6 redenen waarom de kosten van de zorg almaar stijgen

'De zorg wordt onbetaalbaar'. 'Premies weer omhoog'. 'Bezuinigingen in de zorg onvermijdelijk'. Het zijn uitspraken die je zomaar uit de krant haalt. Stijgende zorgkosten: het is inmiddels zo gewoon geworden dat de reden van de stijging vaak onvermeld blijft. Daarom hier de belangrijkste zes oorzaken op een rij. 

De afgelopen zestig jaar zijn de zorgkosten elk jaar flink gestegen. Een doorsnee gezin betaalt bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Waardoor komt dat?

1. Vergrijzing
Ouderen vragen meer zorg, en Nederland vergrijst nu eenmaal. Maar dit verklaart de stijgende zorgkosten maar voor deel.

2. Nieuwe technologie
De medische wereld boekt vooruitgang, waardoor steeds meer mensen kunnen worden geholpen en genezen. Ziekten waar men vroeger aan overleed, zijn nu goed te behandelen met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes. Door deze toenemende mogelijkheden leven we langer, maar stijgen de kosten ook weer. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes opsporen en die vragen vervolgens om behandeling.

3. Zorggebruik neemt toe
Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van zorg. We gaan steeds vaker naar de huisarts, het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg. Ook al blijkt dat een deel van alle huisartsbezoeken onnodig is en spoedeisende hulp is lang niet altijd daadwerkelijk spoedeisend.

Bekijk het animatiefilmpje Nederland Gezond en Wel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarin zij laten zien hoe de zorg in Nederland er voor staat.

gezondenwel.png

4. Hogere eisen
We gebruiken niet alleen vaker zorg, we stellen er ook steeds hogere eisen aan. We willen minder ongemak. Voorbeeld: patiënten willen tegenwoordig uitgebreid geïnformeerd worden over de risico’s van een behandeling. Of mensen willen in een verpleeghuis niet meer met anderen op één kamer slapen. Veranderingen die de zorg duurder maken.

5. Meer begeleiding
Nederland investeerde in de afgelopen decennia steeds meer in de begeleiding van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook deze extra zorg en extra kwaliteit is niet gratis.

6. Chronisch zieken
Veel ziekten waar men niet meer aan overlijdt, zijn niet per se genezen maar chronisch geworden. Ook komen sommige van deze ziekten, zoals suikerziekte en de longaandoening COPD, door een bepaalde levensstijl op steeds jongere leeftijd voor. Dit brengt een leven lang kosten met zich mee.

Wil je zien hoeveel zorg we met z'n allen gebruiken en wat dit kost? Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de meest actuele cijfers op de website staan. Hier vind je bijvoorbeeld de kerncijfers van de Zorgverzekeringswet.

Wat moet er volgens jou gebeuren om de zorg goed én betaalbaar te houden voor iedereen? Deel je mening in een reactie hieronder.

22 Opmerkingen
Anita Peeters
Niet van toepassing

Geen geld over de balk gooien, eerst nadenken/plannen.


Salarissen/bonussen directieleden omlaag (anders is het pure diefstal).  


Een vraagbaak landelijk beschikbaar stellen welke alle artsen kunnen raadplegen, m.b.t. de reeds bekende aandoening van een patient. En waarin ervaringen (oorzaak-oplossing) van artsen geplaatst kunnen worden zodat een arts gerichter kan gaan zoeken bij een nieuwe patient. Dus geen onnodige onderzoeken meer, omdart er meer kans op slagen is in het begin.

 

Verder, de Nederlandse burger wil niet opgelicht worden door de vermelding dat de zorgkosten steeds hoger worden en waarbij dan ons geld besteedt wordt aan andere onnodige zaken. Want, wat gebeurt er met het absurd hoge eigen risico, dat gaat m.i. niet naar de zorg. Stop de oplichting dus! Dit is niet gericht aan de zorgverzekeraars maar aan de politiek.  

