2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

 Bewerkt 
Uitblinker

https://www.achmeacongres2015.nl/

 

Op 2 oktober organiseert Achmea het congres 'Kies de beste zorg!' over de kwaliteit van de zorg.

Voor bijna iedereen komt het moment dat je ziek wordt. Voor de één iets eerder dan de ander. Ook de ernst van ziekte verschilt enorm. In Nederland beschikken we gelukkig over goede artsen en ziekenhuizen. Iedereen wil de beste arts. Hoe weet je wie de beste arts is? En waar moet je op letten als je kunt kiezen? Wat is dat eigenlijk de beste zorg? En is dat voor iedereen hetzelfde? En kun je de kwaliteit van zorg ook meten? Dit zijn allemaal vragen die voorbij komen op het congres ‘Kies de beste zorg’.


Wat kunt u verwachten?
Tijdens dit congres willen we met u in gesprek over de kwaliteit van zorg. Astrid Joosten is de dagvoorzitter tijdens dit congres. Zij leidt een discussie hierover tussen patiënten, artsen en Zilveren Kruis.

In een aantal keuzesessies kunt u meepraten over wat een patiënt kan doen om de beste zorg te vinden. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten en stands waar u informatie over uw eigen gezondheid krijgt. We eindigen de dag met een interactieve sessie waarin de patiënt centraal staat. Wat kunt u zelf verbeteren en wat zijn de suggesties van artsen? Beleef het mee op 2 oktober.

 

Wilt u zich aanmelden?
Bent u ook benieuwd naar dit congres? En praat u graag met ons mee over kwaliteit van zorg?

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

7 ANTWOORDEN

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Community Manager

Hey Mike,

 

Top dat je de info over het congres al op de community hebt gezet. Ga je er naar toe?

 

In de komende weken zullen we op de community (in de vorm van blogs of forum topics) een aantal van de projecten die aan bod komen op het congres uitlichten. We hebben dat bijvoorbeeld al gedaan in dit blog over darmkanker. De infographic coloscopie is dan één van de uitkomsten van zo'n project van 'kwaliteit van zorg' (KvZ). Op de site staat een uitleg over wat we onder KvZ verstaan.

 

Sophie heeft gevraagd of de projectleiders van KvZ in dit topic meer kunnen vertellen over de verschillende onderwerpen die besproken zullen worden.

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Uitblinker

@Raoul,

 

ik heb mij aangemeld Smiley Vrolijk

en daarna ervoor gezorgd dat ik niet hoef te werken die dag

dus komen gaat 99% zeker lukken.

 

groet mike

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Medewerker
Hallo Diadino, wat leuk dat jij je al aangemeld hebt, uiteindelijk organiseren we het congres voor jou. Op dit moment zijn wij druk bezig om de inhoud van het congres goed neer te zetten. We proberen zo goed mogelijk in kaart te brengen welke keuzes een verzekerde of een patient heeft op het moment dat iemand zorg nodig heeft en wat hij/zij dan nodig heeft om een goede keuze te maken. En zou een verzekerde of patient het erg vinden als er minder keuze is, doordat bijvoorbeeld instellingen heel nauw samenwerken. En wat heb je dan nodig om te weten of de zorg goed is. Of denken ze daar niet aan? Ik ben daarom wel benieuwd. Heb jij wel eens voor een keuze gestaan met betrekking tot jouw gezondheid? Heb je je wel afgevraagd of jouw arts goed is? Wilde je dat weten? Hoe heb jij dat aangepakt? Wat ben je te weten gekomen en wat had je te weten willen komen? Of misschien kan je de ervaring van iemand in jouw directe omgeving vertellen. We kunnen jouw ervaring dan meenemen in de voorbereiding van het congres. Ik ben heel benieuwd naar je reactie.
Programmaleider Kwaliteit van Zorg

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Uitblinker

@Frederique

keuzes maken in de zorg, best een moeilijk item.

in 2012 ben ik bezig geweest om een andere huisarts te zoeken omdat de samenwerking met de toenmalige huisarts steeds stroever ging en er van zijn kant te veel kleine fouten werden gemaakt.

om dan een andere te zoeken is best lastig, vaak kun je dan niet terecht bij een arts die in dezelfde kring zit omdat ze elkaars klanten niet willen afpakken (onderlinge afspraken?)

en hoe vind je een nieuwe? da's best lastig, want je kunt internet af gaan zoeken, maar dan kun je amper een goede indruk krijgen van een nieuwe praktijk, als je de zorgzoeker van de site gebruikt, dan heb je onvoldoende informatie, ga je af op review sites dan baseer je je mening op misschien wel een fout gevoel van een ander of ga je niet naar iemand omdat die (misschien onterrecht) negatieve reviews heeft gekregen.

