13 Europese vakantiebestemmingen: heb jij je vaccinatie al?

De meeste mensen die een vakantie naar Zuid-Amerika, Afrika of Azië boeken, denken meteen aan vaccinatie. Het is namelijk algemeen bekend dat je daar nare ziekten kunt oplopen. Toch is die reisprik of -pil niet alleen belangrijk voor verre bestemmingen. Ook dichterbij huis kun je besmet raken, bijvoorbeeld met hepatitis A. Lees hier om welke Europese landen het gaat en hoe je je kunt beschermen.

In sommige Europese landen loop je meer risico om een vervelende ziekte op te lopen. Dit komt meestal omdat het hygiëneniveau in deze landen lager is. Een groot feest voor gevaarlijke virussen en bacteriën, want die kunnen zich zo makkelijker verspreiden via het eten, drinkwater en in toilet- en wasruimten. Hierdoor liggen ziekten zoals hepatitis A en DTP op de loer, vervelende aandoeningen die je met een inenting eenvoudig kunt voorkomen.

Reis veilig

Je hebt meer kans om in aanraking te komen met dit soort virussen en bacteriën als je naar onderstaande Europese vakantiebestemmingen reist.

 • Albanië
 • Belarus / Wit-Rusland
 • Bosnië en Herzegovina
 • Bulgarije
 • Kroatië
 • Macedonië
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Roemenië
 • Servië
 • Slovenië
 • Turkije

vaccinatie-europa2.png

De juiste prik

Om met een gerust hart op reis te gaan naar deze landen, doe je er verstandig aan om je te laten inenten tegen hepatitis A en DTP. Afhankelijk van je vakantiebestemming kunnen nog meer voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Hepatitis A
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wekenlang vermoeidheid, misselijkheid, koorts, verminderde eetlust en buikpijn kan veroorzaken. Je beschermt je hiertegen met twee prikken die ten minste zes maanden na elkaar komen. De eerste inenting is voor één jaar, de tweede verlengt de werking met minstens vijfentwintig jaar.

DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Bij difterie laat een bacterie de keel ernstig opzwellen. Dit bemoeilijkt de ademhaling. Als hierbij gifstoffen in het bloed terechtkomen, kan dit ernstige schade aanrichten aan hart en hersenen. Tetanus ontstaat via een wondinfectie door vuil of een dierenbeet, en dit kan ernstige spierkrampen veroorzaken. Het poliovirus belemmert de spierwerking eveneens, maar dan door verlamming. De zogeheten DTP-vaccinatie beschermt tien jaar tegen deze drie ziekten. Check dus of je nog beschermd bent en laat je zo nodig opnieuw inenten.

Vergoeding voor vaccinatie

Heb je een aanvullende verzekering bij Zilveren Kruis, en haal je je vaccinatie bij een zorgverlener waarmee wij samenwerken? Goed nieuws: je vaccinatie wordt volledig vergoed. Ga je naar een andere zorgverlener dan vergoeden wij tot een maximum bedrag. Bekijk hier alle details.

Dus, ga je binnenkort op reis? Bekijk dan op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering welke vaccinatie je nodig hebt of maak een afspraak bij een zorgverlener in jouw buurt.

Praat verder over reizigersvaccinaties met andere vakantiegangers op het forum.

Lees ook: Checklist voor vertrek: ga jij goed voorbereid op reis?

10 Opmerkingen
PvandenThillart
Niet van toepassing

Zijn er vaccinaties nodig voor een vakantie in Thailand?

Community Manager
Community Manager

Hallo PvandenThillart,

Je kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering per land zien wat zij adviseren. In het geval van Thailand verwacht ik wel dat zij vaccinaties adviseren. Wij vergoeden vaccinaties vanaf aanvullend 1 ster. Je kunt hier lezen hoe dit werkt. Als je kiest voor een gecontracteerde leverancier dan vergoeden wij de noodzakelijk vaccinaties volledig. Ben je zelf van plan om Thailand te bezoeken? Ik wens je dan alvast heel veel reisplezier. 

