4 belangrijke weetjes over hooikoorts

De lente hangt in de lucht. Hoewel dit voor sommige mensen heerlijk is, is het voor anderen ontzettend lastig. Want wanneer de bomen in bloei staan, zweven de pollen je om de oren. En dat betekent voor veel mensen dat ze last krijgen van brandende ogen, niesbuien en loopneuzen. Hallo lente! En hallo hooikoorts. Vier dingen die je moet weten over deze vervelende allergie.

1. Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is letterlijk een pollenallergie, een reactie van je afweersysteem op rondzwevend stuifmeel. Gedurende het jaar laten veel bomen en planten hun pollen los. Hiermee bestuiven ze elkaar. Heel handig voor de natuur, maar niet zo fijn als je hooikoorts hebt. Want wanneer de rondzwevende pollen in je ogen of neus komen, irriteren ze je slijmvliezen. Hierdoor ontstaat een soort ontstekingsreactie, waarvan je onder meer niesbuien, jeukende ogen en een loopneus krijgt. Klinkt het bekend? Je bent lang niet de enige: zo’n 25% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Ook als je er nog nooit last van hebt gehad, kun je het op een dag toch krijgen. De overgevoeligheid voor pollen kan namelijk zomaar ontstaan.

2. Kun je ook hooikoorts krijgen in de winter?

Bomen die de meeste problemen veroorzaken zijn berken, wilgen en hazelaars. Zij laten hun stuifmeel los zodra de temperaturen stijgen: februari, maart en april zijn daarom lastige maanden als je hooikoorts hebt. Maar ook andere planten maken zich schuldig aan de irritatie van jouw slijmvliezen. Grassoorten zoals het veldbeemdgras en doddengras bijvoorbeeld. Deze verstuiven vooral in de maanden mei, juni, juli en augustus, waardoor je ook in de zomer last kunt krijgen van hooikoorts.

In de winter zijn de meeste bomen en planten wel uitgebloeid. De kans dat je dan last krijgt van hooikoorts is best klein. Toch is het niet onmogelijk: sommige varianten van de els bloeien bijvoorbeeld al in januari. Als het 's winters niet koud genoeg is geweest, kan het zijn dat deze boom al in december of januari zijn pollen loslaat. Met alle loopneuzen en niesbuien van dien.

3. Hoe komt het dat de één meer last heeft van hooikoorts dan de ander?

Hoewel pollen zorgen voor de klachten van hooikoorts, zijn zij niet de oorzaak hiervan. De schuldige is hier je immuunsysteem. Wanneer het rondzwevende stuifmeel in contact komt met de slijmvliezen in je neus, gebeurt er in principe niets. Maar als je een overgevoelig immuunsysteem hebt, maken je slijmvliezen opeens het stofje histamine aan. Dit waarschuwt je lichaam: alarm, indringers! Alles wordt in werking gezet om het binnengekomen stuifmeel te bestrijden. Een ontstekingsreactie is hiervan het resultaat.

Hoe het komt dat bij de ene persoon het immuunsysteem zo snel alarm slaat en bij de ander niet, daar zijn wetenschappers nog niet over uit. Sommigen denken dat kinderen die opgroeien in een schone omgeving, vaak niet 'genoeg' infecties krijgen. Hierdoor zou het immuunsysteem zich niet goed leren beschermen tegen indringers. Eenmaal volwassen, zijn pollen en stofjes al genoeg aanleiding voor een allergische reactie. Andere wetenschappers denken dat hooikoorts te maken heeft met aanverwante klachten zoals astma of voedselallergie. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor appels, dan ben je ook gevoelig voor de pollen uit de appelboom. Hoe het ook komen mag, hooikoorts is en blijft ontzettend vervelend.

4. Bestaat er dan een medicijn tegen hooikoorts?

Nee, er bestaat helaas nog geen middel tegen hooikoorts dat je ervan doet genezen. Gelukkig zijn er wél middelen op de markt, waarmee je de symptomen kunt verlichten. Denk aan neusspray, tabletjes of oogdruppels. Deze kun je vaak zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Als je heel erg last hebt van hooikoorts, kun je ook naar de huisarts gaan. Hij kan dan speciale medicijnen op doktersrecept voorschrijven.

Ook als je besluit geen geneesmiddelen tegen hooikoorts te gebruiken, is dat geen probleem. De allergie is namelijk niet gevaarlijk. Zodra de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen je klachten ook weer. En hooikoorts kan zelfs voorgoed overgaan. Veel mensen groeien er namelijk overheen. Hoe dat komt, dat weten artsen niet, maar meestal verdwijnt hooikoorts net zo spontaan als dat het kwam.

Last van hooikoorts? Wat zijn jouw huis-, tuin- en keukentips tegen deze vervelende kwaal?