Altijd ziek op vakantie: het omgekeerde kortjakje-syndroom

"Altijd is kortjakje ziek, midden in de week, maar zondags niet." Laat dit bij drie procent van de Nederlanders precies andersom zijn: die zijn nooit ziek, maar wel als ze vrij zijn. Klinkt dit herkenbaar? Lees dan verder. In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat je altijd ziek wordt op vakantie én geven we tips om dit te voorkomen.

Vrijetijdsziekte, ook wel bekend als 'het omgekeerde kortjakje-syndroom', is tien jaar geleden voor het eerst bestudeerd door Tilburgse onderzoekers. Zij constateerden dat mensen na een lange periode hard werken vaak ziek worden. Dit uit zich dan in vage klachten als vermoeidheid, misselijkheid, koorts en griepachtige verschijnselen. Maar hoe komt dit dan?

Ongezonde levensstijl

Uit het Tilburgse onderzoek blijkt dat vrijetijdsziekte deels wordt veroorzaakt door de levensstijl die veel mensen aannemen tijdens de vakantie: minder slaap, ongezonder eten, meer drankgebruik. Hierdoor verlaagt je weerstand en word je sneller ziek. Maar ook de plotse overgang van een stressvolle baan naar zeeën van vrije tijd kan je ziek maken. Dit komt dan of door een overvloed aan stresshormonen of juist een gebrek hieraan.

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Of nieuwsgierig naar de ervaringen hiermee van anderen? Lees en praat mee in het Grote Vakantie Forumtopic.

Stresshormonen

Wanneer je werk druk en stressvol is, maakt je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Door adrenaline versnelt je hartslag en stijgt je bloeddruk. Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel en onderdrukt het immuunsysteem. Wanneer je opeens vrij bent, blijft je lichaam deze stoffen soms toch produceren. Hierdoor maakt je lijf veel loze energie aan, die niet gebruikt wordt. Je hebt immers tijd om te ontspannen. Door het aanmaken van al deze onnodige energie, wordt je lichaam vermoeid en kwetsbaar en vergroot de kans om ziek te worden.

Wat ook kan gebeuren, is dat de productie van stresshormonen juist heel snel daalt als je vrij bent. Dit heeft eveneens invloed op je weerstand. Een beperkte mate van stress heeft namelijk een gunstig effect op het lichaam. Zo ben je alerter en efficiënter en mocht je je al een poosje niet zo lekker voelen, dan merk je dit niet. Als de stress opeens wegvalt kan je lichaam uit balans raken en heeft het geen energie meer om vermoeidheid of ziekte tegen te gaan. Die lage weerstand kon je eerst nog negeren, maar nu merk je opeens dat je toch niet zo lekker bent.

Laat je werk los

Kun jij je werk moeilijk loslaten? Dan loop je een groter een risico om ziek te worden op vakantie, aldus de Tilburgse onderzoekers. Mensen die slecht zijn in het omschakelen van werk naar vrije tijd en te betrokken zijn bij hun werk, voelen zich tijdens weekeinden en vakanties vaak rusteloos en gespannen. Deze eigenschap zou ervoor kunnen zorgen dat je sneller last hebt van vrijetijdsziekte. Loslaten dus!

Tips!

Heb jij ook last van het omgekeerde kortjakje-syndroom? Dan zijn er een aantal tips:

1. Neem een paar dagen eerder vrij voordat je vertrekt

Zodat je alle tijd hebt om tot rust te komen en je vakantie voor te bereiden. Hierdoor is de omschakeling van werk naar vrije tijd minder heftig en heb je de tijd je werk los te laten.

2. Ga vaker sporten

Dit is een goede uitlaatklep om die overvloed aan stress kwijt te raken, waarbij tevens endorfine wordt geproduceerd. En daar word je gelukkig van. Een win-winsituatie dus.

3. Gooi je levensstijl niet volledig om

Het is verleidelijk om in de vakantie elke avond alcohol te drinken of om lekker laat naar bed te gaan. Maar deze combinatie verlaagt je weerstand en vergroot daarmee de kans op vrijetijdsziekte. Sla dus niet door en probeer ook tijdens je vakantie een gezonde levensstijl aan te houden.

Word jij ook altijd ziek op het moment dat de vakantie begint?