Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

Ik ben ten einde raad!  Ik ben ziek. De medicijnen die ik nodig heb worden me voorgeschreven door een specialist. Dit zijn ook alternatieve medicijnen die wel geregistreerd zijn. Ik koop ze vaak zelf om de kosten zo laag mogelijk te houden. Ik ben medisch geschoold en weet intussen goed wat ik nodig heb. Daardoor kan ik ze bij de groothandel kopen en spaar daarmee geld uit. Vorig jaar heb ik geen cent terug gezien van de aanvullende verzekering waar volgens mij deze medicijnen uit betaald horen te worden. Ik heb verschillende pogingen gedaan om duidelijkheid te krijgen maar geen resultaat. Nu heb ik weer een declaratie ingediend van zelfbetaalde medicijnen en die moet ik nu ook nog een keer aan de ziektekostenverzekering betalen. Twee keer betalen dus. Dit kan niet waar zijn. Waarvoor ben ik dan aanvullend verzekerd?  Ik weet niet hoe ik dit allemaal moet betalen. Daar heb ik het inkomen niet naar. Het gevolg zal zijn dat ik veel zieker zal worden dan met medicijnen. Dat kan toch niet? Hebben zij nou gelijk of is er een fout gemaakt?

Help alstublieft.

Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

14 ANTWOORDEN

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Webcare
Webcare

Wat goed dat jij je noodkreet hier plaatst, @mariannezon

Ik begrijp uit je verhaal dat je alternatieve geneesmiddelen via de groothandel koopt en wij die niet vergoeden. Dat klopt inderdaad, helaas.

Wij vergoeden uit de aanvullende verzekering homeopathische- en antroposofische geneesmiddelen die op de ‘Taxe Homeopathie van Z-index’ staan. Dit valt onder de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Voorwaarde is, dat je die geneesmiddelen koopt bij een gecontracteerde apotheek. Een groothandel is geen apotheek, vandaar dat wij die kosten niet betalen.

Wat kan je doen? Ik raad je aan om met het recept van je specialist naar een gecontracteerde apotheek te gaan. De apotheker kan meteen aangeven of jouw geneesmiddel op de ‘Taxe Homeopathie van Z-index’ staat. Is dat het geval, dan kan je de kosten declareren. Afhankelijk van je aanvullende verzekering vergoeden wij de kosten.

 

Je geeft ook aan dat je hebt gedeclareerd, en dat je die geneesmiddelen ook  aan ons moet betalen. Dat lijkt me niet de bedoeling en kijk dat graag voor je na! Wil je mij een privéberichtje sturen met meer informatie en je relatienummer? Je stuurt een privébericht door links op mijn naam te klikken, en dan rechts te klikken op ‘deze gebruiker een privébericht sturen’.

Ik hoor graag van je!

Groet, Kim

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

dank je Kim voor je antwoord. ik ga zeker naar mijn apotheek om eea. te verifieren.

 

de manier om contact met je op te nemen die jij voorstelde werkt niet.

hoe kan ik je anders bereiken?

 

groet

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Marianne, wat gaat er precies mis als je een privébericht wilt versturen? Je kunt ons ook bereiken via Twitter of Facebook. Heb je een Facebook account? Ga dan hierheen (klikken) Je klikt dan op bericht in onze banner bovenaan onze pagina. Je stuurt dan eenvoudig een privébericht naar ons. Ik zie die staan en dan kan ik het vanmiddag nog voor je nakijken. Lukt dat zo? Anton

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Geregelde bezoeker

Eerlijk is eerlijk, wij doen ook heel veel aan zelfzorg en andere medicatie. Mijn ervaring is dat deze goedkoperre weg niet binnen het systeem past.

 

Inmiddels heb ik het geaccepteerd, simpelweg omdat ik hier ook vanuit leden- en klantraden heldere uitleg over heb gekregen indertijd.

 

Accepteren betekent niet dat ik het er mee eens ben.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

Ja, Anja, waardeloos.  Maar ook ik zal het moeten accepteren.  De ziektekostenverzekering heeft veel te veel macht en kan ons ongestraft manipuleren.  En wij maar betalen. Goeie bussiness.

 

groet, marianne

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Community Manager

@Anja Tek zou jij misschien @mariannezon kunnen uitleggen welke uitleg jij indertijd hebt gekregen? Ondanks dat je het er niet mee eens bent, ben ik hier wel benieuwd naar. 

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

ik heb nergens uitleg over gekregen. hooguit: regels zijn regels. en dat is natuurlijk waar. nix aan toe te voegen.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

Bij nader inzien...................... Er is voorgesteld om naar de apotheek te gaan om te controleren of mijn medicijnen op een bepaalde lijst staan. Dan kunnen ze wel vergoed worden. Dat betekent dat ik alles weer bij elkaar moet zoeken, naar de apotheek moet gaan,  daar uit moet leggen wat er aan de hand is, hem/haar aan het werk moet zetten en dan maar hopen dat dat allemaal goed gaat. Samengevat: heel veel werk. Is dat niet aan de ziektekostenverzekering om dat uit te zoeken? Zij moeten toch beoordelen of iets vergoed wordt of niet?  Zij zullen toch ook toegang hebben tot die lijst? Waarom wordt dat niet gedaan? Waarom word ik aan het werk gezet? ?Bestaat er geen service naar de klanten?  Wordt er in eerste instantie klakkeloos"nee"gezegd? Ik vind dit allemaal heel vervelend en kost me veel te veel energie. Bah.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Community Manager

Hoi Marianne,

Jij doorloopt inderdaad net een ander traject. Waar iemand anders langs de apotheek gaat, ga jij direct langs de groothandel. Mede dankzij je eigen medische kennis. Je kiest, om geld te besparen, voor de goedkopere optie. Ik begrijp dat het alsnog naar de apotheek gaan dan extra tijd en moeite gaat kosten. Terecht dat je deze vragen stelt. 

