Altijd ziek op vakantie: het omgekeerde kortjakje-syndroom
Moderator ‎25-06-2015 13:07
Moderator

“Altijd is kortjakje ziek, midden in de week, maar zondags niet.” Laat dit bij drie procent van de Nederlanders precies andersom zijn: die zijn nooit ziek, maar wel als ze vrij zijn. Klinkt dit herkenbaar? Lees dan verder. In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat je altijd ziek wordt op vakantie én geven we tips om dit te voorkomen.

 

Vrijetijdsziekte, ook wel bekend als ‘het omgekeerde kortjakje-syndroom’, is tien jaar geleden voor het eerst bestudeerd door Tilburgse onderzoekers. Zij constateerden dat mensen na een lange periode hard werken vaak ziek worden. Dit uit zich dan in vage klachten als vermoeidheid, misselijkheid, koorts en griepachtige verschijnselen. Maar hoe komt dit dan?

 

Ongezonde levensstijl

Uit het Tilburgse onderzoek blijkt dat vrijetijdsziekte deels wordt veroorzaakt door de levensstijl die veel mensen aannemen tijdens de vakantie: minder slaap, ongezonder eten, meer drank- en drugsgebruik. Hierdoor verlaagt je weerstand en word je sneller ziek. Maar ook de plotse overgang van een stressvolle baan naar zeeën van vrije tijd kan je ziek maken. Dit komt dan of door een overvloed aan stresshormonen of juist een gebrek hieraan.

 

Wanneer je werk druk en stressvol is, maakt je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Door adrenaline versnelt je hartslag en stijgt je bloeddruk. Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel en onderdrukt het immuunsysteem. Wanneer je opeens vrij bent, blijft je lichaam deze stoffen soms toch produceren. Hierdoor maakt je lijf veel loze energie aan, die niet gebruikt wordt. Je hebt immers tijd om te ontspannen. Door het aanmaken van al deze onnodige energie, wordt je lichaam vermoeid en kwetsbaar en vergroot de kans om ziek te worden.

 

Wat ook kan gebeuren, is dat de productie van stresshormonen juist heel snel daalt als je vrij bent. Dit heeft eveneens invloed op je weerstand. Een beperkte mate van stress heeft namelijk een gunstig effect op het lichaam. Zo ben je alerter en efficiënter en mocht je je al een poosje niet zo lekker voelen, dan merk je dit niet. Als de stress opeens wegvalt kan je lichaam uit balans raken en heeft het geen energie meer om vermoeidheid of ziekte tegen te gaan. Die lage weerstand kon je eerst nog negeren, maar nu merk je opeens dat je toch niet zo lekker bent.

 

Laat je werk los

Kun jij je werk moeilijk loslaten? Dan loop je een groter een risico om ziek te worden op vakantie, aldus de Tilburgse onderzoekers. Mensen die slecht zijn in het omschakelen van werk naar vrije tijd en te betrokken zijn bij hun werk, voelen zich tijdens weekeinden en vakanties vaak rusteloos en gespannen. Deze eigenschap zou ervoor kunnen zorgen dat je sneller last hebt van vrijetijdsziekte. Loslaten dus!

 

Oplossingen

Heb jij ook last van het omgekeerde kortjakje-syndroom? Dan hebben we een aantal tips:

 

1. Neem een paar dagen eerder vrij voordat je op vakantie gaat, zodat je alle tijd hebt om tot rust te komen en je vakantie voor te bereiden. Hierdoor is de omschakeling van werk naar vrije tijd minder heftig en heb je de tijd je werk los te laten.

 

2. Ga vaker sporten. Dit is een goede uitlaadklep om die overvloed aan stress kwijt te raken, waarbij tevens endorfine wordt geproduceerd. En daar word je gelukkig van. Een win-winsituatie dus.

 

3. Het is verleidelijk om in de vakantie elke avond alcohol te drinken of om lekker laat naar bed te gaan. Maar deze combinatie verlaagt je weerstand en vergroot daarmee de kans op vrijetijdsziekte. Sla dus niet door en probeer ook tijdens je vakantie een gezonde levensstijl aan te houden.

 

Ben jij bekend met dit fenomeen? Deel dan je ervaringen en tips onder dit blog.

 

5 Opmerkingen
Webcare
Webcare

Ik denk dat het begrip "vakantie" al voor het omgekeerde "kortjakje-syndroom" zorgt. Vooral het fenomeen: binnen no time op de vakantiebestemming willen zijn en vol stress zo snel mogelijk door jakkeren naar de vakantiebestemming lijkt mij geen pretje.

 

Letterlijk lege tijd is zooooo heerlijk!

 

Goudentientje

Op tijd beginnen met de voorbereidingen en niet alles tot het laatste moment uitstellen ( vooral het inpakken van alles wat mee moet). En maak een planning wanneer bepaalde dingen af/voor elkaar moeten zijn. Werk met checklijstjes ( Er zijn er genoeg op Internet te vinden). Op deze manier beginnen wij onze vakantie ook ruim van te voren en gaan we ontspannen op vakantie. Heerlijk.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis
Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Goudentientje, goede tip! Neem jij dan ook een aantal dagen voordat je op vakantie gaat vrij? Of plan je het inpakken en het afwerken van je checklijst om je dagelijkse bezigheden heen?

Wenke

heel herkenbaar.

 

Ik heb echter al alles geprobeerd om ziek zijn tijdens vakantie te voorkomen (ook bovenstaande tips). Helaas zonder resultaat. De laatste 3 jaren word ik echter telkens tijdens mijn vakantie ziek. En dan heb ik het over een serieuze griep en dan iedere keer. Zolang ik werk, ben ik nooit ziek. Zelfs niet als er een griepepedemie heerst. Inmiddels word ik er wel radeloos van.

Moderator
Moderator

Jeetje Wenke, elke vakantie weer ziek? Heb je wel het gevoel dat het verklaarbaar is bij jou? Bijvoorbeeld het moeilijk loslaten van je werk?