Alleen op vakantie met kinderen: aandacht verdelen voor gevorderden

De zomervakantie is aangebroken. Die langverwachte reis staat eindelijk voor de deur. Vaak gaat die naar het buitenland. Van single vaders of moeders vraagt dit soms wel wat. Als enige volwassene van het reisgezelschap heb je namelijk je handen vol. Dat geldt in het bijzonder als jij of één van de kinderen ernstig ziek wordt op vakantie. Er is dan geen partner waarmee je de zorgtaken kunt verdelen. Wat kun je dan doen? Nicole Bootsma, manager medisch team bij Eurocross Assistance, legt uit wat de alarmcentrale voor je kan betekenen.

"Ik herinner mij een alleenstaande vader die met twee dochters op vakantie was in Italië," vertelt Bootsma. "Zijn jongste dochter werd ernstig ziek en moest worden opgenomen in een ziekenhuis, zestig kilometer van de camping vandaan. In Italië is het gebruikelijk dat het gezin de verzorging van de patiënt op zich neemt. De vader mocht daardoor in het ziekenhuis verblijven, maar de andere dochter niet – een regel van het ziekenhuis. Terwijl de dochter die achterbleef op de camping nog te jong was om voor zichzelf te zorgen." Om uit deze patstelling te komen, belde de vader met Eurocross Assistance.

Wens van de klant

Eurocross dacht mee met het gezin. "In deze situatie was de wens om de moeder vanuit Nederland te laten overvliegen, zodat zij voor de andere dochter kon zorgen. Wij namen daarom contact met haar op en boekten een vliegticket. Daarnaast hielpen wij met zoeken naar een hotel in de buurt van het Italiaanse ziekenhuis. Dit bespaarde het gezin steeds een rit van zestig kilometer om bij hun zieke dochter te zijn."

Ook op medisch vlak biedt de alarmcentrale ondersteuning. "Bij een opname houden onze artsen contact met de behandelend arts in het ziekenhuis. Waarna onze hulpverleners de medische rapporten met de ouders bespreken."

Goed overzicht

In een ander voorbeeld vertelt Bootsma over een single moeder die op de laatste dag van haar vakantie in Turkije te maken kreeg met voedselvergiftiging. Hoge koorts, geen eetlust en te slap om uit bed te komen. Hierdoor miste zij haar terugvlucht en kon zij niet voldoende zorg en aandacht geven aan haar pasgeboren baby’tje en tweejarige dochter.

"Gelukkig belde deze moeder ons heel snel, zodat wij direct een arts konden laten langskomen in het hotel. Die adviseerde de zieke moeder om niet terug te vliegen en eerst te herstellen in de hotelkamer. Daarnaast had de verzorging van de jonge kinderen uiteraard onze aandacht. Daarom lieten wij op verzoek de oma van de kinderen overkomen vanuit Nederland. We regelden het vliegticket en verblijf op locatie. Toen de moeder enkele dagen later herstelde, boekten wij tickets voor het hele gezin terug naar Nederland. Wij hebben een reisbureau op de afdeling die snel inzicht heeft in de beschikbare vluchten."

Reisverzekering

Dus, kom je op vakantie in dit soort situaties terecht, neem dan meteen contact op met Eurocross Assistance: +31 (0)71 364 18 50. En vergeet niet vóór vertrek een reisverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld het laten overvliegen van familie wordt namelijk niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Heb je een vraag of wil je een ervaring delen, dan kun je die kwijt in een reactie hieronder. Of bekijk hoe Eurocross te werk gaat in een video van hulpverlener Edo van den Berg.

3 Opmerkingen
liselotte
Niet van toepassing

Het is daarom belangrijk om beide kids op beide paspoorten vd ouders te laten bijschrijven of voor ieder een eigen ID te hebben.

 

Anders kan een van beide ouders niet terug reizen met en van de kids.

Neijenhuijs
Niet van toepassing
het is al 2 jaar niet meer mogelijk om kinderen in het paspoort te laten bijschrijven. Zij moeten een eigen reisdocument hebben.
Webcare

Dat zijn 2 hele goeie tips. Houd er wel rekening mee dat je voor een los reisdocument toestemming van beide ouders nodig hebt voor de aanvraag.