Aan het werk gaan na kanker succesvol met professionele steun

Weer aan het werk na de behandeling van kanker. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt na zo’n heftige periode. Toch blijkt dat het revalidatieproces enorm geholpen is bij het snel weer aan de slag gaan. Daarom begeleidt Re-turn medewerkers die herstellen van kanker bij hun terugkeer naar de werkvloer.

Als je de diagnose kanker krijgt, staat je wereld op zijn kop. Overleven staat voorop, werken lukt dan vaak niet meer. Hierdoor kun je lange tijd uit de roulatie raken. Als na een maandenlang ziekbed dan eindelijk herstel inzet, rijst vanzelf een keer de vraag: kan ik weer aan het werk?

Grenzen herontdekken 

Na de behandeling van kanker weer aan de slag in je oude functie blijkt een positieve invloed te hebben op de revalidatie. Stap voor stap kun je je grenzen ontdekken en uitvinden wat wel en niet haalbaar is op een dag. Terugkeren in het arbeidsproces herstelt daarnaast het sociale contact, biedt zingeving en financiële zekerheid en zorgt bovendien voor de nodige afleiding. Het belang hiervan is niet te onderschatten in deze fase van herstel.

Niet alleen

Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Weer beginnen met werken na de behandeling van kanker is erg intensief en dat op een moment dat je er maar weinig energie voor hebt. Het kan daarom prettig zijn als iemand je hierbij steunt. Zorgorganisatie Re-turn helpt mensen na kanker hun baan weer op te pakken.

Dit gaat als volgt. Allereerst kiest de medewerker samen met de werkgever voor hulp van buitenaf. In de methode van Re-turn, genaamd Werkkracht bij Kanker, start de begeleiding met een gesprek bij de medewerker thuis. Hierin probeert de zorgorganisatie te achterhalen wat die nodig heeft bij zijn werkhervatting. Dat houdt overigens meer in dan alleen het helpen vinden van een goede balans op de werkvloer. Ook regelmatig sporten en nazorg bij herstel maken deel uit van het begeleidingsprogramma.

Re-turn geeft coaching aan de medewerker die weer aan de slag is. Thuis en op de werkvloer. Zo wordt geleerd te praten over je gezondheid met collega’s en hoe je kunt omgaan met de gevolgen van de behandeling, zoals een schommelend energieniveau en concentratieproblemen.

Positieve ervaring

Deelnemers van Werkkracht bij Kanker geven in evaluaties aan dat de begeleiding een enorme steun in de rug is bij het ervaren van hun mogelijkheden. Ze ontwikkelen een nieuwe kijk op zaken als werk, sport en ontspanning. En ze keren eerder, beter voorbereid en met meer energie terug op de werkvloer. Zilveren Kruis steunt Re-turn daarom bij verder onderzoek naar het effect van tijdige professionele ondersteuning bij re-integratie na kanker.

Ben jij of ken jij iemand die na de behandeling van kanker wil terugkeren op de werkvloer? Meld je dan aan via www.re-turn.nl. Samen kun je het verschil maken.