 

We hebben intern de vraag uitgezet om naar boven te krijgen waarom deze regeling zo is. Waarom alleen via een gecontracteerde apotheek en niet via de groothandel. Ik verwacht deze week een reactie van mijn collega. Zodra ik meer weet, post ik het hier! 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

Fijn. Dank je voor je reactie. En nu maar hopen...........................       

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Community Manager

Hoi Marianne,

 

Ik heb inmiddels wat meer informatie.

 

In een eerdere post geeft je aan dat je nergens uitleg over hebt gekregen, hooguit 'regels zijn regels'. Ik leg graag uit waarom er is gekozen voor deze regels: 

 

Het klopt dat je voor alternatieve geneesmiddelen naar een gecontracteerde apotheek moet om voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen.

Waarom kiezen we hiervoor en is bijvoorbeeld een groothandel geen optie? 
Dit heeft te maken met medicatieveiligheid. De apotheker kan de patiënt juist adviseren op basis van het totale geneesmiddelen gebruik. Wanneer medicijnen via andere kanalen worden aanschaft, kan de apotheker geen advies meer geven. Hij heeft geen totaalbeeld meer van het geneesmiddelengebruik. 

We kiezen dus voor de apotheker vanwege de bijkomende expertise.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

helaas heb ik nog steeds geen antwoorden gekregen op mijn mailing van 13-04-2016. dat waren geen retorische vragen maar echt gemeende.  ook het  laatste antwoord  geeft me geen duidelijkheid. ik heb met mijn apotheek overlegd en hij snapt ook niet waarom er zo moeilijk gedaan wordt over iets dat zo simpel is. mijn medicijnen zijn voornamelijk vitamines en homeopatische middelen en die hebben geen interactie met de andere medicijnen die ik gebruik. dus die opmerking gaat ook niet op.  het lijkt wel heel erg op klantje pesten.  

 

 wat is de naam van de lijst waar de medicijnen op moeten staan ook weer of hebben jullie alleen het registratienummer nodig?

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Community Manager

Klantje pesten is zeker niet de bedoeling Marianne!   

 

Vervelend dat het laatste antwoord je geen duidelijkheid geeft.

Waarom vergoeden wij alleen als je kiest voor een gecontracteerde apotheek? 

Wij hebben geen zicht op de kwaliteit en tarieven bij een niet-gecontracteerde leverancier in Nederland of in het buitenland. Wij vinden dit wel belangrijk voor de zorg die wij vergoeden. Wij maken daarom afspraken met apothekers die zijn gericht op kwaliteit van zorg (advies, begeleiding) en geneesmiddelen. Daarnaast maken wij tariefafspraken. Door deze afspraken kunnen wij de kwaliteit controleren en doelmatigheid bewaken. Kortom wij maken deze afspraken om over de hele breedte de kwaliteit en tarieven zo gunstig mogelijk voor al onze verzekerden te laten zijn.  

 

Omdat jij een andere weg hebt bewandeld (groothandel) heb je geen vergoeding gekregen. In je reactie van 13-04 geef je aan welk advies je hebt gekregen om wel een vergoeding te krijgen. Voor mijzelf is het een beetje onduidelijk hoe ik dit voorstel nu precies moest opvatten, wat kan je nu nog doen en wat gaat over de toekomst/nieuwe bestelling. Daarom heb ik mijn collega van de declaratie afdeling gesproken om te kijken wat er mogelijk is. Hopelijk wordt het voor jou daardoor ook duidelijker. Al kan ik me voorstellen dat je liever een ander antwoord had willen zien.   

 

Er is echt alleen een vergoeding mogelijk wanneer de medicijnen geleverd worden door de gecontracteerde apotheker. Medicijnen die al eerder via een groothandel geleverd zijn (aan jou) worden niet vergoed. Wanneer je nieuwe medicijnen nodig hebt is het advies: ga naar een gecontracteerde apotheker. Alleen dan kun je aanspraak maken op de vergoedingsregeling van alternatieve geneesmiddelen. De apotheker zal dan de stappen uitvoeren zoals beschreven in jouw stuk tekst (van 13-04). Dus kijken of dat het op de lijst staat maar ook de advies en begeleiding, al is die in jouw situatie misschien minimaal. 

 

Tot slot vraag je naar de naam van de lijst waarop de medicijnen staan. Dit is de geneesmiddelenlijst. Deze lijst hebben wij ook op de website, maar helaas staan daar de 'alternatieve' medicijnen niet tussen. Dit signaal heb ik meteen doorgestuurd naar mijn collega's die over de website gaan. Mocht je iets willen nakijken, dan kan dat ook via ons. De apotheker heeft ook toegang tot deze lijst. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding alternatieve 'medicijnen'

Bezoeker

dank je. nu is een en ander duidelijk. dus geen vergoeding, of ik nou hoog of laag spring. geweldig!