Paul van den Abeele
Niet van toepassing
Ik ben van menig dat de redenen per groep verdeelt zijn en ik daarom vind dat die groep voor de behandeling,medecijnen enz. zelf dan er voor moet betalen en het niet versprijden over de mensen die daar geen gebruik van maken.
P Vonk
Niet van toepassing

Punt 1 en 2 maken het logisch dat de zorgkosten stijgen. De ouderen verdienen gewoon de zorg die ze nodig hebben en daar moet niemand aankomen. Ook ik het belangrijk dat steeds meer ziekten beter en sneller op te sporen zijn en te genezen zijn door de nieuwe technologie. Helemaal mee eens dus!

 

Dan komt punt 3. Want het is inderdaad zo dat veel mensen om elk wisserwasje naar de huisarts rennen. Neem het beleid van België. Een bezoekje aan de huisarts kost €25,- waarvan ze €23,- terug krijgen. Zo zul je zien dat er veel minder mensen snel naar de dokter zullen gaan.

 

Punt 4. Als ik ergens voor behandeld moet worden, wil ik ook graag goed geïnformeerd worden. Als ik later naar een verpleeghuis moet, wil ik ook graag mijn privacy en eigen kamer. Deze mensen hebben genoeg moeten doen in hun leven. Laat ze hun laatste jaren/maanden lekker in rust leven. Ik vindt dat hier geen extra kosten voor moeten zijn en dat de burgen hier voor op moet draaien.

 

Punt 5. Ook deze mensen hebben de zorg keihard nodig. Deze mensen kunnen niet voor zichzelf zorgen of hebben goede begeleiding nodig. Hier mag ook de gewone burger niet voor opdraaien. Voor deze mensen en net als voor ouderen moet er gewoon genoeg zorg zijn en al helemaal niet op bezuinigd worden (wat zeker wel gebeurd!).

 

Punt 6. Dat veel kinderen en jonge mensen op vroege leeftijd dit soort ziekten krijgen is vaak ook helemaal hun eigen schuld of die van de ouders. Kinderen vol proppen met suiker en de hele dag maar achter de computer of tablet zetten. Ze krijgen geen beweging. Ik vindt het niet gek hoor dat ze dit soort ziektes krijgen... Jullie hebben het over een bepaalde levensstijl. Dat betekent dus dat ze het hunzelf aandoen. Waarom moet de burger dan opdraaien voor deze kosten??

 

Daarbij komt ook nog het vluchtelingen probleem. Deze mensen kun je het niet kwalijk nemen, want ze komen hier om veiligheid op te zoeken. Maar de regering zorgt voor zorg voor deze mensen en wij kunnen dat betalen!

 

Kortom, het is niet eerlijk dat wij betalen voor zorg voor een ander. Het moet allemaal een stuk eenvoudiger en goedkoper kunnen. We moeten is stoppen met naar het probleem te kijken en die proberen op te lossen. We moeten naar de oorzaak kijken!

Monique T
Niet van toepassing
Ik ga me echt afvragen of er OOIT nog een moment komt wanneer de premies niet omhoog gaan. Salarissen stijgen niet mee... Dus het houdt echt een keer op. Wanneer zien jullie dat nou eens? Een goede daad zou eens zijn om naar de mensen te luisteren! We kunnen het gewoon niet meer betalen.. #raadendaad
Yvonne2
Niet van toepassing

Wat dacht u van suikertax en vettax invoeren (en groenten en fruit goedkoper maken). Rokers, alcoholisten, obesen en anderszins verslaafden betalen hogere premies (controlesysteem ook voor eigen rekening) en een hoger eigen risico/bijdrage bij verslavings- of obesitas gerelateerde aandoeningen. Bij medische kosten agv risicosporten als skieën en zaalvoetbal zelf de kosten laten betalen.

 

Particulier laten bijverzekeren voor risicosporten op dezelfde wijze zoals een reisverzekering (daar betaal je ook extra premie voor wintersport of duiken).

