Hypnotherapie bij psychosomatische klachten (PDS)

Nieuwkomer

Hallo, 

 

Ik heb me inmiddels aanvullend verzekerd om hypnotherapie te volgen tegen het prikkelbare darm syndroom. 

 

Wat me hierbij zo verbaasd is dat hypnotherapie onder alternatieve geneeswijze wordt geschaard terwijl er wel degelijk veel  medische onderzoeken bestaan die uitwijzen dat het tegen een scala aan klachten effectief is waaronder PDS. Verder wordt hypnotherapie ingezet door medisch specialisten, psychologen, psychiaters. Kortom, het is dan toch gewoon een reguliere therapie tegen lichamelijke klachten die nu door de verzekering wordt weggezet als alternatief. Ik vind dat een beetje jammer want daardoor wordt er een drempel opgeworpen voor mensen als ik die wel sceptisch zijn over alternatieve geneeswijze. 

Hypnotherapie bij psychosomatische klachten (PDS)

2 ANTWOORDEN

Re: Hypnotherapie bij psychosomatische klachten (PDS)

Moderator

Goedemiddag Peer, ik begrijp uit je reactie dat je vind dat hypnotherapie niet echt thuis hoort onder de noemer alternatieve geneeswijze. 

Een goede vraag die ik daarom verder heb uitgezet bij mijn collega's die gaan over de exacte invulling van de vergoeding. 

 

Terwijl ik wacht op een terugkoppeling, vraag ik me af: 

De vergoeding valt nu onder de noemer alternatieve therapie. Waar zou dit volgens jou thuishoren? Hoe zou de vergoeding er dan uitzien? 

Re: Hypnotherapie bij psychosomatische klachten (PDS)

Moderator

@PeerCox

 

Hier deel twee van het antwoord.

 

Hypnotherapie heeft geen beschermde titel. Iedereen mag zich hypnotherapeut noemen. Jij en ik ook bijvoorbeeld. Dat is de reden dat het alternatieve zorg is en geen reguliere zorg. 

 

Gelukkig zijn er alternatieve beroepsverenigingen die kwaliteitsnormen hanteren voor de zorgverleners. Om als het ware het kaf van het koren te scheiden zijn deze verengingen opgericht. Zo ook is er de NBVH (Nederlandse beroepsvereniging van Hypnotherapeuten). 

Daar gaan wij graag in mee als Zilveren Kruis.