mijn keuze voor een nieuwe arts is gebaseert geweest op diverse info van sites, ervaringen van vrienden/collega's/kennissen/buren en uiteindelijk op mijn eigen gevoel door verschillende praktijken te bezoeken.

een eerste indruk zegt vaak al genoeg, daarna een afspraak gemaakt om eens een kennismakingsgesprek te hebben en te kijken of we samen kunnen werken.

uiteindelijk gaat het dan toch deels om een onderbuikgevoel, is er wel of niet een goed gevoel bij.

ik heb nog steeds het gevoel dat ik in ieder geval een goede keuze heb gemaakt, ondanks dat de huisarts gelijk al toegaf dat ze onvoldoende kennis en ervaring heeft met insulinetherapie .

is opgelost door een goede POH in te huren via de ketenzorg.

of ze goed zijn? is een heel goede vraag, kan ik niet meten, maar gevoelsmatig zit het wel goed.

 

vorig jaar last gekregen van een frozen shoulder en toen via de fysiotherapeut uiteindelijk bij een orthopedisch chirurg terecht gekomen die hij aanbevolen heeft als de specialist op dat gebied en dat wil ik in zo'n geval echt wel geloven.

voor het bezoek natuurlijk wel even wat reviews bekeken over hem en dan kun je toch al wel een beetje een beeld opbouwen wat er te verwachten is, klopte redelijk goed gelukkig.

de benadering van de frozen shoulder was wel redelijk verschillend tussen huisarts en orthopedisch chirurg.

huisarts was toch een beetje bang voor de gevolgen van een injectie met corticosteroïde voor mijn diabetes, terwijl de chirurg er van uitging dat we de schouder aan gingen pakken en dat de ontregeling van diabetes maar even voor lief genomen moest worden en samen hadden we ook het idee dat dat redelijk onder controle te houden zou zijn door gewoon frequenter te meten. was wel zwaar, maar als je genoeg kennis van je eigen diabetes hebt is het best redelijk door te komen.

 

wat voor mijn gevoel belangrijk is,is dat een arts zich kan verlagen tot het kennisnivo van de patient, 

pas dan komt de gegeven info goed aan.

ik heb ooit eens bij het verslag gezeten dat een co-assistent gaf over de 4-voudige by-pass operatie van m'n moeder en dat was een opsomming van erg veel technische termen waar je eigenlijk als leek niets van begrijpt.

dan zit je daar echt met het gevoel om zo snel mogelijk weer buiten te zijn, niet echt handig dus( gelukkig was ik voor het gesprek al bij m'n moeder langs geweest op de IC en daar had ik al uitleg gekregen van de broeder die er werkte op dat moment in duidelijke lekentaal, en had het voordeel dat het iemand was die vlakbij mij woonde, dus wij kende alkaar al enigszins wat de drempel aardig verlaagd)

 

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Medewerker

Beste Diadino,
Hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting. Ik kan invoelen dat het lastig is om een nieuwe huisarts te vinden en te beoordelen hoe goed hij/zij is. Het gaat uiteindelijk om vertrouwen. Als dat weg is, kan het een goede keuze zijn om een nieuwe huisarts te vinden, hoe goed hij/zij ook mag zijn. Op jouw zoektocht hebben wij ook niet alle informatie voorhanden, maar je kan ons ook altijd bellen zodat we met je kunnen meedenken. En wellicht hebben we aanvullende informatie die je relevant vindt voor je keuzes.

 

Het lijkt erop dat je samen met je orthopeed gekeken hebt welke behandelingen er voor jouw schouder zijn en dat je samen met je orthopeed gekozen hebt voor de behandeling die jou het beste past gezien je persoonlijke omstandigheden. Dat is een ontwikkeling die wij van harte ondersteunen. Wij ontwikkelen samen met specialisten informatie die behulpzaam kan zijn in het maken van dit soort keuzes. In jouw situatie: hoe kan je je schouder en/of arm blijven bewegen bij de behandelingsopties die je hebt en hoe beïnvloedt bijvoorbeeld diabetes de uitkomsten. Zodat je samen met de arts voor jou de beste keuze maakt. Voor een aantal behandelingen, zoals voor prostaatkanker, verwachten wij dat deze informatie de komende jaren beschikbaar komt.

 

Voor de bypassoperatie komen we heel snel met uitkomsten. Voor elk ziekenhuis dat deze operatie doet, zie je bijvoorbeeld: kans op complicaties na de operatie of kans op overlijden als gevolg van de operatie. We wachten nog op een akkoord van de ziekenhuizen. We willen zeker zijn dat de informatie klopt. Zodra de uitkomsten beschikbaar zijn, zal ik je een bericht sturen.