 

Ouders van te dikke kinderen nu al hogere premies laten betalen om voor de behandelkosten van diabetes later al vast te "sparen". Misschien stimuleert dat ook om hun kinderen meer te sturen naar een gezond gewicht.

 

 Bovenstaande zijn allemaal zaken waar iedereen zelf invloed op kan uitoefenen en waar anderen wel aan mee moeten betalen. Verzekeren doe je tegen niet of slecht beinvloedbaar onheil van buitenaf. Niet tegen iets wat je zelf had kunnen voorkomen. Wanneer mijn woning door achterstallig onderhoud instort dan keert de verzekering vast niet uit. Tref mensen in hun portemonnee en dan verandert het gedrag.

 

Daarnaast vind ik de salarissen, bonussen en wachtgelden in de top buitensporig hoog en niet in verhouding tot het aantal uren dat wordt gewerkt of het verantwoordelijkheidsniveau/risico. Wanneer de postkamer staakt dan storten bedrijven in als kaartenhuizen dus dat is net zulk verantwoordelijk werk.

Globetrotter
Niet van toepassing

Ten eerste merk ik op dat er bijna 400.000 mensen geen zorgverzekering hebben/betalen, dat is na zoveel jaar nog steeds niet veranderd. In die zin moet er de mogelijkheid zijn de zorgpremie van het salaris in te kunnen houden. En wat doet men via een nieuwe wet per 1/1/2016 ? Dat mag niet meer door/via de werkgever ingehouden worden, dus dat wordt straks nog meer.

Nu dus 400.000 onverzekerd x 1200 euro = 480.000.000, wat door de betalers opgehoest moet worden.

 

Ten tweede vind ik het onrechtvaardig dat het eigen risico, opnieuw omhoog, inkomensafhankelijk moet zijn, het is met een uitkering of lagere inkomsten niet op te brengen. Of je nu in 10x mag betalen of in 1x, je bent 385,00 kwijt, dus verspreid betalen is ook niet de oplossing. Wanneer komt de politiek de chronisch zieke tegemoet, want nu wordt-ie gestraft.

Hilda
Niet van toepassing

Wanneer komt er een controlerende instantie voor franschisers ,  zijnde specialisten die alleen naar eigen portemonnee en specialisme kijken. Bedrijfsblindheid!

maar specialist die ook goedbedoeld patiënten doorsturen voor bv darmonderzoek maa r omdat dit eigenlijk niet in eigen specialisme valt wel gedeeltelijk uitslag krijgt maar niet alles  maar voor verder onderzoek wordt patiënt doodleuk doorgestuurd naar ander specialisme .

Maw

1.  afspraak drie maanden later, nog 3 maanden extra ziekteverlof,

2.  Opnieuw narcose/pijn/spanning uitslag biopt

3.  Opnieuw personeel/ behandelkamer/onderzoekskosten 

4.  Opnieuw specialist

5.  Opnieuw vervolgafspraak

 

ik begrijp dat iedereen aan het werk wil blijven, maar wanneer komt er een einde aan deze plukpraktijken en wordt alles goed gecoördineerd in het belang van patiënt en verzekerden?

M W
Niet van toepassing

Ten eerste moet iedereen de zorg krijgen die hij of zij nodig is ,dit moet niet afhankelijk zijn van leefdtijd , status dan wel inkomen en ZEKER NIET GEZONDHEID  .

 

de kosten door de zorggebruiker zelf laten betalen ipv collectief , schiet ook niet op ben je ook geen verzekering meer nodig je betaald immers toch al alles zelf , en dan komt de vraag waarom moet ik verplicht verzekeren de rekening beland toch al bij de gebruiker  

(is nu al grotendeels zo geregeld )

 

ik denk dat er wat gedaan moet worden aan  situaties die meer geld kosten op langer termijn bijvoorbeeld in de tandartszorg 18+

 

18+ tandarts kosten geen vergoeding uit bassispaket

aanvullende vergoed veelal voor 75%

de uitgebreidste pakketen kom je alleen met n geweldig gebit voor in aanmerking

dus je toch al onderhoudsvragend gebit moet gewoon wachten tot die aan vervanging toe is , kunstgebit wordt wel vergoed uit basis paket

oplossing kleine vergoeding preventief uit basis paket , woord zegt het al van alle zorg basiszorg in het basispaket werkt preventief en kosten verlagend op langere termijn .