 

piet van den Engel
Niet van toepassing

Ik ben mogelijk ooit ingeent maar ik weet niet meer waneer ook niet waarvoor en door wie.

Ik wil mij voor een reis in laten enten.

Kan het kwaad als je achteraf ergens voor ingeent bent.

groeten Piet

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Piet, of een dubbele vaccinatie in die zin schadelijk kan zijn durf ik niet te zeggen. Voor vaccinaties verschilt het ook hoe lang een vaccinatie bescherming geeft. Die informatie vind je hier. Ik raad je aan contact op te nemen met een gecontracteerd vaccinatiebureau, en daar je vraag te stellen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is er vergoeding voor je vaccinatie. Meer informatie daarover vind je hierboven ook in de blog. 

Danielle B
Niet van toepassing

Beste ZilverenKruis,

 

Ik vind het schandalig dat een zorgverzekeraar nu ook de farmaceutische industrie helpt om geld te verdienen aan vergiftiging van mensen...en dan ook nog met een leugen....er is zo toch overduidelijk geen sprake meer van 'zorg' verzekeraar....

 

http://delangemars.nl/2016/05/16/vaccinatieprogrammas-risicovol-maar-winstgevend-voor-bedrijven/

 

 

De DTP vaccinatie zit namelijk wel degelijk in het rijksvaccinatieprogramma en dan ook nog de DKTP, waar dus bij de DTP de kinkhoest uit de cocktail is verwijderd...

 

-  DKTP: vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
-  DTP: vaccin tegen difterie, tetanus en polio.

 

Als jullie trouwens beweren dat de DTP vaccinatie 10 jaar bescherming biedt, vraag ik me toch af waarom een een kind tot zijn 9e levensjaar deze DTP wel 6x krijgt toegediend?????!!!! 

 

Zorg wordt steeds meer uitgekleed, maar hier kan ineens wel vergoeding voor worden gegeven in een aanvullende verzekering....maar dat is natuurlijk alvast een investering voor nieuwe patiëntenaanloop, die als gevolg van vaccinaties weer andere klachten/ziekten kunnen krijgen en daarmee weer een klant worden/blijven van de farmaceutische industrie....Het draait tenslotte allemaal om geld, en niet meer om zorg....

 

De gebruikte hulpstoffen in DKTP-Hib, Pneu, BMR, DKTP, DTP, HPV vaccins voor kinderen
-  Aluminiumfosfaat is een metaal. Bewezen toxische effecten op het zenuwstelsel en is tevens één van de mogelijke oorzaken van de ziekte van Alzheimer.
-  Calciumchloride (dihydraat) is schadelijk bij inslikken en inademen. Het is een afvalproduct van bepaalde industriële procedés. Het tast vele metalen en bouwmaterialen aan. Het kan irritatie geven aan aderen, longen, maag-darmkanaal en ander weefsel. Het moet in elke vorm worden weggehouden van kinderen.
-  Fenolrood (phenolsulfonphthalein), Ph indicator inkt. Genotoxisch. Mogelijke oorzaak van lever-, nier-, hart- en luchtwegbeschadiging.
-  Formaldehyde (formaline) is zeer giftig. Verstoort het immuunsysteem. Kan chronische bronchitis en oogirritatie veroorzaken. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) hebben sinds 2004 bewezen dat deze stof kankerverwekkend is.
-  2-fenoxyethanol is giftig en de ether van fenol en etheenglycol (antivries). Irriterend voor ogen, huid en luchtwegen, veroorzaakt een ernstige verstoring van het centraal zenuwstelsel. In hoge dosering is het dodelijk.
-  Kaliumfosfaat wordt gebruikt als voedingsadditief (E340) en kan hyperactiviteit, darmstoornissen en een onbalans in het natuurlijk calcium / fosforevenwicht veroorzaken.
-  Kaliumchloride (E508) is een zout dat van nature in het lichaam voorkomt en speelt een rol bij het reguleren van het kloppen van het hart. Zowel een te hoge als een te lage extra dosering kaliumchloride kan gevaarlijk zijn voor het hart.
-  Neomycine kan bij een te hoge dosis giftig werken op het gehoor en de nieren.
-  Magnesiumsulfaat (E518) kan diarree en nieraandoeningen veroorzaken.
-  Mannitol (E421) is zoet- en antiklontermiddel dat zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en andere nare gevolgen kan geven.
-  Medium 199 is een complex medium dat Polysorbaat 80 en andere substanties bevat.
-  Mononatrium glutamaat (MSG-E621) geeft hersenbeschadiging in het gebied van de hypothalamus, beschadiging van het hormoonstelsel, de vernietiging van hersencellen, problemen met voortplanting, leermoeilijkheden, hartritmestoornissen, verergert de symptomen van astma en kanker. Door peuters en kleuters aan MSG-E621 bloot te stellen wordt de kans op gezondheidsproblemen in hun leven zeer vergroot.
-  Polysorbaat 80 (E433) wordt gebruikt in ijsjes, oogdruppels en antivries. De mogelijke bijwerkingen zijn: uitslag, jeuk, moeilijk ademhalen, gezwollen mond, gezicht, lippen of tong, troebel zicht, pijn in de borst, verward zijn, flauwvallen, onregelmatige hartslag en griepachtige symptomen als koorts, rillingen en een zere strot, aanvallen, bleke huid, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, overgeven, chronische moeheid, zwellingen in armen en benen, zuurstoftekort, spraakproblemen en gewichtstoename.
-  Zoutzuur (E 507) wordt in zeer kleine hoeveelheden in zwembaden gebruikt. Mogelijke aantasting van het slijmvlies van de slokdarm en de maag. Beschadiging van de bloedvaten. Ook de ademhaling en de bloedsomloop kunnen worden aangetast.

