressies veroorzaken. Het is zeker goed om hier iets aan te doen. 

 

Irisvl
Niet van toepassing

Mijn man snurkt ook vreselijk en ik kwam dan ook via Google uit op deze site. Hij is inmiddels 49 jaar oud en een paar kilo te zwaar. Nooit eerder last gehad van snurken eigenlijk. Wel is hij nu ruim 5kg afgevallen maar het snurken blijft gewoon. In het begin twijfelde we nog of het niet gewoon snurken was en hebben we via deze site wat aangeschaft. Werkte wel maar toen ontdekte we dat hij ook in de nacht wakker werd happend naar adem.

Dat veranderde natuurlijk de boel. Niet alleen is mijn man inmiddels enorm onzeker, hij is ook (naast die 5kg) ruim 8kg afgevallen. Met angst gaan we 's avonds naar bed. Toch tijd om hier wat aan te doen. Ben erg blij om te ontdekken dat de kosten hiervan vergoed worden en zal jullie op de hoogte houden van het verloop. Kom op internet heel veel verhalen tegen van mensen die apneu hebben, maar kan nergens vinden hoe het na een kno bezoek verder is gegaan..

Community Manager

Heftig verhaal Iris. kan mij voorstellen dat het ook even schrikken is als je er achter komt dat ademen s' nachts niet gaat bij jouw man hoe het zou moeten gaan! 

 

Super dat je ons op de hoogte wilt houden. Zoals je zelf al zei was je op zoek naar ervaringen en is het top als andere jullie ervaring kan lezen! 

 

Wist je dat je trouwens een account kan aanmaken op de community? Dan kan je niet alleen onder blogs maar ook op het forumonderdeel van de community meepraten.