 

 

 

Community Manager

Het is wel duidelijk dat het een onderwerp is wat bij veel mensen leeft. Dat is te zien aan jullie uitgebreide reacties met veelal goede ideeën. Een aantal reacties vind ik interessant en reageer ik graag op:

 

“Ben van menig dat de redenen per groep verdeelt zijn en ik daarom vind dat die groep voor de behandeling,medecijnen enz. zelf dan er voor moet betalen en het niet versprijden over de mensen die daar geen gebruik van maken”

 

@ paul Interessant punt. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat voor iedereen iets anders belangrijk is. De een gebruikt medicijnen en voor iemand anders is fysiotherapie erg belangrijk. Als ik jouw voorstel goed begrijp wil je solidariteit per groep in plaats van voor heel Nederland, zoals het nu geregeld is? Hoe zou dit er in jouw ogen uit moeten zien voor mensen die gebruik maken van zorg waarvan de kosten heel hoog zijn? Zoals kankerbehandelingen of transplantaties bijvoorbeeld?

 

“Ten eerste merk ik op dat er bijna 400.000 mensen geen zorgverzekering hebben/betalen, dat is na zoveel jaar nog steeds niet veranderd. In die zin moet er de mogelijkheid zijn de zorgpremie van het salaris in te kunnen houden. En wat doet men via een nieuwe wet per 1/1/2016 ? Dat mag niet meer door/via de werkgever ingehouden worden, dus dat wordt straks nog meer.

Nu dus 400.000 onverzekerd x 1200 euro = 480.000.000, wat door de betalers opgehoest moet worden.”

 

@ globetrotter Het klopt dat we met z’n alle betalen voor de mensen die niet betalen. In ieder geval de eerste 6 maanden dat iemand geen premie betaalt. Elke verzekeraar moet deze kosten dekken. Gemiddeld betaalt een verzekerde 29 cent per maand aan de kosten van wanbetalers bij Zilveren Kruis. Ben benieuwd wat je vind van deze kosten!

 

"Ik ga me echt afvragen of er OOIT nog een moment komt wanneer de premies niet omhoog gaan. Salarissen stijgen niet mee... Dus het houdt echt een keer op. Wanneer zien jullie dat nou eens? Een goede daad zou eens zijn om naar de mensen te luisteren! We kunnen het gewoon niet meer betalen.. #raadendaad"

 

@ monique, Ik snap dat je je zorgen maakt over de stijging van de premie. De stijging van de premie heeft als oorzaak dat de zorgkosten in Nederland stijgen o.a. door de redenen die hier boven in het blog benoemd worden. Heb jij ideeën over wat er moet gebeuren om de zorg goed en betaalbaar te houden? We luisteren graag naar onze verzekerde en gaan graag met jullie in gesprek. Vandaar ook deze community!

johan1975
Niet van toepassing

maakt het een verschil dan als we een opmerking doen. ben bang van niet...verhoging wordt toch door je strot geduwt of we het willen of niet. of je nu rijk of arm bent verhoging komt toch. nog even en is het voor vele niet meer te betalen. en zal er in de toekomst alleen maar meer mensen ziek worden en hulp nodig hebben, puur om dat ze niet meer durfen naar ziekenhuizen te gaan of arts te bezoeken enz enz om dat het niet meer betaalbaar is of wordt, met de voor uitzicht dat de mensen die wel betalen de polis in de toekomst alleen maar hoger worden. ik zou zeggen hou het betaalbaar voor iedereen zo dat iedereen de zorg kan krijgen die iedereen verdient en voor betalen!!!