 

 

 

Medewerker

Hallo Anonymous,

 

aan jouw bericht te zien ben je, op zijn zachtst gezegd, geen voorstander van vaccinaties.

 

Hulpstoffen kunnen inderdaad voor nare bijwerkingen zorgen maar gelukkig ook goede uitwerkingen. Om een medicijn op de markt te krijgen zal deze eerst uitvoerig getest moeten worden. 

 

Zou jij ervoor kiezen deze vaccinaties helemaal niet meer te gegeven en reactief de aandoeningen te bestrijden?

Anastasia
Niet van toepassing

Should I do any vaccinations for my vacations in Curacao?

 

Medewerker

Hello Anastasia, on the website of the LCR I only see a mandatory vaccination for yellow fever if you are traveling from a country where there is this fever. The Netherlands isn't one of those. 

Danielle B
Niet van toepassing

Beste Michiel,

 

Ten eerste heet ik Danielle zoals vermeld,  dus snap de aanhef met Anonymous niet????

 

Mijn tweede zoontje van 6 maanden heeft inderdaad nog geen vaccinatie gehad en gaat die ook niet krijgen. Mijn oudste van 7 was ik helaas nog niet op de hoogte van de (verzwegen) risico's van vaccinaties. Maar die krijgt er ook geen meer. Ik ben al ruim een jaar bezig met alle bronnen te verzamelen die de werking van vaccinaties weerleggen en de risico's hebben onderzocht. De voordelen wegen absoluut niet op tegen de nadelen. 

 

Vaccinaties zijn ook helemaal niet uitvoerig getest, al helemaal het HPV vaccin niet. Daar zou je je toch beter op moeten gaan inlezen op de onnoemlijke vele bronnen die dit bevestigen. 

 

Verder hoef ik niet reactief aandoeningen te bestrijden, want ik zorg wel dat ik bij de basis maatregelen neem....namelijk dat er met voeding uberhaupt wordt voorkomen dat er aandoeningen komen...en doe niet aan symptoombestrijding. Daar vullen de zorgverzekeraars en farmaceuten alleen maar hun zakken mee en zal ik alles aan doen zo min mogelijk 'klant' van te worden ;-)

Webcare
Webcare

Hallo Danielle, sorry voor de verkeerde aanhef. Jouw naam was nog niet zichtbaar waardoor het Anonymous aangaf, en Michiel nam dat over.
Wat betreft wel/niet vaccineren: daar heb jij duidelijk een mening over, en dat mag natuurlijk. 
Groet, Kim