Afvallen? Niet alleen een kwestie van minder eten

'Ieder pondje gaat door het mondje,' hoor je weleens. Dat is deels waar, maar afvallen gebeurt niet alleen door minder te eten. Meer bewegen – dat moet de klus dan wel klaren, toch? Maar ook dát is niet helemaal waar. Wanneer je gaat afvallen, zijn er namelijk nog een paar factoren waarmee je rekening moet houden. Hier lees je welke dat zijn.

Allereerst is dat je energiebehoefte. Gemiddeld genomen hebben mannen behoefte aan 2.500 calorieën per dag en vrouwen aan 2.000. Maar geen mens is hetzelfde. Daarom is het verstandig om als je wilt afvallen, eerst je BMR te berekenen, de ‘Basale Metabolism Rate’. Je vult dan in wat je leeftijd is, hoeveel je per week sport en wat je op een dag eet.

Ben je bijvoorbeeld een man en sport je weinig? Dan heb je aan minder calorieën genoeg – de standaard 2.500 kan dan voor jou teveel zijn. Op basis van de ingevulde gegevens wordt jouw persoonlijke caloriebehoefte berekend. Zo weet je precies hoeveel jij kan en mag eten om gewicht te verliezen.

Eet minder, maar nooit te weinig

Daarnaast is het belangrijk dat je minder eet – maar nooit te weinig. Als je te weinig eet, krijg je namelijk honger. En wanneer je lichaam honger krijgt, gaat het heel zuinig aan doen met vet. En dat is precies wat je niet wilt. Wat de meeste mensen eigenlijk het belangrijkste vinden wanneer ze afvallen, is namelijk niet dat ze gewicht verliezen, maar dat ze vet verbranden. Hierdoor word je omvang kleiner en zit je soms net iets lekkerder in je eigen lijf.

Wil je afvallen, zorg er dan voor dat je weinig tot geen 'honger' hebt. Dit doe je door je eten over de dag te verspreiden en telkens kleine beetjes te eten. Hierdoor blijft je hongergevoel weg en is je lichaam de hele dag bezig met vetverbranding. Zorg er wel voor dat je goede en geen slechte koolhydraten binnenkrijgt.

Gewicht is maar een cijfer

Ten derde is het goed om te onthouden dat je gewicht slechts een cijfer is. Het zegt niet zoveel over je lichamelijke conditie. Denk maar eens aan topatleten. Zij zijn goed in vorm en absoluut niet te dik – maar wanneer ze op de weegschaal staan, zijn ze niet veel lichter dan een ander. Dit komt omdat spiermassa behoorlijk veel gewicht met zich meedraagt.

Ben je van plan om af te vallen en doe je dit aan de hand van een strak trainingsschema? Wees je er dan van bewust dat je niet per se minder zwaar wordt. Als je dit van te voren weet, voorkom je teleurstellingen en voel je je snel lekkerder in je 'nieuwe' lijf.

Zorg dat je je balans herstelt

Dit positieve gevoel is de sleutel tot afvallen. Naast gezond eten en voldoende bewegen, is het herstellen van de balans in je leven ontzettend belangrijk. Zaken zoals slecht slapen en stress werken gewichtstoename namelijk in de hand. Zolang dit het geval is, is het ontzettend moeilijk om af te vallen.

Begin daarom eens met je rust nemen, ‘nee’ zeggen tegen zaken waar je geen behoefte aan hebt en goed voor jezelf te zorgen op emotioneel niveau. Doe bijvoorbeeld eens een les yoga. Je zult zien dat wanneer je beter in je vel zit, afvallen een stuk voorspoediger verloopt.

Ben jij tevreden over je lijf? Of wil je liever een beetje afvallen? Deel jouw verhaal hieronder!

7 Opmerkingen
Niet van toepassing
Om op een juiste en gezonde manier af te vallen ga je naar een gewichtsconsulent. Alleen jammer dat Zilveren Kruis deze zo slecht vergoed.
Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Frederik, de vergoeding voor de gewichtsconsolent is inderdaad beperkt tot een maximum van drie uur. Ik merk dat je hier een sterke mening over hebt. Wellicht is het interessant om een topic te openen op onze community over het nut om deze vergoeding uit te breiden? Ik ben benieuwd naar je argumenten! Anton

Irene Bakker
Niet van toepassing

wat de gewichtsconsulent betreft hebben Frederik en Anton wel gelijk.

ik ben 5 jaar geleden met een gewichtsconsulent 20 kg afgevallen. dit heb ik grotendeels 

zelfs moeten betalen, " Na ja,  het is ook mijn gewicht" nu ben ik weer 5 kg aangekomen en omdat ik niet weer voor deze kosten wil staan heb ik gisteren een online gewichtsconsulent (gratis) raad gevraagd. ik hoop alleen dat ik met deze online gewichtsconsulent  net zo succesvol ben.

Medewerker

Mooi dat je een alternatief hebt gevonden, wil je ons op de hoogte houden hoe je progressie is?! Waar ben je nu op een het letten?

zonnebloem
Niet van toepassing

Toch wel raar dat een verzekeraar graag gezonde mensen ziet want dat brengt minder kosten met zich mee Maar als het op vergoeden aan komt dan zijn ze niet thuis bijv een persoon is 60 kilo afgevallen nu heeft die persoon last van hangend vel wat alleen operatief verwijderd kan worden maar wordt niet vergoed. ik vindt dat dit vergoed moet worden ten eerste het motiveert de persoon om door te doen. en het is een knappe prestatie wat beloond moet worden en op langere termijn kost het de verzekeraar ook minder

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Zonnebloem! Wij zien iedereen het liefste gezond en zijn daarom hard bezig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Als verzekeraar streven wij niet alleen naar goede resultaten (winst) maar ook naar onze bijdrage aan de samenleving (maatschappelijk nut e.d.). Ik en mijn collega's vinden het net zo belangrijk als jij dat iedereen goede zorg ontvangt. De persoon die jij noemt heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd. Ik  heb erg veel respect voor iemand die zoiets klaarspeelt.  Het zal niet eenvoudig zijn om je leven zo om te draaien!

Waarom vergoeden wij deze kosten dan niet? De vergoedingen uit de basisverzekering worden opgesteld door de overheid en niet door de zorgverzekeraars. In de basisverzekering zit vrijwel geen vergoeding voor 'cosmetische' zorg. Dus zorg waarmee uiterlijk verbetert. Omdat dit niet noodzakelijk is. Het is goed om daar een sterke mening over te hebben maar er is ook wat voor te zeggen. De zorgkosten werden onbetaalbaar voor Nederland omdat er steeds meer ouderen zijn. Het is daarom noodzaak om kwaliteit te verbeteren en te bezuinigen waar mogelijk. Neemt niet weg dat het afvallen een grandioze prestatie is. 

 

Je snijd wel een goed discussiepunt aan maar ik ben ook benieuwd waar je de grens legt qua vergoedingen? Zin om hierover mee te praten op ons forum? We zien je graag tegemoet! 

Gast

Ik vind het belachelijk dat zo iemand niet wordt geholpen. Als je jong bent en je levert zo'n prestatie en je blijft zitten met zo'n lijf zit je geheid zo meteen bij een psychiater en dat wordt dan weer wel vergoed.