Community Manager

Hoi Johan, ik ben zeker van mening dat het verschil maakt als je een opmerking maakt. Juist omdat het goed is met elkaar te kijken wat we kunnen doen. Heb jij bijvoorbeeld ideeën over hoe we de zorg in Nederland meer betaalbaar kunnen houden na het lezen van het bovenstaande blog?

Billyboy
Niet van toepassing

Niet meer moeilijk doen en buitenlandse rekeningen voor spoed eisende hulp, die minimaal 40% lager zijn dan de hier gebruikelijke vergoedingen, gewoon betalen.

Webcare

Hoi @Billyboy, proef in je mening dat je ervaring hebt met zorgkosten in het buitenland. Heb ik het goed? Vind jij een in verhouding  lage zorgkostennota altijd een goede reden om zonder vragen uit te betalen?

Top bijdrager

Ik denk dat we ook een klein beetje bijdragen als we zuinig met onze hulpmiddelen en medicijnen omgaan.

 

Ik doe dat al jaren en word uitgelachen als ik dat vertel

 

Ik bestel nooit veel medicijnen tegelijk als ik niet zeker weet of die veranderd gaan worden of blijvend zijn

 

Insuline ampullen gooi ik niet half vol weg

 

Ik bestel nooit bulk voorraad, hetgeen mij deze zomer toen accuchec niet kon leveren, veel problemen opleverde

Ik bestel altijd pas als ik aan het laatste doosje begin, dus er blijft nietdss liggen of wordt weg gegooid.

 

Zal toch ietsje schelen lijkt me en ik voel me daar goed bij omdat ik toch al chronisch ziek ben

Community Manager

Wat mooi om te lezen dat je hier zo bewust mee bezig bent Colliore! Goed dat je het ook doet omdat je je hier zelf goed bij voelt.

Wel vervelend dat doordat je hier zo bewust mee omgaat je wel een keer in de problemen bent gekomen met je Accucheck. Hoe is dat uiteindelijk opgelost?

Geregelde bezoeker

En punt 7:   mismanagement van de zorgmarkt zelf.  
Ik noem even het gevalletje thyraxtekort agv "productieproblemen" bij de farmaceut. 400.000 patiënten die opnieuw ingesteld moeten raken op een nieuw medicijn en daarvoor geïntensiveerde medische begeleiding nodig hebben van in het gunstigste geval de huisarts en anders een dure specialist.  Je zou dit als een paard-van-Troje-argument onder punt 3 kunnen scharen, maar dat is wel heel erg sneaky. Er is inderdaad sprake van toegenomen zorggebruik, maar geen schildklierpatiënt die hier zelf voor opteert. Het zou alle partijen in de zorgmarkt sieren als ze eens een kritische blik zouden werpen in de spiegel. 

 

Webcare

Hoi@_jellie Je reacties laten duidelijk zien dat jij ons in de discussie rond Thyrax een rol in toebedeelt om het probleem op te lossen. Zoals we aangeven staan wij ook met onze rug tegen de muur. 

 

Natuurlijk opteert niemand voor het slikken van geneesmiddelen. Aan jou de vraag Jellie: hoe zie jij het voor je als we onszelf in de spiegel aankijken?

Wat kunnen we oplossen volgens jou?

Geregelde bezoeker

Dag Pauline,

 

Laten we hier even 'on topic' blijven. Mijn punt is dat er veel maatschappelijke ontwikkelingen zijn die de zorg duurder maken. Die zijn mooi verwoord in bovengenoemd artikel. En zeker terecht om daarin ook de patiënt te wijzen op zijn/eigen aandeel daarin ( stellen van hoge eisen, te snel en/of onnodig aanspraak doen op zorg). Maar er is meer dan dat. Er zijn ook invloeden die raken aan de wijze waarop de zorg georganiseerd is, op macro en micro niveau, die ik dus niet terugzie in dit artikel. Het thyraxtekort en daarmee gepaard gaande kosten is zo'n voorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld de inefficiëntie van werken van sommige zorgaanbieders. Of de verspilling van medicijnen. Daar is nog heel wat winst te boeken. Dus niet alleen met de vinger wijzen naar alles wat 'buiten' speelt, maar ook kritisch durven reflecteren op de eigen rol. En daarmee bedoel ik in dit geval dus de gehele zorgmarkt, niet uitsluitend de zorgverzekeraar. 