Op onze site kan je wel meer informatie vinden over de bypassoperatie. We leggen uit hoe de operatie gaat en wat je als patiënt kan verwachten. We geven een vragenlijst met onderwerpen die je kan bespreken met de zorgverlener. Je vindt deze informatie op onze website: informatie hartziektes

 

Ook na de operatie willen we onze verzekerden helpen. We hebben hartcoaches die patiënten enige tijd na de operatie begeleiden: hartcoach na operatie

Zo willen wij verzekerden zoals jezelf en je moeder met raad en daad bijstaan.

Op het congres laten we meer van dit soort informatie zien.

Programmaleider Kwaliteit van Zorg

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Uitblinker

 


Frederique schreef:

 

Het lijkt erop dat je samen met je orthopeed gekeken hebt welke behandelingen er voor jouw schouder zijn en dat je samen met je orthopeed gekozen hebt voor de behandeling die jou het beste past gezien je persoonlijke omstandigheden. Dat is een ontwikkeling die wij van harte ondersteunen. Wij ontwikkelen samen met specialisten informatie die behulpzaam kan zijn in het maken van dit soort keuzes. In jouw situatie: hoe kan je je schouder en/of arm blijven bewegen bij de behandelingsopties die je hebt en hoe beïnvloedt bijvoorbeeld diabetes de uitkomsten. Zodat je samen met de arts voor jou de beste keuze maakt. Voor een aantal behandelingen, zoals voor prostaatkanker, verwachten wij dat deze informatie de komende jaren beschikbaar komt.

 

 

hoi frederique,

 

echt samen gekozen met de orthopeed..... Smiley Knipoog

niet echt, hij stelde een herhaling van de injectie met corticosteroïde voor en ik mocht ja zeggen Smiley Vrolijk

we wisten beide ook dat er niet heel veel andere keuzes waren, nog wel over een MRI scan gehad, maar dar vond hij geen toegevoegde waarde aan zitten op dit moment, dat zou alleen maar laten zien wat hij zelf al kon voelen.

hij prevaleerde de behandeling boven de voortgang van mijn diabetes, wetende dat het last ging geven, maar dat je anders gewoon weinig kunt doen om die schouder te genezen, dan maar voor lief nemen dar de bloedglucosewaardes ontregeld raken, is lastig, maar is ook goed in de gten te houden en te overleven.

 

 

dan nog even over prostaatkanker,

gelukkig zelf geen last van, maar wel m'n schoonpa.

er zal vast wel info en protocollen op te stellen zijn hiervoor,

maar zoals het bij hem gaat is dat echt niet in een protocol te vatten.

nu al weer ruim 20 jaar daar mee bezig en gelukkig al die gehele tijd dezelfde professor als hoofdbehandelaar,

maar al zo vak te horen gekregen dat hij uitzonderlijk was qua verloop van zijn ziekte.

meerdere malen al experimentele geneeskunde voorbij zien komen,

lijkt er op dat zo'n patient niet in een standaard protocol prostaatkanker te bevatten is.

bij zo iemand heb je toch echt een zeer gedreven professor nodig die op kennis,vaardigheden en intuitie kan handelen, en er hulp bij kanen wil halen uit andere disciplines omdat schoonpa natuurlijk niet alleen maar prostaatkanker heeft, maar nog wel een paar ingrijpende ziektes die je niet allemaal als oncoloog alleen kunt behandelen.

 

dan wordt het toch wel een heel ingewikkeld en op de persoon geschreven protocol.

 

Re: 2 oktober 2015 congres "kies de beste zorg" in Zeist

Medewerker

Er is een vernieuwde richtlijn  (sinds 16-04-2015) opgesteld door NVU (Nederlandse verenging van urologie) met betrekking tot behandeling van prostaatkanker.  Alle artsen werken volgens deze richtlijn.  Toch blijft elke patiënt uniek en zal de arts mogelijk toch per patiënt bekijken welke behandeling mogelijk is  en het beste past en soms wordt de patiënt alternatieven aangeboden die niet in elk ziekenhuis beschikbaar zijn, maar hier heeft de patiënt echt de keuzevrijheid.

 

Vanuit Zilveren Kruis zijn we wel betrokken bij het ontwikkelen van uitkomstmaten om te kijken hoe urologen presteren, maar met name hoe kunnen ze hun eigen zorg verbeteren.  Wij hopen dat de Nederlandse verenging van urologie binnenkort deze cijfers transparant gaat maken, zodat onze patiënten hiermee nog een betere en bewuste keuze kunnen maken voor hun behandeling.

 

Ook de prostaatwijzer kan hierbij helpen zie http://www.prostaatwijzer.nl/ en patiëntenvereniging kan je ook veel info vinden; https://www.kanker.nl/organisaties/prostaatkankerstichting.