 

Wat betreft je andere vraag. Ik kan het mij gewoon niet voorstellen dat je als (collectief van) zorgverzekeraars met je rug tegen de muur staat. Op zoveel gebieden voeren jullie invloed uit, maar hierbij (toenemend medicijntekort in NL) zou dat niet kunnen? In de kamerbrief van Minister Schippers lees ik bijvoorbeeld over een werkgroep waarin ook zorgverzekeraars deelnemen en die al sinds 2013 bij elkaar komt. Wat is daarin bijvoobeeld jullie aandeel? Waarover wordt gesproken? Welke oplossingen brengen de zorgverzekeraars in om een stap voorwaarts te komen? Waarom wel als collectief naar de rechter om de NzA aan te klagen voor mystery shoppen, maar niet een collectief kritisch geluid in deze situatie? 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hi _Jellie, het is inderdaad belangrijk voor ons als zorgverzekeraar onze rol te pakken. Ik denk ook niet dat wij het met iedereen eens gaan worden over wat onze rol is. De een zal minder invloed van de zorgverzekeraar willen zien dan de ander, een derde vind ons zelfs niet meer dan een bonnetjesfabriek. Daarnaast hebben we zelf natuurlijk ook onze eigen visie, verantwoordelijkheden en zaken die wel en niet binnen onze macht liggen. Thyrax is een hele specifieke, ik denk dat we daar wel over duidelijk hebben dat wij daar een andere rol voor onszelf zien dan degene die jij ons toe bedeeld. 

 

Uit jouw verhaal (hier en elders op de community) komt sterke behoefte aan transparantie naar boven. Is dat hetgeen wat jij mist? Zijn er dingen die jij echt graag zou willen weten? We staan ervoor open het gesprek aan te gaan over onze rol, net als veel van onze interne experts. Als jij je behoefte kunt aangeven gaan wij achter de info aan voor je.

Geregelde bezoeker

Dank voor je reactie Jeppe. Terecht kunnen we van mening (of misschien is verwachting in dit kader nog een beter woord) verschillen over rol en invloed van de zorgverzekeraar.  Ik denk dat dat zeker het geval is. Daar gaan we niet uitkomen vermoed ik zo. 

 

Maar transparant zijn over je eigen rol vind ik inderdaad essentieel. En misschien stel je wel terecht, dat die wens voortkomt uit de ondoorgrondelijke zorgmarkt, waarin de burger steeds meer lijkt te moeten betalen voor wat we enerzijds kunnen beredeneren, maar anderzijds ook met regelmaat kunnen koppelen aan al die gevalletjes 'paarse krokodil' die we in de zorgmarkt tegenkomen. Dat we een zorgverzekering hebben om ons -zoals het woord doet vermoeden- te verzekeren van zorg, om er vervolgens achter te komen dat een deel van die zorg (beschikbaarheid van medicatie) niet binnen de zorgplicht van die verzekeraar valt.

 

Het zou mij zeker helpen om antwoord te krijgen op de vragen in voorgaande post. Wat is jullie aandeel in de werkgroep die zich, in opdracht van het Min VwS, buigt over oplossingen over het tegengaan van medicijntekorten?  Maar ook wat jullie aandeel is in het vaststellen van het eigen risico van patiënten en het borgen dat deze niet oneigenlijk wordt aangesproken?

Starter

Gisteren naar het programma Radar gekeken ben verbijsterd hoe de zorg in elkaar zit we betalen met z'n allen veel te veel het zorgsysteem moet op de schop het moet anders , als een arts zelf niet weet hoveel een consult kost . We moeten met zij n allen willen dat het anders moet

Webcare
Webcare

Ha Annelies, was interessant hé, heb je gisteren deel 2 ook gezien? 
Groet, Kim